mięso dla niemowlaka jak przygotować

Jakie mięso dla niemowlaka? Ile mięsa i jak często proponować dziecku?

Według najbardziej aktualnych zaleceń mięso warto wprowadzić do diety dziecka już od samego początku rozszerzanie diety, czyli po ukończeniu 6 miesiąca życia. Sprawdź jakie mięso dla niemowlaka będzie najlepsze, czym się kierować przy jego zakupie oraz jak często powinno gościć w jadłospisie malucha.


Dlaczego tak ważne jest proponowanie dziecku mięsa po 6 miesiącu?

Mięso to bogate źródło żelaza, które jest najlepiej przyswajalne właśnie z produktów pochodzenia zwierzęcego. Żelazo jest niezbędne do prawidłowego rozwoju i wzrostu dziecka. Dlatego należy dbać o to, by w jadłospisie malucha znalazły się produkty zawierające ten pierwiastek. Około 6 miesiąca życia wyczerpują się zapasy żelaza, które dziecko zgromadziło jeszcze w życiu płodowym, więc jest to idealny moment na wprowadzenie do jego diety pokarmów uzupełniających, które pokryją zapotrzebowanie na żelazo.


mięso dla niemowlaka

Jakie mięso dla niemowlaka będzie najlepsze?

Według specjalistów od żywienia niemowląt, najlepsze mięso dla niemowlaka to: indyk, kurczak, gęsina, mięso kaczki, a także wołowina i jagnięcina oraz mięso z królika. Nie ma jednak danych naukowych, wskazujących w jakiej kolejności wprowadzać poszczególne gatunki mięs do diety dziecka. Na pewno powinniśmy wybierać produkty jak najlepszej jakości, świeże i ze sprawdzonego źródła.

Kupując mięso warto zwracać uwagę na:

  • datę produkcji i paczkowania
  • zapach
  • wygląd – czy nie jest przesuszone, zaśluzowane, czy nie pływa w opakowaniu, jaki ma kolor
  • szczelność opakowania
  • ilość tłuszczu (mięso dla niemowlaka powinno być chude)
  • czy mięso jest certyfikowane
  • kraj produkcji – polskie mięso na pewno będzie świeższe niż zagraniczne

Ile mięsa i jak często proponować niemowlakowi?

Polskie najbardziej aktualne zalecenia (2014 rok) mówią, że:

„Początkowo podajemy porcję ok. 10 g gotowanego mięsa dziennie dodanego do przecieru jarzynowego, którą zwiększamy stopniowo do 20 g pod koniec 1. roku życia.”

Jednocześnie zalecają:

Rodzic decyduje CO dziecko zje, KIEDY I JAK jedzenie będzie podane. Dziecko decyduje CZY posiłek zje i ILE zje.”

Co według mnie, stoi trochę w sprzeczności ze sobą. Bo co wtedy, kiedy dziecko zje zaproponowane przez nas 10, czy 20 gramów mięsa i chce jeszcze dokładkę? ?

Natomiast Brytyjski NHS nie ma aż tak konkretnych zaleceń, co do ilości mięsa, którą powinno spożywać niemowlę:

„Po 7 miesiącu staraj się dodawać do każdego posiłku jedzenie zawierające żelazo, takie jak: mięso, ryby, wzbogacone płatki śniadaniowe, ciemnozielone warzywa, fasola i soczewica.

„Dieta twojego dziecka powinna zawierać: fasolę, rośliny strączkowe, ryby, jaja, mięso i inne źródła białka.

Po 12 miesiącu dieta twojego dziecka powinna zwierać 1 porcję dziennie białka ze źródeł zwierzęcych (mięso, ryby i jaja) lub 2 ze źródeł roślinnych (fasola, ciecierzyca i soczewica).”

Czyli NHS zaleca, aby codziennie proponować dziecku różne źródła białka i żelaza (zarówno pochodzenia zwierzęcego, jak i roślinnego).


Zupa na wywarze mięsnym dla niemowlaka?

Mamy często mają wątpliwości, czy mięso dla niemowlaka należy gotować oddzielnie, czy można je wrzucić do zupy razem z warzywami. Stare zalecenia mówiły, aby mięso gotować oddzielnie, a potem zmiksować je z przecierem warzywnym. Natomiast poradnik o żywieniu niemowląt Instytutu Matki i Dziecka mówi, że:

Mięso i inne składniki potrawy gotuj razem, tak niewielkiej ilości mięsa (10-20g) nie musisz przyrządzać osobno i odlewać wywaru.”

(Poradnik Żywienia Niemowląt, Krok po kroku od narodzin do pierwszych urodzin, Medycyna Praktyczna 2014)

Pokutuje też przekonanie, że niemowlakowi nie powinno się podawać zupy gotowanej na mięsie z kością. Nie znalazłam żadnych publikacji naukowych mówiących cokolwiek na ten temat. Myślę, że nie ma powodu obawiać się gotowania wywaru na mięsie z kością dla niemowlaka, jeśli używamy mięsa dobrej jakości.


mięso dla niemowlaka

Podroby dla niemowlaka?

Podroby to bardzo kontrowersyjny temat, jedni je chwalą i polecają, a inni demonizują. Podroby jednak uważane są za jedne z bardziej odżywczych produktów. Najpopularniejsze z nich to wątroba, nerki, mózg i serce – wszystkie są bogate w żelazo. Na przykład 100 gramów porcji wątroby wołowej zawiera 6,5 ​​mg żelaza.  Jednak minusem podrobów jest to, że mają wysoką zawartość cholesterolu i tłuszczów nasyconych.

Sporo osób boi się jeść podroby ze względu na toksyny, które mogły pozostać w narządach. Należy jednak pamiętać, że narządy takie jak wątroba i nerki, działają jak filtry toksyn, które dostają się do organizmu, a nie magazynują ich.

  • Polskie zalecenia dotyczące żywienia niemowląt mówią, że: „Podroby nie są zalecane w diecie niemowląt i dzieci do 3. roku życia„.
  • Natomiast w zaleceniach WHO znajdziemy informację, że wątroba może być świetnym źródłem żelaza w diecie niemowlaka po 6 miesiącu.
  • Także ESPGHAN  (European Society for Pediatric Gastroenterology, Hepatology and Nutrition) rekomenduje podawanie wątróbki, aby zapobiec niedoborom żelaza w diecie niemowlaka.

mięso dla niemowlaka

Wędlina dla niemowlaka? WHO ostrzega

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) sklasyfikowała przetworzone mięso, czyli wędliny takiej jak: szynkę, boczek, salami, parówki, jako czynnik rakotwórczy grupy 1. Innymi słowy istnieją mocne dowody na to, że przemysłowe wędliny powodują raka. Udowodniono, że jedzenie przetworzonego mięsa zwiększa ryzyko nowotworu jelita oraz żołądka.

Czy w takim wypadku powinniśmy przestać jeść wędliny?

Myślę, że, tak jak ze wszystkim, należy zachować umiar i zdrowy rozsądek. Wiadomo na pewno, że zmniejszenie spożycia przetworzonych mięs zmniejsza ryzyko zachorowania na raka.

Brytyjska organizacja Cancer Council zaleca całkowitą rezygnację z mięsa przetworzonego lub ograniczenie go do absolutnego minimum.

W związku z tym, wędliny ze sklepu (w tym parówki) ze względu na swój skład (duża ilość konserwantów, soli, cukru, sztucznych barwników i aromatów), w ogóle nie powinny gościć w jadłospisie niemowlaka.


Jakie mięso dla niemowlaka?

Więcej o prawidłowym rozszerzaniu diety poczytasz tutaj: Rozszerzanie diety w 6 krokach. Znajdziesz tam również proste przepisy na posiłki dla niemowląt i całej rodziny.

 

 


Źródło:

  • Zasady żywienia zdrowych niemowląt. Zalecenia Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci, Standardy Medyczne/Pediatria. 2014
  • NHS, Your baby’s first solid foods, https://www.nhs.uk/conditions/pregnancy-and-baby/solid-foods-weaning/
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/337424/nutrients
  • WHO, Feeding and nutrition of infants and young children, 2003
  • ESPGHAN Complementary Feeding, https://journals.lww.com/jpgn/Fulltext/2017/01000/Complementary_Feeding___A_Position_Paper_by_the.21.aspx?fbclid=IwAR1g6y7iQSlMzvwTEbv377T4jsegc9kwVF7NIwZ30D6rZhtPs7tHMLhgcxM
  • Poradnik Żywienia Niemowląt, Krok po kroku od narodzin do pierwszych urodzin, Medycyna Praktyczna 2014
  • Żywienie niemowląt i małych dzieci, Instytut Matki i Dziecka, 2014
  • WHO, Q&A on the carcinogenicity of the consumption of red meat and processed meat, https://www.who.int/features/qa/cancer-red-meat/en/
  • Cancer Council, Red meat, processed meat and cancer, https://www.cancercouncil.com.au/1in3cancers/lifestyle-choices-and-cancer/red-meat-processed-meat-and-cancer/
  • American Cancer Society, World Health Organization Says Processed Meat Causes Cancer

3 thoughts on “Jakie mięso dla niemowlaka? Ile mięsa i jak często proponować dziecku?”

    1. Anno, wszystko zależy od tego jak je przygotujesz i w jakich ilościach będziesz je podawać dziecku. Sklepowe wędliny zawierają konserwanty, sól, cukier pod różnymi postaciami, sztuczne barwniki i aromaty. Zakładam, że jeśli robisz wędlinę sama, to nie dodajesz tych wszystkich „ulepszaczy”. Wtedy takie mięso jest na pewno lepszym wyborem niż wędlina ze sklepu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *