zupa dyniowa dla niemowlaka

Zupa z dyni dla niemowlaka

Delikatna a zarazem sycąca zupa krem z dyni dla niemowlaka. Idealna jako jeden z pierwszych posiłków maluszka.

 

Składniki (na 1 porcję):

  • 40 g mięsa np. z indyka/królika (bez skóry i kości)
  • 100 g dyni (świeżej lub mrożonej)
  • 1/2 marchewki
  • 1 mały ziemniak
  • 1/2 ząbka czosnku*
  • kilka kropli oleju
  • woda

 

Przygotowanie:

Warzywa umyj i obierz. Z dyni wyjmij pestki. Pokrój wszystko w kostkę. W garnku zagotuj 1,5 szklanki wody. Do wrzątku wrzuć mięso i warzywa (woda powinna je zakrywać). Gotuj na małym ogniu ok. 20 min (do miękkości warzyw). Wystudź, dodaj kilka kropli dobrej jakości oleju, a następnie zblenduj na gładki krem. Jeśli będzie zbyt gęsty, możesz dodać odrobinę przegotowanej wody.

 

Wersja do samodzielnego jedzenia:

Krem podaj w kubeczku do picia lub z kawałkami pieczywa/makaronem do maczania w zupie.

 

*czosnek, tak jak inne przyprawy można wprowadzić do diety niemowlaka już po 6 miesiącu. Jeśli z jakiegoś powodu obawiasz się wprowadzenia czosnku na tak wczesnym etapie, możesz go całkowicie pominąć.

 

zupa z dyni dla niemowlaka
Zupa z dyni dla niemowlaka – idealna na początek rozszerzania diety.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *