Pierwszy, delikatny rosołek dla niemowlaka, który przygotujesz w około 30 min. Możesz od razu ugotować podwójną porcję na następny dzień (po ugotowaniu wystudź i przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce).
Składniki
- 40 g mięsa z kurczaka (bez skóry i kości)
- 1 łyżka makaronu
- 1 mała marchewka
- 1/2 korzenia pietruszki
- mały kawałek selera
- przyprawy (np. liść laurowy, ziele angielskie)
- kilka kropli oleju
- woda
Przepis
- W garnku zagotuj ok. 1,5 szklanki wody.
- Obierz warzywa i pokrój je w niewielkie kawałki. Razem z mięsem wrzuć do wrzątku.
- Dodaj przyprawy. Gotuj na małym ogniu około 20 min.
- W międzyczasie ugotuj makaron.
- Z rosołku wyjmij przyprawy. Warzywa i mięso przełóż do miseczki, dodaj odrobinę wywaru i kilka kropli oleju.
- Całość rozdrobnij widelcem lub za pomocą blendera. Jeśli jest za gęste dolej więcej wywaru. Podawaj łyżeczką.
Notatki
