Kupiłaś dynię i zastanawiasz się, co z niej ugotować? Zupa z dyni to świetna propozycja na szary jesienny dzień, nie tylko dla niemowlaka. Sprawdź mój przepis i zobacz, jak Twój mały smakosz prosi o dokładkę 🙂
Składniki
- 40 g mięsa np. z indyka/królika (bez skóry i kości)
- 100 g dyni (świeżej lub mrożonej)
- 1/2 marchewki
- 1 mały ziemniak
- 1/2 ząbka czosnku*
- kilka kropli oleju
- woda
Przepis
- Warzywa umyj i obierz. Dynę przekrój i wyjmij z niej pestki. Pokrój wszystko w kostkę.
- W garnku zagotuj 1,5 szklanki wody. Do wrzątku wrzuć mięso i warzywa (woda powinna je zakrywać). Gotuj na małym ogniu ok. 20 min (do miękkości warzyw).
- Wystudź, dodaj kilka kropli dobrej jakości oleju, a następnie zblenduj na gładki krem. Jeśli będzie zbyt gęsty, możesz dodać odrobinę przegotowanej wody.
Notatki
