rosołek dla niemowlaka przepis

Rosołek dla niemowlaka

Pierwszy, delikatny rosołek dla niemowlaka, który przygotujesz w około 30 min. Możesz od razu ugotować podwójną porcję na następny dzień (po ugotowaniu wystudź i przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce).

Przygotowanie 30 mins
Danie obiad, Zupa
Porcje 1 porcja
Kalorie 167 kcal

Składniki
  

  • 40 g mięsa z kurczaka (bez skóry i kości)
  • 1 łyżka makaronu
  • 1 mała marchewka
  • 1/2 korzenia pietruszki
  • mały kawałek ​selera
  • przyprawy (np. liść laurowy, ziele angielskie)
  • kilka kropli oleju
  • woda 

Przepis
 

  • W garnku zagotuj ok. 1,5 szklanki wody.
  • Obierz warzywa i pokrój je w niewielkie kawałki. Razem z mięsem wrzuć do wrzątku.
  • Dodaj przyprawy. Gotuj na małym ogniu około 20 min.
  • W międzyczasie ugotuj makaron.
  • Z rosołku wyjmij przyprawy. Warzywa i mięso przełóż do miseczki, dodaj odrobinę wywaru i kilka kropli oleju.
  • Całość rozdrobnij widelcem lub za pomocą blendera. Jeśli jest za gęste dolej więcej wywaru. Podawaj łyżeczką.

Notatki

Wersja do samodzielnego jedzenia:
Warzywa i mięso przed gotowaniem pokrój w słupki, które łatwo będzie dziecku chwycić. Wybierz makaron świderki albo penne. Wywar podaj w kubeczku do picia.
słowa kluczowe pierwszy rosołek, rosół dla niemowlaka, zupa dla niemowlaka

 

rosołek dla niemowlaka
Rosołek dla niemowlaka – przed zblendowaniem 😉

 

 

4 komentarzy dla “Rosołek dla niemowlaka”

  1. Witam, bardzo pomocny wpis, mam pytanie dotyczące mięsa, czy gotowanie rosołu na mięsie ekologicznym z kością, np. udko kurczaka, korpus królika takiego z domowego naturalnego chowu nie jest prawidłowe/zdrowe dla niemowlaka? Serdecznie pozdrawiam i proszę o odpowiedź.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating