Prosty i szybki przepis na ciasto czekoladowe bez jajek i mleka, a także bez dodatku białego cukru. Za słodycz w tym cieście odpowiadają banany. Warto wybrać takie naprawdę bardzo dojrzałe (z ciemnymi plamkami na skórce) – takie są najsłodsze.
Wiem, jak ciężko znaleźć smaczny przepis na ciasto dla dzieci z alergią na jajka oraz mleko. Ciasto czekoladowe bez jajek i bez mleka to świetna propozycja, której spróbować mogą nawet mali alergicy,
Składniki
Składniki suche
- 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 2-3 łyżki ciemnego mocnego kakao
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady (można pominąć)
Składniki mokre
- 250 ml ciepłej wody
- 50 ml oleju roślinnego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2-3 średnie banany
Przepis
- Banana i czekoladę pokrój w drobną kostkę.
- Suche składniki wymieszaj w jednej misce, mokre w drugiej (oprócz banana).
- Do suchych składników wlej mokre i krótko wymieszaj, tylko do momentu połączenia masy.
- Na koniec dodaj pokrojonego banana, wymieszaj i przelej do foremki.
- Wierzch ciasta możesz ozdobić pokrojonym w plastry bananem
- Piecz w 180 stopniach ok. 30 min (do suchego patyczka).
Może Cię zainteresować: Chlebek bananowy bez cukru
A czy zamiast gorzkiej czekolady można dodać ciemne kakao, jeśli tak to w jakiej ilości.
Ilość kakao jest podana w przepisie, czekolada to tylko taki dodatek dla starszych dzieci lub dorosłych. Można ją zamienić np. na rodzynki, żurawinę lub posiekane daktyle.