rosołek dla niemowlaka przepis

Rosołek dla niemowlaka

Pierwszy, delikatny rosołek dla niemowlaka, który przygotujesz w około 30 min. Możesz od razu ugotować podwójną porcję na następny dzień (po ugotowaniu wystudź i przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce).

 

Składniki (na 1 porcję):

  • 40 g mięsa z kurczaka (bez skóry i kości)
  • 1 mała marchewka
  • ½ ​korzenia pietruszki
  • mały kawałek ​selera
  • przyprawy (np. liść laurowy, ziele angielskie)
  • 1 łyżka makaronu
  • kilka kropli oleju
  • woda

 

Przygotowanie:

W garnku zagotuj ok. 1,5 szklanki wody. Obierz warzywa i pokrój je w niewielkie kawałki. Razem z mięsem wrzuć do wrzątku. Dodaj przyprawy. Gotuj na małym ogniu około 20 min. W międzyczasie ugotuj makaron. Z rosołku wyjmij przyprawy. Warzywa i mięso przełóż do miseczki, dodaj odrobinę wywaru i kilka kropli oleju. Całość rozdrobnij widelcem lub za pomocą blendera. Jeśli jest za gęste dolej więcej wywaru. Podawaj łyżeczką.

 

Wersja do samodzielnego jedzenia:

Warzywa i mięso przed gotowaniem pokrój w słupki, które łatwo będzie dziecku chwycić. Wybierz makaron świderki albo penne. Wywar podaj w kubeczku do pica.

 

rosołek dla niemowlaka
Rosołek dla niemowlaka – przed zblendowaniem 😉

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *