przechowywanie mleka modyfikowanego

Przygotowanie i przechowywanie mleka modyfikowanego

Preparaty mleka modyfikowanego nie są sterylne. W związku z tym prawidłowe przygotowanie i przechowywanie mleka modyfikowanego jest bardzo ważne. Zachowania odpowiedniej higieny oraz określonych zasad przygotowywania mieszanki obniża ryzyko zanieczyszczenia mleka.  

Niezależnie od tego jakie mleko wybraliście, należy je przygotowywać zgodnie z informacją podaną na opakowaniu. Producent danego produktu zawsze podaje instrukcję przyrządzenia mieszanki oraz proporcje w jakich powinno się ją przygotować. Poza tym jest kilka żelaznych zasad przygotowywania i przechowywania mleka modyfikowanego, które jako rodzic powinieneś znać.


Najważniejsze zasady przygotowywania mleka modyfikowanego wg WHO:

 

  1. woda do przygotowywania mieszanki nie może być zimniejsza niż 70°C – pozwala to zabić bakterie, które mogą znajdować się w sproszkowanym mleku (niektórzy producenci podają na opakowaniu inną temperaturę wody do przygotowania mleka)
  2. proporcje mleko-woda powinny być zachowane zgodnie z informacją na opakowaniu – jeśli dodasz za mało mieszanki – mleko będzie niepełnowartościowe, jeśli wsypiesz jej za dużo – mogą pojawić się dolegliwości układu trawiennego np. biegunka, ból brzucha, czy zaparcia
  3. mleko przygotowuj i podawaj dziecku w wysterylizowanych butelkach
  4. świeżą porcję mleka najlepiej przygotować bezpośrednio przed karmieniem – gotowe mleko jest świetną pożywką dla bakterii, dlatego najlepiej podać je natychmiast dziecku
  5. mleko w temperaturze pokojowej może stać maksymalnie 2 godziny, potem należy je wylać i przygotować świeżą porcję
  6. przed podaniem mleka dziecku sprawdź jego temperaturę – możesz to zrobić upuszczając kroplę mleka na wewnętrzną stronę swojego nadgarstka
  7. przygotowuj taką porcję mleka jaką maluch spożywa – nie będziesz wylewać resztek

Zasady przechowywania mleka modyfikowanego:

 

  1. sproszkowane mleko modyfikowane przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku, w suchym, nienasłonecznionym miejscu w temperaturze pokojowej; otwarte opakowanie zużyj w ciągu miesiąca
  2. gotowe mleko można przechowywać max. 2 godziny w temperaturze pokojowej
  3. jeśli potrzebujesz wcześniej przygotować mieszankę, należy od razu po przyrządzeniu ją schłodzić do temperatury +5° C, przechowywać w lodówce i zużyć w ciągu 24 godzin
  4. mleko wyjęte z lodówki należy podgrzewać w ciepłej wodzie nie dłużej niż 15 minut, co jakiś czas potrząsając pojemnikiem, aby ogrzało się równomiernie (nie wolno podgrzewać mleka w kuchence mikrofalowej, gdyż może to spowodować poparzenie jamy ustnej dziecka!)
  5. jeśli bierzesz schłodzone mleko w podróż, przechowuj je w torbie termicznej z wkładem chłodzącym, by utrzymać temperaturę ok. +5° C
  6. jeśli nie jesteś w stanie przewieźć mleka w niskiej temperaturze, weź ze sobą gorącą wodę w termosie oraz gotową porcję mieszanki i przygotuj świeże mleko na miejscu

Mleko modyfikowane – czego nie wolno robić?

 

  1. do mleka modyfikowanego nie należy dosypywać innych substancji (np. cukru)
  2. nie wolno samodzielnie dobierać proporcji mleko-woda
  3. jeśli maluch nie zje części mieszanki – nie podawaj jej ponownie
  4. nie podgrzewaj mleka w kuchence mikrofalowej
  5. nie przechowuj gotowego mleka w termosie czy podgrzewaczu do butelek

 

Źródło:

  • Żywienie niemowląt i małych dzieci. Zasady postępowania w żywieniu zbiorowym, Instytut Matki i Dziecka, 2014
  • Poradnik Żywienia Niemowląt, Krok po kroku od narodzin do pierwszych urodzin, Medycyna Praktyczna 2014
  • Making up a bottle, babycentre, https://www.babycentre.co.uk/a555284/making-up-a-bottle
  • Preparation and handling of powdered infant formula: a commentary by the ESPGHAN Committee on Nutrition.
  • How to Prepare Formula for Bottle-Feeding at Home, WHO, 2007

 

rozszerzanie diety krok po kroku

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *