Przygotowując dania dla dzieci nie trzeba bać się dodawania ziół i przypraw. Mogą one być świetnym urozmaiceniem codziennych posiłków i sprawić, że maluszek chętniej będzie sięgał po jedzenie. Dzisiaj proponuję pyszne, aromatyczne delikatne curry dla dzieci, z dużą ilością sezonowych warzyw i chudym mięsem z indyka. Podobny przepis znajdziesz w moim e-booku 150 przepisów na dania dla niemowlaka (wersja z soczewicą).
Curry dla dzieci – przepis
Myślę, że delikatne curry dla dzieci z warzywami i indykiem przypadnie do gustu nawet najwybredniejszym małym smakoszom ☺
Składniki
- 300 g piersi z indyka (lub inne chude mięso)
- 1/2 główki cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 1 cukinia
- 1 papryka
- 1 marchewka
- 1 szklanka przecieru pomidorowego
- 4 łyżki mleczka kokosowego lub jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki przyprawy curry bez soli
Przepis
- Pierś z indyka pokrój w drobną kosteczkę, posyp curry i wymieszaj. Odstaw na chwilę.
- Warzywa umyj, cukinię i marchewkę obierz ze skórki.
- Wszystkie warzywa pokrój w kostkę.
- Na dno patelni lub garnka wlej odrobinę wody. Gdy się zagotuje, wrzuć mięso i duś na małym ogniu ok. 5 minut pod przykryciem.
- Następnie dodaj warzywa i wymieszaj z mięsem. Jeśli na dnie garnka nie ma już wody, dodaj odrobinę. Przykryj garnek i duś całość jeszcze ok. 10 min.
- Po tym czasie warzywa powinny już nieco zmięknąć i oddać sok. Dodaj do nich przecier pomidorowy, wymieszaj i doprowadź do wrzenia.
- Wyłącz grzanie. Kiedy danie nieco ostygnie dodaj mleczko kokosowe lub jogurt naturalny i wymieszaj całość.
- Danie podawaj z ryżem lub kaszą.
Może Cię zainteresować: Pulpeciki z indyka
Bardzo fajny przepis. Od którego miesiąca można podawać dziecku? Z góry dziękuję za odpowiedz
Po 6 miesiącu, oczywiście trzeba dostosować konsystencję dania do umiejętności dziecka 🙂