Preparaty mleka modyfikowanego nie są sterylne. W związku z tym prawidłowe przygotowanie i przechowywanie mleka modyfikowanego jest bardzo ważne. Zachowania odpowiedniej higieny oraz określonych zasad przygotowywania mieszanki obniża ryzyko zanieczyszczenia mleka.
Niezależnie od tego jakie mleko wybraliście, należy je przygotowywać zgodnie z informacją podaną na opakowaniu. Producent danego produktu zawsze podaje instrukcję przyrządzenia mieszanki oraz proporcje w jakich powinno się ją przygotować. Poza tym jest kilka żelaznych zasad przygotowywania i przechowywania mleka modyfikowanego, które jako rodzic powinieneś znać.
Najważniejsze zasady przygotowywania mleka modyfikowanego wg WHO:
- woda do przygotowywania mieszanki nie może być zimniejsza niż 70°C – pozwala to zabić bakterie, które mogą znajdować się w sproszkowanym mleku (niektórzy producenci podają na opakowaniu inną temperaturę wody do przygotowania mleka)
- proporcje mleko-woda powinny być zachowane zgodnie z informacją na opakowaniu – jeśli dodasz za mało mieszanki – mleko będzie niepełnowartościowe, jeśli wsypiesz jej za dużo – mogą pojawić się dolegliwości układu trawiennego np. biegunka, ból brzucha, czy zaparcia u niemowlaka
- mleko przygotowuj i podawaj dziecku w wysterylizowanych butelkach
- świeżą porcję mleka najlepiej przygotować bezpośrednio przed karmieniem – gotowe mleko jest świetną pożywką dla bakterii, dlatego najlepiej podać je natychmiast dziecku
- mleko w temperaturze pokojowej może stać maksymalnie 2 godziny, potem należy je wylać i przygotować świeżą porcję
- przed podaniem mleka dziecku sprawdź jego temperaturę – możesz to zrobić upuszczając kroplę mleka na wewnętrzną stronę swojego nadgarstka
- przygotowuj taką porcję mleka jaką maluch spożywa – nie będziesz wylewać resztek
Zasady przechowywania mleka modyfikowanego:
- sproszkowane mleko modyfikowane przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku, w suchym, nienasłonecznionym miejscu w temperaturze pokojowej; otwarte opakowanie zużyj w ciągu miesiąca
- gotowe mleko można przechowywać max. 2 godziny w temperaturze pokojowej
- jeśli potrzebujesz wcześniej przygotować mieszankę, należy od razu po przyrządzeniu ją schłodzić do temperatury +5° C, przechowywać w lodówce i zużyć w ciągu 24 godzin
- mleko wyjęte z lodówki należy podgrzewać w ciepłej wodzie nie dłużej niż 15 minut, co jakiś czas potrząsając pojemnikiem, aby ogrzało się równomiernie (nie wolno podgrzewać mleka w kuchence mikrofalowej, gdyż może to spowodować poparzenie jamy ustnej dziecka!)
- jeśli bierzesz schłodzone mleko w podróż, przechowuj je w torbie termicznej z wkładem chłodzącym, by utrzymać temperaturę ok. +5° C
- jeśli nie jesteś w stanie przewieźć mleka w niskiej temperaturze, weź ze sobą gorącą wodę w termosie oraz gotową porcję mieszanki i przygotuj świeże mleko na miejscu
Mleko modyfikowane – czego nie wolno robić?
- do mleka modyfikowanego nie należy dosypywać innych substancji (np. cukru)
- nie wolno samodzielnie dobierać proporcji mleko-woda
- jeśli maluch nie zje części mieszanki – nie podawaj jej ponownie
- nie podgrzewaj mleka w kuchence mikrofalowej
- nie przechowuj gotowego mleka w termosie czy podgrzewaczu do butelek
Źródło:
- Żywienie niemowląt i małych dzieci. Zasady postępowania w żywieniu zbiorowym, Instytut Matki i Dziecka, 2014
- Poradnik Żywienia Niemowląt, Krok po kroku od narodzin do pierwszych urodzin, Medycyna Praktyczna 2014
- Making up a bottle, babycentre, https://www.babycentre.co.uk/a555284/making-up-a-bottle
- Preparation and handling of powdered infant formula: a commentary by the ESPGHAN Committee on Nutrition.
- How to Prepare Formula for Bottle-Feeding at Home, WHO, 2007