kotlety fasolowe

Kotlety fasolowe

Kotlety fasolowe z nowego e-booka Żelazo Naturalnie, czyli spora dawka żelaza dla małego brzuszka. Jeśli potrzebujesz więcej przepisów bogatych w żelazo, to zerknij TUTAJ.

Składniki na 6 kotletów:

  • 250 g ugotowanej czerwonej fasoli
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 mała cebula
  • 3 łyżki zmielonych pestek dyni
  • garść natki pietruszki
  • ulubione przyprawy

 

Przygotowanie:

Pietruszkę umyj i posiekaj. Cebulę pokrój w drobną kosteczkę. Fasolę odsącz i rozgnieć widelcem. Do fasoli dodaj pozostałe składniki i wymieszaj masę łyżką. Uformuj kotlety/placki. Piecz w piekarniku w temperaturze 180 stopni ok. 20 min. W trakcie pieczenia przekręć kotleciki na drugą stronę.

Kotletów możesz użyć do zrobienia burgerów lub po prostu podać je jako składnik obiadu lub przekąskę.

 

Wersja do samodzielnego jedzenia:

W wersji do samodzielnego jedzenia rączkami, gotowe kotleciki pokrój w paski.

 

 

3 komentarzy dla “Kotlety fasolowe”

  1. Bardzo smaczne i szybkie, jednak wychodzą suche na całej powierzchni, w środku są spoko. Myślę, że może posmarowanie oliwą przed pieczeniem i po obróceniu mogłoby im pomóc. Jednak pomimo tego mankamentu mój prawie roczny syn opędzlował dwa kotlety za jednym zamachem 😉

Komentarze zamiknięte.