babeczki pierniczkowe

Babeczki pierniczkowe

Święta to czas pełen aromatycznych smaków i zapachów, którymi chcemy się dzielić z bliskimi, w tym z najmłodszymi członkami rodziny. W okresie rozszerzania diety wielu rodziców zastanawia się, jak przygotować dania, które będą zdrowe i bezpieczne dla niemowląt, a jednocześnie wpiszą się w świąteczny klimat. Dlatego przygotowałam propozycję – babeczki pierniczkowe! Są mięciutkie, o subtelnym aromacie korzennych przypraw i idealnie pasują na zimowe dni. Babeczki te przygotujesz bez dodatku cukru. Składają się one wyłącznie z bezpiecznych składników, dzięki czemu można je podać nawet niemowlęciu już po 6. miesiącu życia.

Więcej świątecznych przepisów dla dzieci

Przepis na babeczki pierniczkowe pochodzi z mojego nowego e-booka, „Świąteczne przepisy (nie tylko) dla dzieci”, który możesz zamówić na mojej stronie (TUTAJ). W książce znajdziesz przepisy na różnorodne świąteczne dania – od słodkich deserów, przez rozgrzewające zupy, aż po mięsa i ryby. Każdy z przepisów jest dostosowany do potrzeb najmłodszych i zaprojektowany tak, by mogły go spróbować nawet niemowlęta po 6. miesiącu życia. Mam nadzieję, że ta kolekcja przepisów sprawi, że tegoroczne święta będą dla Was pełne wspólnych smakowitych chwil!

 

świąteczne przepisy dla dzieci

Babeczki pierniczkowe – przepis

W SUMIE 40 minuty
Danie Deser, Na święta, Podwieczorek, przekąska
Porcje 12 sztuk

Składniki
  

  • 200 g mąki orkiszowej
  • 150 ml mleka lub napoju roślinnego
  • 50 ml oleju, oliwy lub rozpuszczonego masła
  • 1 jajko
  • 1 duży banan
  • 1 średnia marchewka
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody

Przepis
 

  • Marchew obierz i pokrój w mniejsze kawałki. Przełóż do pojemnika malaksera i mocno rozdrobnij. Możesz też zetrzeć ją na tarce o małych oczkach.
  • Dodaj pozostałe mokre składniki i zmiksuj całość na gładką masę.
  • Następnie dodaj suche składniki i delikatnie, niezbyt długo mieszaj.
  • Ciasto przełóż do foremek na muffiny.
  • Piecz 25 min. w temp. 200 stopni

Notatki

babeczki pierniczkowe przepis

Babeczki pierniczkowe – czym udekorować?

Czym dekorować pierniczki i babeczki, jeśli nie lukrem? Co zamiast lukru? Możesz posmarować wierzch babeczek cienką warstwą masła orzechowego, migdałowego, czy innego orzechowego kremu. Jako posypki możesz użyć np. zmielonych orzechów, wiórków kokosowych, czy owoców liofilizowanych (można je zmielić na pyłek lub kupić już zmielone). Babeczki możesz też udekorować ubitą bitą śmietaną z dodatkiem serka mascarpone lub ubitą śmietanką kokosową oraz świeżymi owocami.

 

świąteczne przepisy dla dzieci baner

 DESERY

Autor: Natalia Dąbrowska

Cześć, mam na imię Natalia, jestem dietetykiem i pomagam rodzicom podejmować świadome decyzje związane z żywieniem niemowląt. Jestem autorką tego artykułu.