Ciasto czekoladowe bez jajek i mleka

Ciasto czekoladowe bez jajek i mleka

Prosty i szybki przepis na ciasto czekoladowe bez jajek i mleka, a także bez dodatku białego cukru. Za słodycz w tym cieście odpowiadają banany. Warto wybrać takie naprawdę bardzo dojrzałe (z ciemnymi plamkami na skórce) – takie są najsłodsze.

Wiem, jak ciężko znaleźć smaczny przepis na ciasto dla dzieci z alergią na jajka oraz mleko. Ciasto czekoladowe bez jajek i bez mleka to świetna propozycja, której spróbować mogą nawet mali alergicy,
Przygotowanie 45 mins
Danie Deser, Podwieczorek
Porcje 10

Składniki
  

Składniki suche

  • 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 2-3 łyżki ciemnego mocnego kakao
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady (można pominąć)

Składniki mokre

  • 250 ml ciepłej wody
  • 50 ml oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2-3 średnie banany

Przepis
 

  • Banana i czekoladę pokrój w drobną kostkę.
  • Suche składniki wymieszaj w jednej misce, mokre w drugiej (oprócz banana).
  • Do suchych składników wlej mokre i krótko wymieszaj, tylko do momentu połączenia masy.
  • Na koniec dodaj pokrojonego banana, wymieszaj i przelej do foremki.
  • Wierzch ciasta możesz ozdobić pokrojonym w plastry bananem
  • Piecz w 180 stopniach ok. 30 min (do suchego patyczka).

Notatki

Ciasto czekoladowe bez jajek bez mleka
słowa kluczowe ciasto bez jajek, ciasto bez mleka, ciasto czekoladowe bez cukru, ciasto czekoladowe bez mleka

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating