Pieczone kotleciki rybne bez jajka

Pieczone kotleciki rybne bez jajka

Pieczone kotleciki rybne bez jajka to fajna forma podania ryby w wersji BLW. Kotleciki pokrojone w paski łatwo dziecku chwytać rączkami i wkładać do buzi.
⠀⠀

Składniki na 6 kotletów:

  • 250g filetów rybnych (mogą być mrożone)
  • 1 mała marchewka
  • ¼ cebuli
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • ½ suchej bułki
  • 2 łyżki kaszy manny
  • ulubione przyprawy

 

Przygotowanie:

Bułkę namocz w wodzie, następnie dobrze odciśnij. Marchew i cebulę obierz i pokrój w mniejsze kawałki. Z ryby usuń widoczne ości. Wszystkie składniki włóż do pojemnika blendera i rozdrobnij (nie za mocno, aby nie wyszła papka). Możesz też użyć maszynki do mielenia, jeśli masz 😉 Z powstałej masy uformuj kotleciki (możesz je jeszcze obtoczyć w bułce tartej). Ułóż na blaszce i piecz około 25 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

 

Wersja do samodzielnego jedzenia:

Kotleciki pokrój w paski, aby dziecku łatwo było je chwytać.

 

 

 

3 komentarzy dla “Pieczone kotleciki rybne bez jajka”

  1. Witam, czym mozna zastapic kasze manna? Nie uzywam jej wcale i nie latwo mi ja dostac w kraju, w ktorym mieszkam. Maka ryzowa, owsiana albo jakas inna sie sprawdzi? Kasza jaglana? Moj maluch ma juz ponad 10 miesiecy.
    Z gory dziekuje za pomoc.

    1. Kasza manna ma za zadanie wciągnąć wszystkie soki i nieco sklepić kotleciki. Można ją całkowicie pominąć (tylko dobrze odsączyć masę, szczególnie jeśli ryba była rozmrażana) lub użyć innej kaszy – w przypadku jaglanej, dałabym już ugotowaną kaszę.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *