zupa pomidorowa dla niemowlaka

Zupa pomidorowa dla niemowlaka

Zupa pomidorowa, czyli królowa polskich zup. Lubią ją zarówno dorośli, jak i maluszki. Dlatego przygotowałam prosty przepis na pyszną i pełnowartościową zupę pomidorową dla niemowlaka. Mogą jej spróbować dzieci już od początku rozszerzania diety, czyli od około 6 miesiąca życia. Zupa pomidorowa dla niemowlaka zawiera wszystko, czego potrzebuje mały brzuszek. Są w niej świeże warzywa, chude mięsa, trochę makaronu i odrobina dobrego tłuszczu.

Przepis pochodzi z mojego e-booka 150 przepisów na dania dla niemowlaka, w którym znajdziesz aż 35 propozycji różnych wartościowych zupek dla niemowlaka. 

Danie obiad, Zupa
Porcje 2 porcje
Kalorie 149 kcal

Składniki
  

  • 40 g chudego mięsa np. z kurczaka/indyka/królika
  • 2 łyżki drobnego makaronu
  • 1 duży pomidor
  • ½ średniej marchewki
  • ½ korzenia pietruszki
  • mały kawałek selera
  • ½ łyżeczki natki pietruszki
  • kilka kropli oleju
  • woda

Przepis
 

  • Ugotuj makaron.
  • Pomidora sparz wrzątkiem i obierz ze skórki. Pokrój na mniejsze kawałki.
  • Pozostałe warzywa umyj, obierz i pokrój.
  • W garnku zagotuj 1 szklankę wody. Do wrzątku wrzuć marchew, pietruszkę, seler oraz mięso. Gotuj na małym ogniu ok. 15 minut.
  • Po tym czasie dodaj pokrojonego pomidora i gotuj jeszcze ok. 10 minut (do miękkości warzyw).
  • Wystudź, dodaj kilka kropli oleju oraz posiekaną natkę. Następnie zblenduj zupę na gładki krem.
  • Dodaj do niej ugotowany wcześniej drobny makaron.
  • Jeśli zupa będzie zbyt gęsta, możesz dodać do niej odrobinę przegotowanej wody.

Notatki

*Zupę po wystudzeniu możesz zabielić odrobiną śmietany lub jogurtu naturalnego.
**Makaron możesz podmienić na ryż, kaszę lub soczewicę.
 
zupa pomidorowa dla niemowlaka przepis
słowa kluczowe pomidorowa dla dziecka, zupa pomidorowa blw, zupa pomidorowa dla dzieci, zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów

Może Cię zainteresować: Jak usunąć plamy z dziecięcych ubranek?

 

 

5 komentarzy dla “Zupa pomidorowa dla niemowlaka”

    1. Jest mięso w pkt 4. W garnku zagotuj 1 szklankę wody. Do wrzątku wrzuć marchew, pietruszkę, seler oraz mięso. Gotuj na małym ogniu ok. 15 minut. 😉

  1. Dzień dobry, podana liczba kcal na porcję czy łącznie, czyli dla dwóch porcji?

      1. W prawdzie moje dziecko jest wszystkożerne 🙂 ale zupka weszła elegancko. Tyle, że poszalałam i była z drobnym makaronem. Pierwszy raz jadł pomidorową.

Komentarze zamiknięte.