POTRAWY WIELKANOCNE DLA DZIECI

Potrawy wielkanocne dla niemowląt

Wielkanoc, tak jak na święto przystało, kojarzy nam się z biesiadowaniem i długimi godzinami spędzonymi w towarzystwie najbliższych. Z niecierpliwością czekamy na pyszne domowe potrawy i słodkości. Jeśli przy świątecznym stole towarzyszyć Wam będą niemowlęta, warto sprawdzić wcześniej, czy mogą one skosztować wszystkich dań. Potrawy wielkanocne dla dzieci będą różnić się nieco od tych tradycyjnych, jednak dzięki temu będziesz mieć pewność, że jedzenie nie zaszkodzi maluchowi.


Przypomnienie czego niemowlę nie może jeść:

Najgroźniejsze dla zdrowia niemowlaka mogą być:

  • surowe mięso,
  • surowe ryby,
  • surowe jaja,
  • miód,
  • grzyby leśne,
  • produkty z mleka niepasteryzowanego.

Oczywiście w diecie niemowlaka należy także unikać soli i cukru, a także wysokoprzetworzonej żywności. Jednak jednorazowe spożycie tych produktów nie wiąże się z bezpośrednim zagrożeniem życia, tak jak w przypadku zatrucia jadem kiełbasianym, listerią, salmonellą, czy grzybami leśnymi.


Potrawy Wielkanocne dla dzieci poniżej 1 roku życia. Czyli jak zmodyfikować tradycyjne dania, aby mógł ich spróbować niemowlak.

Jajka

Podczas wielkanocnego biesiadowania królują jaja pod różnymi postaciami. Przed podaniem ich niemowlakowi trzeba sprawdzić, czy nie są surowe (jajka na miękko i ledwo ścięta jajecznica odpadają). Surowe jaja mogą zawierać groźne chorobotwórcze bakterie, dlatego nie podawaj małemu dziecku potraw z domowym majonezem, czy ciast z kremem na bazie ubitych białek.

Często jajka podajemy także w formie faszerowanej. Zwróć uwagę wtedy, co zostało dodane do farszu. Jeśli jest to wędzony łosoś, czy surowa szynka, albo grzyby leśne, nie podawaj takiej potrawy maluchowi. Natomiast niemowlak może spróbować jajek faszerowanych np. żółtkiem wymieszanym ze szczypiorkiem i odrobiną jogurtu naturalnego lub jajek faszerowanych pieczarkami.

Wędliny, kiełbasy, pasztety

Na świątecznym stole pojawiają się różnego rodzaju wędliny, kiełbasy i pasztety. Podając niemowlakowi wędliny, zwróć uwagę na ich skład – te ze sklepu często nie nadają się dla takiego malucha (zawierają masę soli, cukru, konserwantów, barwników i wypełniaczy). Zamiast stawiać na kupne wędliny, lepiej upiec samemu kawałek mięsa np. pierś z indyka, czy schab. Będziesz mieć wtedy pewność co do składu takiej “wędliny”. To samo tyczy się kiełbasy, jeśli uda Ci się kupić taką z dobrym składem, nic nie stoi na przeszkodzie, aby maluch jej spróbował. Natomiast, jeśli chodzi o pasztety, to mają one często w swoim składzie podroby, mięso oddzielone mechanicznie czy np. skórki drobiowe. Takich rzeczy najlepiej unikać lub zrobić domowy pasztet np. z warzyw i mięsa z rosołu lub po prostu pasztet warzywny np. z cukinii, fasoli lub ciecierzycy.

Żurek

To kolejna tradycyjna potrawa wielkanocna, bez której nie wyobrażamy sobie świąt. Czy żurek możemy podać niemowlakowi? Oczywiście, tylko należy odlać porcję dla malucha przed dosoleniem zupy. Tak jak w przypadku pozostałych dań, najlepiej jeśli będzie to domowa potrawa. Jeśli korzystasz z kupnego zakwasu na żurek – sprawdź jego skład, im prostszy tym lepszy (powinien zawierać tylko: mąkę, wodę oraz przyprawy).

Tradycyjna sałatka jarzynowa

Klasyka polskich świąt, czyli sałatka jarzynowa, to idealne danie dla niemowlaka. Pamiętaj tylko, aby nie dodawać do niej majonezu, czy grzybów leśnych. W zamian możesz zrobić sos z jogurtu naturalnego i ziół, a grzyby leśne zastąpić pieczarkami.

Ciasta, babki, mazurki, serniki, makowce

Niemowlak nie potrzebuje w swojej diecie słodyczy, ale jeśli chcesz mu podać kawałeczek ciasta, pamiętaj, aby nie było ono zbyt słodkie. Zamiast zwykłego cukru możesz dodać do ciasta daktyle, mus jabłkowy, czy bananowy. Owoce sprawią, że nawet ciasto bez cukru będzie słodkie. Unikać należy makowców – mak nie jest polecany dla niemowląt i kobiet w ciąży. Makowiec zawiera także spore kawałki bakalii, które mogą stanowić zagrożenie dla niemowlaka.


Potrawy wielkanocne dla dzieci – podsumowanie

Dostosowanie potraw wielkanocnych do niemowląt nie jest zbyt kłopotliwe, a dzięki niemu będziesz mieć pewność, że dania nie zaszkodzą maluchowi. Ważne jest, aby forma posiłków była odpowiednia do możliwości i umiejętności Twojego dziecka. Będąc dopiero na początku rozszerzania diety, warto podać dziecku tylko te potrawy, których składniki maluch już poznał. Nowości w takiej sytuacji mogą się nie sprawdzić.

Starsze niemowlęta mogą spróbować więcej, ale też należy zachować umiar. Dziecko powinno zjeść tyle, ile je na co dzień. Powinien być także zachowany rytm karmień mlekiem i posiłków stałych. Maluchy lubią rutynę, jeśli coś ją zakłóci, będą niespokojne i nie pozwolą Wam spokojnie posiedzieć przy świątecznym stole 🙂


Źródło:

  • Zasady żywienia zdrowych niemowląt. Zalecenia Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci, Standardy Medyczne/Pediatria. 2014
  • Poradnik Żywienia Niemowląt, Krok po kroku od narodzin do pierwszych urodzin, Medycyna Praktyczna 2014
  • European Food Safety Authority, Opium alkaloids in poppy seeds: assessment updated, 2018, http://www.efsa.europa.eu/en/press/news/180516
  • NHS, Foods to avoid giving babies and young children, https://www.nhs.uk/conditions/pregnancy-and-baby/foods-to-avoid-giving-babies-and-young-children/
  • Żywienie niemowląt i małych dzieci, Instytut Matki i Dziecka, 2014
  • Rozszerzanie diety niemowląt, E. Ehmke vel Emczyńska-Seliga https://ncez.pl/dzieci-i-mlodziez/dzieci-0-3/rozszerzanie-diety-niemowlat

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *