Mam dla Was świetny przepis na idealne ciasto na pierogi – zawsze wychodzi cieniutkie i mięciutkie, a do tego pięknie i lekko się wałkuje. Pierogi można nadziać dowolnym farszem, zarówno na słodko, jak i na wytrawnie.
Składniki na 20 pierogów:
Ciasto:
- 300 g mąki
- 250 ml wrzącej wody
- 1 łyżeczka roztopionego masła
Farsz:
- 250 g pełnotłustego twarogu
- 1 żółtko
Wszystkie składniki na ciasto łączymy w misce i szybko zagniatamy do momentu aż ciasto zrobi się miękkie i elastyczne (można do tego celu użyć robota, który za nas zagniecie :-)). Przykrywamy i odstawiamy na 30 min. W międzyczasie przygotowujemy farsz. Do twarogu dodajemy surowe żółtko i całość łączymy rozgniatając widelcem. Ciasto cieniutko rozwałkowujemy i wykrawamy pierogi. Nadziewamy ulubionym farszem i wrzucamy do wrzącej wody. Gotujemy ok. 3 min licząc czas od wypłynięcia pierogów na powierzchnię wody.
Witam. W skladnikach jest podane farsz twaróg plus żółtko. W przepisie jest napisane aby dodać połączyć i dać ulubiony farsz. Czyli jak to ma być twaróg plus żółtko do ciasta czy to jest już farsz? Pytam ponieważ robienie ciasta nawet na pierogi nie jest moją mocną stroną, a parę przepisów z Pani strony o dziwo udało się robić 🙂
Tak, farsz to twaróg + żółtko. Można dodać do niego jeszcze np. rodzynki, cynamon, co tam lubicie 🙂