zupa z bobu zupa bobowa

Zupa z bobu (zupa bobowa)

Bób coraz częściej gości na naszych talerzach. Nie tylko w sezonie, ponieważ obecnie bardzo łatwo kupić również bób mrożony – znajdziesz go w każdym większym markecie. Bób jest świetnym roślinnym źródłem białka, dlatego jest on popularnym składnikiem diety wegetariańskiej. Jeśli jeszcze nie próbowaliście bobu lub szukacie nowych przepisów z bobem w roli głównej, ciekawą propozycją może być zupa z bobu.

Zupa z bobu to smaczna i sycąca zupa dla dzieci i dorosłych. Zarówno świeży, jak i mrożony bób świetnie nadaje się do przygotowania pysznej zupy bobowej.
W SUMIE 40 mins
Danie obiad, Zupa
Porcje 2 porcje

Składniki
  

  • garść bobu
  • ½ marchewki
  • ½ korzenia pietruszki
  • mały kawałek selera
  • ½ ząbka czosnku
  • 1 liść laurowy
  • kilka kropli oleju
  • 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku
  • woda

Przepis
 

  • Bób opłucz, zalej wodą i gotuj do miękkości ok. 10–15 minut.
  • Pozostałe warzywa obierz i pokrój na mniejsze kawałki.
  • Gdy bób będzie już miękki, odlej wodę z gotowania, wystudź i obierz go.
  • W garnku zagotuj 1 szklankę wody. Do wrzątku wrzuć marchew, pietruszkę, seler, czosnek i liść laurowy. Gotuj na małym ogniu ok. 15–20 minut (do miękkości).
  • Po tym czasie dodaj ugotowany bób.
  • Zupę wystudź, wyjmij z niej przyprawy i dodaj kilka kropli oleju. Następnie zblenduj ją na gładki krem lub rozgnieć warzywa widelcem.
  • Posyp posiekanym szczypiorkiem.

Notatki

zupa z bobu przepis
słowa kluczowe zupa bobowa, zupa z bobu przpepis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating