Szybki, prosty i zdrowy przepis na mięso ze szpinakiem. Indyk w sosie szpinakowym przypadnie do gustu nie tylko maluchom, ale też rodzicom 😉
⠀⠀
Składniki na 3 porcje:
- 1 pierś z indyka (lub inne chude mięso)
- 1 opakowanie świeżego szpinaku
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka pestek dyni
- 1 łyżka pestek słonecznika
- 1 łyżka orzechów (u mnie nerkowce)
- 2 łyżki oliwy
- 4 łyżki wody
- ulubione zioła (u mnie bazylia i oregano)
- makaron pełnoziarnisty
Przygotowanie:
Pierś z indyka ugotuj (może to być mięso np. z rosołu) i pokrój na mniejsze kawałki. Do blendera włóż umyty szpinak, obrany czosnek i resztę składników. Zmiksuj na gładki sos. Ugotuj makaron i jeszcze gorący wymieszaj z sosem oraz mięsem. Porcję dla dorosłych możesz dodatkowo posypać serem 😉
Dziecku dopasuj konsystencję posiłku do aktualnych umiejętności np. rozdrobnij widelcem.
Wersja do samodzielnego jedzenia:
Przygotuj makaron, który łatwo będzie chwycić np. penne lub świderki, a mięso pokrój w paski. ⠀
Może Cię zainteresować: Szpinak dla niemowlaka
Czy może być szpinak mrożony? Od którego miesiąca można podawać szpinak i czosnek ?
Tak, może być mrożony. Szpinak i czosnek można podawać od początku rozszerzania diety 🙂