nuggetsy z piekarnika

Nuggetsy z piekarnika

Dzieci je uwielbiają! Nuggetsy z piekarnika to doskonała alternatywa dla tradycyjnych, smażonych nuggetsów. Przygotowane z piersi indyka, są nie tylko smaczne, ale także zdrowsze. Ich przygotowanie zajmuje nie więcej niż 30 minut. Są soczyste w środku, chrupiące na zewnątrz i pełne aromatycznych przypraw. To świetna propozycja zarówno na szybki obiad, jak i pyszną przekąskę na przykład na dziecięce urodziny i inne imprezy. Można je podać z warzywnymi frytkami i sosem jogurtowym lub domowym ketchupem.

Nuggetsy z piekarnika — na co zwrócić uwagę?

Aby nuggetsy wyszły jak najlepsze, warto zwrócić uwagę na jakość składników. Pierś z indyka powinna być świeża, soczysta i pochodząca z dobrego źródła. Ważne jest również, aby do panierki wybierać płatki kukurydziane bez dodatku cukru. Dzięki temu ograniczymy ilość cukru w posiłku, a także unikniemy niepotrzebnych słodkich nut w panierce i zachowamy pełnię smaku przypraw oraz mięsa.

Więcej szybkich przepisów na obiady

Jeśli potrzebujesz więcej takich szybkich, prostych i smacznych przepisów na obiady dla całej rodziny, sprawdź mojego najnowszego e-booka Szybkie obiady. Znajdziesz w nim aż 50 różnych przepisów na posiłki – większość z nich wykonasz w 25 min. W e-booku znajdziesz też rozdział z wykorzystaniem tzn. „gotowców” – te przepisy wykonasz w max. 15 min! Sprawdź koniecznie TUTAJ.

 

 

Nuggetsy z piekarnika – przepis

Nuggetsy z piekarnika to zdrowsza i smaczniejsza alternatywa klasycznych nuggetsów. Sprawdź mój przepis na domowe nuggetsy z piekarnika i się przekonaj!
W SUMIE 30 minuty
Danie drugie danie, obiad
Porcje 5 porcji

Składniki
  

  • 500 g piersi z indyka 
  • 2 jajka 
  • 4 łyżki bułki tartej (50 g)
  • 1 szklanka płatków kukurydzianych bez cukru (30 g)
  • 2 łyżki oliwy 
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki czosnku granulowanego
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • ½ łyżeczki soli (dla niemowlaka pomiń)

Przepis
 

  • Piekarnik nagrzej do temp. 200 stopni (grzanie góra-dół). Indyka pokrój na małe kawałki i posyp przyprawami.
  • Płatki kukurydziane rozdrobnij na mniejsze kawałki np. za pomocą malaksera. W jednej misce roztrzep jajko. W drugiej misce wymieszaj bułkę tartą i rozgniecione płatki.
  • Każdy kawałek indyka obtocz najpierw w jajku, a potem w panierce. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia delikatnie posmarowanym oliwą.
  • Włóż do nagrzanego piekarnika. Piecz ok. 20 min, w połowie pieczenia przewróć mięso na drugą stronę. Jeśli chcesz, by nuggetsy były bardziej zrumienione, na ostatnie 2-3 minuty pieczenia włącz termoobieg.
  • Całość podawaj na przykład z domowym sosem czosnkowym (przepis na sos poniżej).

Domowy sos czosnkowy:

  • 100 g jogurtu naturalnego + 1 ząbek czosnku + zioła prowansalskie, pieprz, sok z cytryny, sól (nie dla niemowlaka)

Notatki

nuggetsy z piekarnika przepis

Przepis pochodzi z mojego najnowszego e-booka Szybkie obiady ⬇

 

szybkie obiady GRAFIKA