Bób coraz częściej gości na naszych talerzach. Nie tylko w sezonie, ponieważ obecnie bardzo łatwo kupić również bób mrożony – znajdziesz go w każdym większym markecie. Bób jest świetnym roślinnym źródłem białka, dlatego jest on popularnym składnikiem diety wegetariańskiej. Jeśli jeszcze nie próbowaliście bobu lub szukacie nowych przepisów z bobem w roli głównej, ciekawą propozycją może być zupa z bobu.
Zupa z bobu to smaczna i sycąca zupa dla dzieci i dorosłych. Zarówno świeży, jak i mrożony bób świetnie nadaje się do przygotowania pysznej zupy bobowej.
Składniki
- garść bobu
- ½ marchewki
- ½ korzenia pietruszki
- mały kawałek selera
- ½ ząbka czosnku
- 1 liść laurowy
- kilka kropli oleju
- 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku
- woda
Przepis
- Bób opłucz, zalej wodą i gotuj do miękkości ok. 10–15 minut.
- Pozostałe warzywa obierz i pokrój na mniejsze kawałki.
- Gdy bób będzie już miękki, odlej wodę z gotowania, wystudź i obierz go.
- W garnku zagotuj 1 szklankę wody. Do wrzątku wrzuć marchew, pietruszkę, seler, czosnek i liść laurowy. Gotuj na małym ogniu ok. 15–20 minut (do miękkości).
- Po tym czasie dodaj ugotowany bób.
- Zupę wystudź, wyjmij z niej przyprawy i dodaj kilka kropli oleju. Następnie zblenduj ją na gładki krem lub rozgnieć warzywa widelcem.
- Posyp posiekanym szczypiorkiem.
Może Cię zainteresować: Zupa brokułowa dla niemowlaka