Omlet to kolejna ciekawa forma podania jajka. Sprawdzi się zarówno przy BLW (jako jeden z pierwszych jajecznych posiłków), a także w tradycyjnym rozszerzaniu diety, na etapie kiedy gładkie papki mamy już za sobą.
Omlet sprawdzi się jako sycące śniadanie, posiłek na wynos lub kolacja. Do omletu możesz dodać zarówno owoce, jak i warzywa. Dzięki temu za każdym razem wyczarujesz nowe ciekawe danie.
Składniki
- 1 jajko
- 1 czubata łyżeczka mąki owsianej lub pszennej
Przepis
- Oddziel białko od żółtka.
- Białko ubij, dodaj żółtko i łyżeczkę mąki.
- Delikatnie wymieszaj, tylko do momentu do połączenia składników.
- Nagrzej małą patelnię. Wlej ciasto, zmniejsz płomień i przykryj patelnię.
- Gdy brzegi omletu będą upieczone, przewróć go na drugą stronę.
Notatki
Omlet możesz podawać jako danie słodkie (np. ze świeżymi owocami, przecierem owocowym, masłem orzechowym) lub wytrawne (z warzywami, pieczoną rybą, domową szynką).
Może Cię zainteresować: Pasta z awokado i jajka
Od jakiego miesiąca można podawać?
Po 6 miesiącu 🙂