idealne ciasto na pierogi

Idealne ciasto na pierogi

Mam dla Was świetny przepis na idealne ciasto na pierogi – zawsze wychodzi cieniutkie i mięciutkie, a do tego pięknie i lekko się wałkuje. Pierogi można nadziać dowolnym farszem, zarówno na słodko, jak i na wytrawnie.

 

Składniki na 20 pierogów:

Ciasto:

  • 300 g mąki
  • 250 ml wrzącej wody
  • 1 łyżeczka roztopionego masła

Farsz:

  • 250 g pełnotłustego twarogu
  • 1 żółtko

 

Wszystkie składniki na ciasto łączymy w misce i szybko zagniatamy do momentu aż ciasto zrobi się miękkie i elastyczne (można do tego celu użyć robota, który za nas zagniecie :-)). Przykrywamy i odstawiamy na 30 min. W międzyczasie przygotowujemy farsz. Do twarogu dodajemy surowe żółtko i całość łączymy rozgniatając widelcem. Ciasto cieniutko rozwałkowujemy i wykrawamy pierogi. Nadziewamy ulubionym farszem i wrzucamy do wrzącej wody. Gotujemy ok. 3 min licząc czas od wypłynięcia pierogów na powierzchnię wody.

 

 

 DANIA OBIADOWE ,

Autor: Natalia

Cześć, mam na imię Natalia, jestem dietetykiem i pomagam rodzicom podejmować świadome decyzje związane z żywieniem niemowląt. Jestem autorką wszystkich treści oraz poradników dostępnych na stronie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *