Indyk w sosie szpinakowym

Indyk w sosie szpinakowym

Szybki, prosty i zdrowy przepis na mięso ze szpinakiem. Indyk w sosie szpinakowym przypadnie do gustu nie tylko maluchom, ale też rodzicom 😉
⠀⠀

Składniki na 3 porcje:

  • 1 pierś z indyka (lub inne chude mięso)
  • 1 opakowanie świeżego szpinaku
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka pestek dyni
  • 1 łyżka pestek słonecznika
  • 1 łyżka orzechów (u mnie nerkowce)
  • 2 łyżki oliwy
  • 4 łyżki wody
  • ulubione zioła (u mnie bazylia i oregano)
  • makaron pełnoziarnisty

 

Przygotowanie:

Pierś z indyka ugotuj (może to być mięso np. z rosołu) i pokrój na mniejsze kawałki. Do blendera włóż umyty szpinak, obrany czosnek i resztę składników. Zmiksuj na gładki sos. Ugotuj makaron i jeszcze gorący wymieszaj z sosem oraz mięsem. Porcję dla dorosłych możesz dodatkowo posypać serem 😉

Dziecku dopasuj konsystencję posiłku do aktualnych umiejętności np. rozdrobnij widelcem.

 

Wersja do samodzielnego jedzenia:

Przygotuj makaron, który łatwo będzie chwycić np. penne lub świderki, a mięso pokrój w paski. ⠀

 

Może Cię zainteresować: Szpinak dla niemowlaka

 

 

2 komentarzy dla “Indyk w sosie szpinakowym”

  1. Czy może być szpinak mrożony? Od którego miesiąca można podawać szpinak i czosnek ?

Komentarze zamiknięte.