Spaghetti lubią chyba wszyscy, a u dzieci to często jeden z tak zwanych „pewniaków”, czyli chętnie zjadanych potraw. Nie wiesz, jak przygotować spaghetti dla niemowlaka? Przychodzę z pomocą. Dzisiaj podzielę się z Tobą moim ulubionym przepisem na spaghetti bolognese.
Spaghetti dla niemowlaka – na co zwrócić uwagę?
Przygotowując sos do spaghetti zwróć uwagę na jakość mięsa. Idealną opcją będzie chuda wołowina np. polędwica, rostbef, łopatka. Najlepiej kupić kawałek świeżego mięsa i zmielić je w domu – mamy wtedy pewność co do jakości mielonego mięsa. Do sosu można też użyć wieprzowiny (np. szynki, łopatki, schabu) lub wymieszać oba rodzaje mięsa. Wołowina będzie jednak najlepszym wyborem, nie tylko ze względu na smak, ale też na wartości odżywcze. Mięso wołowe jest produktem bogatym w żelazo, które jest kluczowym składnikiem w diecie niemowląt.
Spaghetti dla niemowlaka – jaki makaron wybrać?
Podanie niemowlakowi makaronu typu spaghetti, szczególnie z sosem pomidorowym, może okazać się niekoniecznie dobrym wyborem. Dla dziecka na pewno będzie to wspaniałe doznanie sensoryczne. Natomiast opiekunowie nie koniecznie mogą być zadowoleni (patrz obrazek poniżej 😜) ⬇
Dla niemowlaka jedzącego samodzielnie rączkami najlepiej sprawdzą się makarony o kształtach łatwych do chwycenia i bezpiecznych do jedzenia. Oto kilka rekomendacji:
- krótkie rurki – na przykład penne lub macaroni, które łatwo chwycić w małe rączki.
- świderki (fusilli) – spiralny kształt ułatwia chwytanie, a ich struktura dobrze trzyma sos,
- kokardki (farfalle) – ich płaski, szeroki kształt sprawia, że maluch może łatwo je chwycić.
Maluchom, które jedzą samodzielnie łyżeczką lub są karmione przez rodziców łatwiej będzie poradzić sobie z drobnym makaronem np.:
- gwiazdkami,
- małymi muszelkami (mini conchigliette),
- oczkami (corallini) lub
- orzo (makaron w kształcie ziarenek ryżu).
Tego typu drobne makarony są łatwe do nabierania na łyżeczkę, dobrze łączą się z sosem, a jednocześnie zmniejszają ryzyko zadławienia, co jest istotne przy samodzielnych próbach jedzenia u najmłodszych dzieci.
Spaghetti dla niemowlaka – przepis
Składniki
- 100 g chudej mielonej wołowiny (może też być wieprzowina lub mięso wołowo-wieprzowe)
- 250 ml passaty pomidorowej
- 1/2 małej cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 1 mała marchewka
- 1 łyżka oliwy
- 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- makaron
Przepis
- Cebulę drobno posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę. Marchew zetrzyj na tarce o małych oczkach. Jeśli używasz malaksera: umieść warzywa w pojemniku malaksera i rozdrobnij.
- Na małej patelni rozgrzej oliwę. Dodaj warzywa i duś je przez kilka minut na małym ogniu.
- Dodaj mięso i przyprawy. Dokładnie wszystko wymieszaj.
- Całość zalej passatą pomidorową i gotuj pod przykryciem na małym ogniu około 20 minut.
- Na tym etapie możesz zblendować sos na gładko lub pozostawić w formie grudek.
- Dla dziecka, które je samodzielnie rączkami wybierz makaron o większych, łatwych do chwytania kształtach np. penne lub duże świderki. Dla malucha karmionego łyżeczką wybierz drobny makaron np. orzo.
- Sos podziel na 3 porcje. Możesz je zamrozić. Potem wystarczy rozmrozić sos (w garnku/mikrofalówce) i wymieszać ze świeżo ugotowanym makaronem.
Notatki
Może Cię zainteresować: Kotlety mielone pieczone