tradycyjne rozszerzanie diety

Tradycyjne rozszerzanie diety

Rozszerzanie diety to kluczowy etap w żywieniu niemowląt, kiedy mleko przestaje być jedynym źródłem pokarmu. Jedną z najpopularniejszych metod wprowadzania nowych pokarmów jest tradycyjne rozszerzanie diety. Metoda ta cieszy się dużą popularnością ze względu na swoje stopniowe i kontrolowane podejście. W poniższym artykule przyjrzymy się zasadom tej metody, biorąc pod uwagę aktualne zalecenia specjalistów.

Po co rozszerzamy dietę niemowlaka?

W pierwszych sześciu miesiącach życia niemowlę otrzymuje niemal wszystkie niezbędne składniki odżywcze z mleka matki lub mleka modyfikowanego, które w pełni wspierają jego prawidłowy rozwój. Po tym okresie zaleca się stopniowe wprowadzanie nowych pokarmów, które mają na celu uzupełnienie diety o dodatkową energię i składniki odżywcze. Jednak rozszerzanie diety to nie tylko kwestia dostarczania kalorii czy witamin. To przede wszystkim proces nauki – poznawania nowych smaków, ćwiczenia gryzienia, żucia oraz połykania pokarmów o różnych konsystencjach i strukturach. Dzięki temu dziecko stopniowo przyzwyczaja się do jedzenia stałych posiłków jako sposobu na zaspokajanie głodu.

Tradycyjne rozszerzanie diety – kiedy zacząć?

Według ekspertów, najlepsze dla dziecka jest wyłączne karmienie piersią przez pierwsze pół roku i właśnie po tym czasie najlepiej zacząć rozszerzanie diety. Zalecenia mówią też, że w niektórych przypadkach można zacząć podawać posiłki uzupełniające nieco wcześniej (najwcześniej z początkiem 5-miesiąca życia dziecka). To jednak nie wiek jest kluczowym czynnikiem decydującym o wprowadzaniu pokarmów do diety malucha, a umiejętności dziecka. Najważniejsze jest obserwowanie oznak gotowości do rozszerzania diety. Oto sygnały, które wskazują, że dziecko jest gotowe:

  • stabilne trzymanie głowy i tułowia podczas siedzenia (z podparciem),
  • zanik odruchu wypychania języka (dziecko nie wypycha łyżeczki z ust),
  • zainteresowanie jedzeniem – np. sięganie po jedzenie czy obserwowanie posiłków innych domowników,
  • umiejętność chwycenia jedzenia rękami i wkładania go do ust.

Najczęściej te umiejętności zaobserwować można u dzieci około 7 miesiąca życia.

Pamiętaj: nie należy rozpoczynać rozszerzania diety wcześniej niż przed 17. tygodniem życia, ponieważ układ pokarmowy niemowlęcia nie jest jeszcze w pełni rozwinięty.

 

tradycyjne rozszerzanie diety kiedy zacząć

Tradycyjne rozszerzanie diety – kiedy podać posiłek?

Pierwszy posiłek najlepiej podać maluchowi w godzinach porannych. Dzięki temu będziesz mieć czas na obserwację dziecka, a w razie problemów łatwiej skorzystasz z pomocy. Najpierw podaj dziecku mleko, a następnie, po około 30-60 minutach, zaproponuj mu posiłek uzupełniający. Ważne, aby maluch nie był ani zbyt głodny, ani całkowicie najedzony – kluczowe jest znalezienie odpowiedniego momentu między karmieniami mlekiem.

Początkowo rozszerzanie diety nie ma na celu zastąpienia mleka stałym pokarmem, lecz jedynie zapoznanie dziecka z nowymi smakami i konsystencjami. Stopniowo można wydłużać odstęp między podaniem mleka a posiłkiem. Z czasem, gdy dziecko zacznie zjadać większe porcje pokarmów stałych, liczba karmień mlekiem będzie się zmniejszać.

Jakie produkty sprawdzą się przy tradycyjnym rozszerzaniu diety?

Pierwsze produkty podawane dziecku powinny być lekkostrawne. Wprowadzamy je stopniowo, zaczynając od niewielkich ilości (kilku łyżeczek). Oto przykłady produktów na początek:

  • warzywa: marchew, ziemniak, dynia, brokuł.
  • owoce: jabłko, gruszka, banan.
  • produkty zbożowe: kaszka jaglana, gryczana, owsiana

Po wprowadzeniu pierwszych smaków, możesz łączyć je w dania, czy zupki. Do warzyw warto dodawać mięso, jajko, rybę lub strączki, aby danie było bardziej wartościowe. Owoce będą świetnym dodatkiem do wszelkiego rodzaju kaszek, czy owsianek. Rozszerzając dietę niemowlaka nie zapomnij o tłuszczach – do posiłków dodawaj masło, dobrej jakości oleje, zmielone nasiona i pestki, które również są źródłem tłuszczu.

Po wprowadzeniu nowego produktu bacznie obserwujemy dziecko, czy nie występują objawy alergii pokarmowej.

Podając pierwsze posiłki, nie zapomnij o wprowadzeniu wody do picia. Woda dla niemowlaka powinna być niskozmineralizowana, można też użyć przegotowanej wody z kranu. Wodę do picia podajemy dziecku od początku w otwartym kubeczku.

Jadłospis na pierwszy miesiąc rozszerzania diety (metoda tradycyjna)

Jeśli potrzebujesz rozpiski mówiącej konkretnie co, kiedy i jak podać niemowlakowi do jedzenia, przygotowałam gotowy jadłospis na pierwsze 30 dni rozszerzania diety, z którym poczujesz się pewniej. W jadłospisie powoli i ostrożnie wprowadzamy kolejne składniki do diety dziecka. Każdy przepis jest opisany w dwóch wersjach – do tradycyjnego karmienia łyżeczką oraz w formie do samodzielnego jedzenia przez maluszka. Mamy chwalą mój jadłospis za to, że przepisy są proste w przygotowaniu, zawierają gotowe listy zakupów i smakują maluchom 😊

jadłospis na pierwsze 30 dni rozszerzania diety

 

Tradycyjne rozszerzanie diety – jakie konsystencje posiłków wprowadzać po kolei?

W tradycyjnym rozszerzaniu diety ważne jest stopniowe wprowadzanie różnych konsystencji, aby dziecko mogło się do nich przyzwyczaić i rozwijać umiejętność żucia oraz połykania. Oto kolejność wprowadzania posiłków o różnych konsystencjach:

  1. Gładkie papki (6-7 miesiąc)
    Przetarte, jednolite purée o bardzo gładkiej konsystencji, takie jak rozgniecione gotowane warzywa, owoce, zupki czy kaszki. Niektóre dzieci na początku preferują bardziej rozwodnioną/półpłynną konsystencję.
  2. Papki z grudkami (6-7 miesiąc)
    Delikatnie rozdrobnione jedzenie z małymi grudkami, które dziecko może łatwo rozgnieść językiem np. rozdrobnione widelcem gotowane warzywa z kaszą lub posiekanym mięsem
  3. Posiłki pokrojone w paski (8 -9 miesiąc)
    Miękkie pokarmy pokrojone na podłużne kawałki, które maluchowi łatwo chwytać dłonią. Kawałki powinny być wielkości i grubości Twojego palca wskazującego.
  4. Małe kawałki do gryzienia (10 -11 miesiąc)
    Miękkie kawałki o nieco mniejszym kształcie np. pokrojone w dużą kostkę lub cienkie plastry. Kawałki jedzenia nadal powinny być bardzo miękkie, ale nie muszą już być tak duże jak do tej pory.
  5. Posiłki zbliżone do rodzinnych (po 12 miesiącu)
    Dziecko może stopniowo jeść to, co reszta rodziny, pod warunkiem że jedzenie nie jest zbyt twarde, mocno solone lub słodzone i nie zawiera produktów zakazanych dla najmłodszych.

Oczywiście, jest to tylko przykładowa rozpiska. Konsystencję posiłków zawsze dopasowujemy do umiejętności dziecka. Pamiętajmy jednak o tym, aby ten etap papek i przecierów nie trwał w nieskończoność. Najlepszym momentem na naukę gryzienia i żucia jest okres między 6 a 10 m.ż. To właśnie wtedy są najlepsze warunki do rozwijania tych kompetencji. Stopniowe przechodzenie przez te etapy pozwala dziecku oswoić się z różnorodnymi teksturami i nauczyć się gryzienia, żucia i przełykania pokarmów o różnych konsystencjach.

 

tradycyjne rozszerzanie diety jadłospis

Tradycyjne rozszerzanie diety – na co zwrócić uwagę?

Podczas wprowadzania nowych pokarmów metodą tradycyjną istotne jest przestrzeganie kilku zasad:

  1. Konsystencja posiłków:
    • Na początku posiłki powinny być w formie gładkiego purée, a następnie stopniowo trzeba przechodzić do bardziej grudkowatych konsystencji, aż po większe kawałki jedzenia.
  2. Stabilne siedzenie z podparciem:
    • Dziecko powinno spożywać posiłki w pozycji siedzącej, z odpowiednim podparciem dla pleców i stóp (w krzesełku do karmienia lub na kolanach rodzica).
  3. Podawanie posiłku po mleku:
    • Nowe produkty należy wprowadzać między posiłkami mlecznymi, a nie zamiast nich, aby dziecko chętnie próbowało nowości.
  4. Reagowanie na sygnały dziecka:
    • Ważne jest obserwowanie sygnałów sytości, takich jak odwracanie głowy czy zamykanie ust, aby uniknąć przekarmiania.

 

Tradycyjne rozszerzanie diety czy BLW?

Metoda tradycyjna różni się od podejścia Baby-Led Weaning (metoda BLW), gdzie dziecko od samego początku samo wybiera i chwyta kawałki jedzenia rękami. Tradycyjne rozszerzanie diety jest bardziej kontrolowane przez rodziców i pozwala na łatwiejsze monitorowanie reakcji dziecka na nowe produkty oraz większą kontrolę nad tym, co dziecko zje. BLW natomiast wspiera rozwój samodzielności i zdolności motorycznych, ale wymaga większej uwagi ze strony rodziców podczas posiłków. Obie metody mają zarówno swoje plusy, jak i minusy. Ostateczny wybór metody zależy od preferencji rodziny oraz gotowości dziecka.

Tradycyjne rozszerzanie diety to skuteczna i bezpieczna metoda wprowadzania niemowlęcia w świat stałych pokarmów. Pamiętajmy, że kluczem do sukcesu jest cierpliwość, obserwacja dziecka oraz przestrzeganie zaleceń żywieniowych.

 

Może Cię zainteresować: Kiedy podawać niemowlakowi kawałki?

 

Źródło:

  • Zasady żywienia zdrowych niemowląt. Zalecenia Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci, Standardy Medyczne/Pediatria. 2021
  • Karmienie Piersią. Stanowisko PTGHiŻD Standardy medyczne Pediatria 1/2016
  • WHO, Infant and young child feeding, 2018, https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/infant-and-young-child-feeding
  • UNICEF Feeding your baby: 6–12 months, https://www.unicef.org/parenting/food-nutrition/feeding-your-baby-6-12-months?fbclid=IwAR224wCMLjWJ9veQnuIeP7JKi_lXI24Us20H94VI8sEcpGEefrCA_koBFJY
  • APP, Infant Food and Feeding, https://www.aap.org/en-us/advocacy-and-policy/aap-health-initiatives/HALF-Implementation-Guide/Age-Specific-Content/Pages/Infant-Food-and-Feeding.aspx?fbclid=IwAR2Btc4PmXgagbUwbwsH5-cui6f3kWMN0Dm37-2JEFRnPMayW48jfoTHc-M

 

 rozszerzanie diety

Autor: Natalia Dąbrowska

Cześć, mam na imię Natalia, jestem dietetykiem i pomagam rodzicom podejmować świadome decyzje związane z żywieniem niemowląt. Jestem autorką tego artykułu.