jakie mięso dla niemowlaka

Jakie mięso dla niemowlaka będzie najlepsze?

Według aktualnych zaleceń mięso warto wprowadzić do diety dziecka już od samego początku rozszerzanie diety, czyli po ukończeniu 6 miesiąca życia. Dlaczego? Mięso to świetne źródło żelaza, które jest kluczowym składnikiem diety niemowlaka. Jakie mięso dla niemowlaka będzie najlepsze? Czym się kierować przy jego zakupie oraz jak często powinno gościć w jadłospisie niemowlaka? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz w poniższym artykule.

Mięso dla niemowlaka = żelazo

Mięso to bogate źródło żelaza, które jest najlepiej przyswajalne właśnie z produktów pochodzenia zwierzęcego. Żelazo jest niezbędne do prawidłowego rozwoju i wzrostu dziecka. Dlatego należy dbać o to, by w jadłospisie malucha znalazły się produkty zawierające ten pierwiastek. Około 6 miesiąca życia wyczerpują się zapasy żelaza, które dziecko zgromadziło jeszcze w życiu płodowym, więc jest to idealny moment na wprowadzenie do jego diety pokarmów uzupełniających, które pokryją zapotrzebowanie na żelazo.

„Począwszy od 6. m.ż., wszystkie niemowlęta powinny otrzymywać pokarmy uzupełniające zawierające żelazo, w tym mięso, ryby i/lub produkty zbożowe wzbogacane żelazem.” (Zasady żywienia zdrowych niemowląt. Zalecenia Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci, 2021)

 

mięso dla niemowlaka

Jakie mięso dla niemowlaka będzie najlepsze?

Nie ma ustalonej kolejności wprowadzania poszczególnych gatunków mięs. Rodzice sami decydują o tym, które mięso podadzą dziecku jako pierwsze. Odpowiednie mięso na początek rozszerzania diety to: indyk, kurczak, gęsina, mięso kaczki, a także wołowina i jagnięcina oraz mięso z królika.  Na pewno też powinniśmy wybierać produkty jak najlepszej jakości, świeże i ze sprawdzonego źródła. Unikać należy kupowania mięs z nieznanego źródła oraz tych, wobec których nie mamy pewności, czy zostały odpowiednio przebadane.

Kupując mięso warto zwracać uwagę na:

  • datę produkcji i paczkowania
  • zapach
  • wygląd – czy nie jest przesuszone, zaśluzowane, czy nie pływa w opakowaniu, jaki ma kolor
  • szczelność opakowania
  • ilość tłuszczu (mięso dla niemowlaka powinno być chude)
  • czy mięso jest certyfikowane
  • kraj produkcji – polskie mięso na pewno będzie świeższe niż zagraniczne

 

ile mięsa dla niemowlaka

Ile mięsa i jak często proponować niemowlakowi?

Polskie zalecenia z 2014 roku mówiły, że:

„Początkowo podajemy porcję ok. 10 g gotowanego mięsa dziennie dodanego do przecieru jarzynowego, którą zwiększamy stopniowo do 20 g pod koniec 1. roku życia.”

Jednak w aktualnych wytycznych (2021 r.) specjaliści odeszli już od tak skrupulatnego wyliczania ilości mięsa w diecie niemowlaka. Najlepiej kierować się zasadą:

Rodzic decyduje CO dziecko zje, KIEDY I JAK jedzenie będzie podane. Dziecko decyduje CZY posiłek zje i ILE zje.”

 

Natomiast Brytyjski NHS nie ma konkretnych zaleceń, co do ilości mięsa, ale proponuje: 

„Po 7 miesiącu staraj się dodawać do każdego posiłku jedzenie zawierające żelazo, takie jak: mięso, ryby, wzbogacone płatki śniadaniowe, ciemnozielone warzywa, fasola i soczewica.

„Dieta twojego dziecka powinna zawierać: fasolę, rośliny strączkowe, ryby, jaja, mięso i inne źródła białka.

Po 12 miesiącu dieta twojego dziecka powinna zwierać 1 porcję dziennie białka ze źródeł zwierzęcych (mięso, ryby i jaja) lub 2 ze źródeł roślinnych (fasola, ciecierzyca i soczewica).”

Czyli NHS zaleca, aby codziennie proponować dziecku różne źródła białka i żelaza (zarówno pochodzenia zwierzęcego, jak i roślinnego). I z tym jak najbardziej się zgadzam.

Moje zdanie na ten temat

10 g mięsa do posiłku to dobry punkt wyjścia na początek, jeśli zamierzasz karmić dziecko przecierami. Jeśli stosujecie metodę BLW, 10 g mięsa to trochę zbyt mały kawałek, aby dziecko mogło go swobodnie chwycić i włożyć go do buzi. Tutaj musisz kierować się przede wszystkim swoją intuicją i wygodą dziecka. Lepiej jest podać większy kawałek mięsa np. podłużnego pulpeta, aby dziecko mogło go sprawnie chwycić, niż zaproponować zbyt mały kawałek, który będzie sprawiał dziecku problem.

Należy też pamiętać, że mięso nie powinno być jedynym źródłem białka w diecie. Zamiast codziennie podawać mięso, można używać zamiennie nasion roślin strączkowych, ryb, czy jaj. Warto dbać o to, by posiłki były różnorodne, a mięso pojawiało się tylko 2-3 razy w tygodniu (w pozostałe dni staraj się podawać inne źródła białka).

Wywar na mięsie dla niemowlaka?

Mamy często mają wątpliwości, czy mięso dla niemowlaka należy gotować oddzielnie, czy można je wrzucić do zupy razem z warzywami. Stare zalecenia mówiły, aby mięso gotować oddzielnie, a potem zmiksować je z przecierem warzywnym. Natomiast w aktualnych wytycznych nie ma żadnych informacji na ten temat. Moim zdaniem nic nie stoi na przeszkodzie, aby mięso gotować z razem z warzywami.

Pokutuje też przekonanie, że niemowlakowi nie powinno się podawać zupy gotowanej na mięsie z kością. Nie znalazłam żadnych publikacji naukowych mówiących cokolwiek na ten temat. Myślę, że nie ma powodu obawiać się gotowania wywaru na mięsie z kością dla niemowlaka, jeśli używamy mięsa dobrej jakości

 

wywar na mięsie dla niemowlaka

Podroby dla niemowlaka?

Podroby to bardzo kontrowersyjny temat, jedni je chwalą i polecają, a inni demonizują. Podroby jednak uważane są za jedne z bardziej odżywczych produktów. Najpopularniejsze z nich to wątroba, nerki, mózg i serce – wszystkie są bogate w żelazo. Na przykład 100 gramów porcji wątroby wołowej zawiera 6,5 ​​mg dobrze przyswajalnego żelaza. Jednak minusem podrobów jest to, że mają wysoką zawartość cholesterolu i tłuszczów nasyconych.

Sporo osób boi się jeść podroby ze względu na toksyny, które mogły pozostać w narządach. Należy jednak pamiętać, że narządy takie jak wątroba i nerki, działają jak filtry toksyn, które dostają się do organizmu, ale nie magazynują ich.

  • Polskie zalecenia dotyczące żywienia niemowląt mówią, że: „Podroby nie są zalecane w diecie niemowląt i dzieci do 3. roku życia„.
  • Natomiast w zaleceniach WHO znajdziemy informację, że wątroba może być świetnym źródłem żelaza w diecie niemowlaka po 6 miesiącu.
  • Także ESPGHAN  (European Society for Pediatric Gastroenterology, Hepatology and Nutrition) rekomenduje podawanie wątróbki, aby zapobiec niedoborom żelaza w diecie niemowlaka.

Moja opinia na ten temat

Według mnie niemowlakowi można podać wątróbkę, ale tylko jeśli mamy pewność, że jest naprawdę dobrej jakości. Najlepiej, jeśli pochodzi od zwierzaka, który miał w swoim życiu dostęp do wolnego wybiegu, a nie z hodowli przemysłowej. Podawać ją można nie częściej niż raz w tygodniu, ze względu na to, że wątróbka zawiera dużo witaminy A.

Wędlina dla niemowlaka?

Dzieci do 3 roku życia nie powinny jeść wędlin, parówek, czy innego przetworzonego mięsa – to aktualne (2021 r.) stanowisko Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci.

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) sklasyfikowała przetworzone mięso, czyli wędliny takiej jak: szynkę, boczek, salami, parówki, jako czynnik rakotwórczy grupy 1. Innymi słowy, istnieją mocne dowody na to, że jedzenie przemysłowych wędlin może powodować raka. Udowodniono, że jedzenie przetworzonego mięsa zwiększa ryzyko nowotworu jelita oraz żołądka.

Czy w takim wypadku powinniśmy przestać jeść wędliny?

Myślę, że, tak jak ze wszystkim, należy zachować umiar i zdrowy rozsądek. Wiadomo na pewno, że zmniejszenie spożycia przetworzonych mięs zmniejsza ryzyko zachorowania na raka. Jeśli kupujesz tego typu produkty, wybieraj zdrowszą opcję, czyli wędliny bez konserwantów.

Brytyjska organizacja Cancer Council zaleca całkowitą rezygnację z mięsa przetworzonego lub ograniczenie go do absolutnego minimum.

W związku z tym, wędliny ze sklepu (w tym parówki) ze względu na swój skład i to, że jest to produkt wysoko przetworzony (duża ilość konserwantów, soli, cukru, sztucznych barwników i aromatów), w ogóle nie powinny gościć w jadłospisie niemowlaka.

 

wędlina dla niemowlaka

 

Może Cię też zainteresować: Jajko dla niemowlaka – kiedy i jak wprowadzić?

Przygotowujesz się do rozszerzania diety?

Sprawdź mój Pakiet Premium, który pomoże Ci bezpiecznie, bez stresu i z przyjemnością przejść przez etap rozszerzania diety Twojego maluszka ☺

Dzięki niemu dowiesz się:

  • jak i kiedy bezpiecznie zacząć rozszerzanie diety
  • które produkty warto wprowadzić do jadłospisu 6 miesięcznego dziecka
  • co po kolei można podawać maluchowi do jedzenia
  • jak przygotowywać domowe posiłki dla niemowlaka, aby były dobrze zbilansowane i wartościowe

 

rozszerzanie diety pakiet premium

Już ponad 10 000 Mam kupiło moje poradniki! Sprawdź, co o nich sądzą (prawdziwe opinie z Facebooka):

 

rozszerzanie diety w 6 krokach opinie

jadlospis dla niemowlaka na 30 dni opinie 1

150 przepisów dla niemowlaka opinie 2

150 przepisów na dania dla niemowlaka opinie

 

 


Źródło:

  • Zasady żywienia zdrowych niemowląt. Zalecenia Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci, Standardy Medyczne/Pediatria. 2021
  • NHS, Your baby’s first solid foods, https://www.nhs.uk/conditions/pregnancy-and-baby/solid-foods-weaning/
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/337424/nutrients
  • WHO, Feeding and nutrition of infants and young children, 2003
  • ESPGHAN Complementary Feeding, https://journals.lww.com/jpgn/Fulltext/2017/01000/Complementary_Feeding___A_Position_Paper_by_the.21.aspx?fbclid=IwAR1g6y7iQSlMzvwTEbv377T4jsegc9kwVF7NIwZ30D6rZhtPs7tHMLhgcxM
  • WHO, Q&A on the carcinogenicity of the consumption of red meat and processed meat, https://www.who.int/features/qa/cancer-red-meat/en/
  • Cancer Council, Red meat, processed meat and cancer, https://www.cancercouncil.com.au/1in3cancers/lifestyle-choices-and-cancer/red-meat-processed-meat-and-cancer/
  • American Cancer Society, World Health Organization Says Processed Meat Causes Cancer

 

 

5 komentarzy dla “Jakie mięso dla niemowlaka będzie najlepsze?”

  1. A co z domowymi wędlinami? też się nie nadają dla dziecka? np. pieczona pierś z indyka, albo schab na kanapki?

    1. Anno, wszystko zależy od tego jak je przygotujesz i w jakich ilościach będziesz je podawać dziecku. Sklepowe wędliny zawierają konserwanty, sól, cukier pod różnymi postaciami, sztuczne barwniki i aromaty. Zakładam, że jeśli robisz wędlinę sama, to nie dodajesz tych wszystkich „ulepszaczy”. Wtedy takie mięso jest na pewno lepszym wyborem niż wędlina ze sklepu.

  2. Chciałabym zaznaczyć że nie wszystkie wędliny są złe. W sklepach są też wędliny o bardzo prostych i krótkich składach i bez konserwantów. Trzeba tylko poświęcić chwilę, żeby popatrzeć na skład. Lidl ma np super parówki z indyka ze świetnym składem i te jak najbardziej daję swojemu dziecku 🙂

    1. Oczywiście, można znaleźć wędliny, czy parówki bez konserwantów, ale to dalej produkty wysokoprzetworzone, których powinno się unikać w diecie. Ponadto wysoka zawartość soli dyskwalifikuje je jako produkty odpowiednie dla niemowląt. Dla dorosłych lubiących wędliny, to jest to dobra alternatywa. Ale nigdy nie polecam parówek dla niemowląt i małych dzieci, jest tyle innych wartościowych produktów, które można zaproponować w zamian 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.