Pieczone kotleciki rybne bez jajka to fajna forma podania ryby w wersji BLW. Kotleciki pokrojone w paski łatwo dziecku chwytać rączkami i wkładać do buzi.
⠀⠀
Składniki na 6 kotletów:
- 250g filetów rybnych (mogą być mrożone)
- 1 mała marchewka
- ¼ cebuli
- 1 łyżka natki pietruszki
- ½ suchej bułki
- 2 łyżki kaszy manny
- ulubione przyprawy
Przygotowanie:
Bułkę namocz w wodzie, następnie dobrze odciśnij. Marchew i cebulę obierz i pokrój w mniejsze kawałki. Z ryby usuń widoczne ości. Wszystkie składniki włóż do pojemnika blendera i rozdrobnij (nie za mocno, aby nie wyszła papka). Możesz też użyć maszynki do mielenia, jeśli masz 😉 Z powstałej masy uformuj kotleciki (możesz je jeszcze obtoczyć w bułce tartej). Ułóż na blaszce i piecz około 25 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Wersja do samodzielnego jedzenia:
Kotleciki pokrój w paski, aby dziecku łatwo było je chwytać.
Może Cię zainteresować: Kotlety siekane z kurczaka (pieczone)
Witam, czym mozna zastapic kasze manna? Nie uzywam jej wcale i nie latwo mi ja dostac w kraju, w ktorym mieszkam. Maka ryzowa, owsiana albo jakas inna sie sprawdzi? Kasza jaglana? Moj maluch ma juz ponad 10 miesiecy.
Z gory dziekuje za pomoc.
Kasza manna ma za zadanie wciągnąć wszystkie soki i nieco sklepić kotleciki. Można ją całkowicie pominąć (tylko dobrze odsączyć masę, szczególnie jeśli ryba była rozmrażana) lub użyć innej kaszy – w przypadku jaglanej, dałabym już ugotowaną kaszę.
Dziekuje, bardzo maluchowi smakowaly!
Pyszne, dzis robilam. Nela zjadla az dwa kotleciki