mięso dla niemowlaka

Mięso dla niemowlaka

Według najbardziej aktualnych zaleceń mięso warto wprowadzić do diety dziecka już od samego początku rozszerzanie diety, czyli po ukończeniu 6 miesiąca życia. Sprawdź jakie mięso wybrać dla niemowlaka i czym się kierować przy jego zakupie.


Mięso jest bardzo wartościowym składnikiem diety, ponieważ dostarcza organizmowi m.in:

  • żelaza,
  • pełnowartościowego białka,
  • karnityny,
  • cynku,
  • kwasu arachidonowego,
  • witaminy B12.

Według specjalistów od żywienia niemowląt, najlepsze mięso dla niemowlaka to: indyk, kurczak, gęsina, mięso kaczki, a także wołowina i jagnięcina oraz mięso z królika. Nie ma jednak danych naukowych, wskazujących w jakiej kolejności powinno się wprowadzić poszczególne gatunki mięs.


Czerwone mięso i wędliny – WHO ostrzega

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) sklasyfikowała przetworzone mięso, czyli wędliny takiej jak: szynkę, boczek, salami, parówki, jako czynnik rakotwórczy grupy 1. Innymi słowy istnieją mocne dowody na to, że przemysłowe wędliny powodują raka. Udowodniono, że jedzenie przetworzonego mięsa zwiększa ryzyko nowotworu jelita oraz żołądka.

Natomiast czerwone mięso (wołowina, cielęcina, wieprzowina, jagnięcina, baranina, konina i koźlina) zostało sklasyfikowane jako czynnik rakotwórczy grupy 2A, co oznacza, że ​​prawdopodobnie powoduje raka. Istnieją dowody na powiązanie jedzenia czerwonego mięsa z powstawaniem raka jelita grubego, okrężnicy, odbytnicy, a także nowotworem trzustki i prostaty.


Ryzyko zachorowania

Badania pokazały, że ​​każda 50 gramowa porcja przetworzonego mięsa spożywanego codziennie zwiększa ryzyko raka okrężnicy o około 18%.

Badania odnośnie związku raka ze spożyciem czerwonego mięsa nie są tak jednoznaczne, jak w przypadku przetworzonego mięsa. Jednak dane z tych samych badań sugerują, że ryzyko raka jelita grubego może wzrosnąć aż o 17% na każde 100 gramów porcji czerwonego mięsa spożywanego codziennie.


Czy w takim wypadku powinniśmy przestać jeść mięso?

Nie ma jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie. Czerwone mięso jest bardzo ważnym składnikiem diety. Dostarcza organizmowi wielu potrzebnych substancji. Niemniej jednak, tak jak ze wszystkim należy zachować umiar i zdrowy rozsądek. Wiadomo na pewno, że redukcja czerwonych i przetworzonych mięs zmniejsza ryzyko zachorowania na raka.

Obecnie w Wielkiej Brytanii toczy się dyskusja odnośnie ostrzegania społeczeństwa o szkodliwości azotynów dodawanych do wędlin. Brytyjczycy chcą, aby sprawa była nagłośniona na równi z kampaniami dotyczącymi szkodliwości cukru w diecie oraz otyłości.

Brytyjska organizacja Cancer Council zaleca spożywanie nie więcej niż 1 porcji (100 gramów surowego) chudego czerwonego mięsa dziennie lub porcji 200 gramów 3-4 razy w tygodniu (dla osoby dorosłej). A także całkowitą rezygnację z mięsa przetworzonego lub ograniczenie go do absolutnego minimum.


Różnorodność kluczem do sukcesu

W diecie niemowląt (starszaków i dorosłych też) bardzo ważna jest różnorodność, także jeśli chodzi o mięsa. Kiedy dobrze skomponujemy jadłospis malucha, nie musimy obawiać się o jego zdrowie.

Oczywiście dzieci, tak jak dorośli nie powinny codziennie spożywać czerwonego mięsa.

Natomiast jeśli chodzi o wędliny sklepowe, to ze względu na ich skład (duża ilość konserwantów soli, cukru, sztucznych barwników i aromatów), w ogóle nie zaleca się podawać ich dzieciom.


Jakie mięso dla niemowlaka?

Powinniśmy wybierać produkty jak najlepszej jakości, świeże i ze sprawdzonego źródła.

Kupując mięso warto zwracać uwagę na:

  • datę produkcji i paczkowania;
  • zapach
  • wygląd – czy nie jest przesuszone, zaśluzowane, czy nie pływa w opakowaniu, jaki ma kolor;
  • szczelność opakowania;
  • ilość tłuszczu;
  • czy mięso jest certyfikowane;
  • kraj produkcji – polskie mięso na pewno będzie świeższe niż zagraniczne.

Więcej o wyborze odpowiedniego mięsa oraz jego przygotowywaniu poczytasz tutaj: Rozszerzanie diety w 6 krokach. Znajdziesz tam również proste przepisy na mięsne posiłki dla niemowląt i całej rodziny. A także wszystkie informacje potrzebne do rozszerzania diety malucha.

 

 


Źródło:

  • Zasady żywienia zdrowych niemowląt. Zalecenia Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci, Standardy Medyczne/Pediatria. 2014
  • Poradnik Żywienia Niemowląt, Krok po kroku od narodzin do pierwszych urodzin, Medycyna Praktyczna 2014
  • Żywienie niemowląt i małych dzieci, Instytut Matki i Dziecka, 2014
  • WHO, Q&A on the carcinogenicity of the consumption of red meat and processed meat, https://www.who.int/features/qa/cancer-red-meat/en/
  • Cancer Council, Red meat, processed meat and cancer, https://www.cancercouncil.com.au/1in3cancers/lifestyle-choices-and-cancer/red-meat-processed-meat-and-cancer/
  • American Cancer Society, World Health Organization Says Processed Meat Causes Cancer
  • The Guardian, Stop adding cancer-causing chemicals to our bacon, experts tell meat industry, https://www.theguardian.com/food/2018/dec/29/nitrites-used-in-bacon-cured-meats-linked-to-cancer-experts-warn

 

3 thoughts on “Mięso dla niemowlaka”

    1. Anno, wszystko zależy od tego jak je przygotujesz i w jakich ilościach będziesz je podawać dziecku. Sklepowe wędliny zawierają konserwanty, sól, cukier pod różnymi postaciami, sztuczne barwniki i aromaty. Zakładam, że jeśli robisz wędlinę sama, to nie dodajesz tych wszystkich „ulepszaczy”. Wtedy takie mięso jest na pewno lepszym wyborem niż wędlina ze sklepu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *