Dzisiaj dzielę się z Wami swoim sprawdzonym przepisem na miękkie pierniczki dla dzieci. Najlepiej od razu upiec je z podwójnej porcji składników, bo po wyjęciu z piekarnika znikają w bardzo szybkim tempie 😉
Składniki
- 250 g mąki orkiszowej lub pszennej
- 50 g masła
- 4 łyżki musu z daktyli (10 szt. suszonych daktyli)
- 4 łyżki mleka
- 1 jajko
- 1 łyżeczka kakao
- 1 łyżeczka mieszanki przypraw (cynamon, imbir, goździki, kardamon, pieprz czarny, ziele angielskie)
- 1 łyżeczka sody
Przepis
- Daktyle przełóż do pojemnika blendera i zalej ciepłą wodą (tylko tyle, aby woda zakryła daktyle). Odstaw na 10 minut. Po tym czasie zblenduj daktyle z wodą, aż do powstania gładkiego musu.
- Masło posiekaj w mniejsze kawałki.
- Suche składniki przesiej do miski. Dodaj masło, jajko, mleko i mus z daktyli.
- Wyrabiaj ciasto ręką lub robotem aż stanie się jednolite i gładkie.
- Następnie rozwałkuj cienko i wycinaj ciasteczka.
- Piecz ok. 5-10 min (do zrumienienia) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Jak długo można przechowywać takie pierniczki?
Kilka dni w zamkniętym pojemniku powinno być ok, dłużej nigdy nie trzymałam.
Czy do posłodzona można użyć syropu daktylowego?
Ciasteczka są słodkie dzięki daktylom, które do nich dodajemy, więc myślę, że nie ma takiej potrzeby 🙂 Ale jeśli chcesz, żeby były bardziej słodkie, to oczywiście możesz dodać syrop, czy inne słodziwo.
Źle sformułowałam pytanie 😊 chodziło mi o to czy zamiast musu z daktyli można użyć takiej samej ilości syropu daktylowego?
Można użyć syropu, ale jeśli są to ciasteczka dla małego dziecka, to jednak mus daktylowy jest lepszym rozwiązaniem – są to całe owoce, a więc więcej wartości odżywczych. Syrop daktylowy, to po prostu cukier w płynnej formie 🙂