zupa pomidorowa dla niemowlaka

Zupa pomidorowa dla niemowlaka

Zupa pomidorowa, czyli królowa polskich zup. Lubią ją zarówno dorośli, jak i maluszki. Dlatego przygotowałam prosty przepis na pyszną i pełnowartościową zupę pomidorową dla niemowlaka. Mogą jej spróbować dzieci już od początku rozszerzania diety, czyli od około 6 miesiąca życia. Zupa pomidorowa dla niemowlaka zawiera wszystko, czego potrzebuje mały brzuszek. Są w niej świeże warzywa, chude mięsa, trochę makaronu i odrobina dobrego tłuszczu.

Przepis pochodzi z mojego e-booka 150 przepisów na dania dla niemowlaka, w którym znajdziesz aż 35 propozycji różnych wartościowych zupek dla niemowlaka. 

Danie obiad, Zupa
Porcje 2 porcje
Kalorie 149 kcal

Składniki
  

  • 40 g chudego mięsa np. z kurczaka/indyka/królika
  • 2 łyżki drobnego makaronu
  • 1 duży pomidor
  • ½ średniej marchewki
  • ½ korzenia pietruszki
  • mały kawałek selera
  • ½ łyżeczki natki pietruszki
  • kilka kropli oleju
  • woda

Przepis
 

  • Ugotuj makaron.
  • Pomidora sparz wrzątkiem i obierz ze skórki. Pokrój na mniejsze kawałki.
  • Pozostałe warzywa umyj, obierz i pokrój.
  • W garnku zagotuj 1 szklankę wody. Do wrzątku wrzuć marchew, pietruszkę, seler oraz mięso. Gotuj na małym ogniu ok. 15 minut.
  • Po tym czasie dodaj pokrojonego pomidora i gotuj jeszcze ok. 10 minut (do miękkości warzyw).
  • Wystudź, dodaj kilka kropli oleju oraz posiekaną natkę. Następnie zblenduj zupę na gładki krem.
  • Dodaj do niej ugotowany wcześniej drobny makaron.
  • Jeśli zupa będzie zbyt gęsta, możesz dodać do niej odrobinę przegotowanej wody.

Notatki

*Zupę po wystudzeniu możesz zabielić odrobiną śmietany lub jogurtu naturalnego.
**Makaron możesz podmienić na ryż, kaszę lub soczewicę.
 
zupa pomidorowa dla niemowlaka przepis
słowa kluczowe pomidorowa dla dziecka, zupa pomidorowa blw, zupa pomidorowa dla dzieci, zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów

2 komentarzy dla “Zupa pomidorowa dla niemowlaka”

    1. Jest mięso w pkt 4. W garnku zagotuj 1 szklankę wody. Do wrzątku wrzuć marchew, pietruszkę, seler oraz mięso. Gotuj na małym ogniu ok. 15 minut. 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating