Kotlety fasolowe z nowego e-booka Żelazo Naturalnie, czyli spora dawka żelaza dla małego brzuszka. Jeśli potrzebujesz więcej przepisów bogatych w żelazo, to zerknij TUTAJ.
Składniki na 6 kotletów:
- 250 g ugotowanej czerwonej fasoli
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 mała cebula
- 3 łyżki zmielonych pestek dyni
- garść natki pietruszki
- ulubione przyprawy
Przygotowanie:
Pietruszkę umyj i posiekaj. Cebulę pokrój w drobną kosteczkę. Fasolę odsącz i rozgnieć widelcem. Do fasoli dodaj pozostałe składniki i wymieszaj masę łyżką. Uformuj kotlety/placki. Piecz w piekarniku w temperaturze 180 stopni ok. 20 min. W trakcie pieczenia przekręć kotleciki na drugą stronę.
Kotletów możesz użyć do zrobienia burgerów lub po prostu podać je jako składnik obiadu lub przekąskę.
Wersja do samodzielnego jedzenia:
W wersji do samodzielnego jedzenia rączkami, gotowe kotleciki pokrój w paski.
Czy można w tym przepisie wykorzystać fasolę z puszki?
Tak, może być fasola z puszki lub ze słoika.
Bardzo smaczne i szybkie, jednak wychodzą suche na całej powierzchni, w środku są spoko. Myślę, że może posmarowanie oliwą przed pieczeniem i po obróceniu mogłoby im pomóc. Jednak pomimo tego mankamentu mój prawie roczny syn opędzlował dwa kotlety za jednym zamachem 😉