pudding chlebowy przepis

Pudding chlebowy albo tosty francuskie z owocami

Pudding chlebowy albo inaczej zapiekane tosty francuskie z owocami to przepis, który wymyśliłam przypadkiem. Często zastanawiamy się co zrobić z suchego, czerstwego pieczywa, które zostaje. Można je przerobić na pyszny pudding chlebowy. Wystarczą jajka, mleko i garść dowolnych owoców.

Pudding chlebowy to prosty i szybki przepis na wykorzystanie czerstwego pieczywa. Doskonale smakuje ze świeżymi lub mrożonymi owocami.
W SUMIE 30 mins
Danie Drugie śniadanie, Kolacja, Podwieczorek, Śniadanie
Porcje 4 porcje
Kalorie 199 kcal

Składniki
  

  • 5-6 kromek chleba nie pierwszej świeżości (może być chałka, bułka itp. u mnie domowy chleb) 
  • 1 szklanka mleka lub napoju roślinnego 
  • 2 duże jaja
  • garść owoców (u mnie mrożone jagody) 
  • szczypta cynamonu 
  • odrobina oleju lub masła klarowanego do posmarowania foremki

Przepis
 

  • Piekarnik nagrzej do 180 stopni (góra-dół).
  • Foremkę posmaruj tłuszczem.
  • Jajko wbij do miseczki, roztrzep. Do jajka dodaj mleko i cynamon. Wymieszaj.
  • Chleb pokrój w kosteczkę. Przełóż do foremki.
  • Zalej masą jajeczną i posyp owocami.
  • Piecz ok. 15-20 min (do zrumienienia chleba).
słowa kluczowe co zrobić z czerstwego chleba, co zrobić z suchego chleba, pudding chlebowy, tosty francuskie z owocami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating