Krem z kukurydzy to pyszna, słodkawa i rozgrzewająca zupka. W wersji dla dorosłych warto dodać do niej odrobinę chilli dla podkręcenia smaku. Maluchom natomiast na pewno spodoba się jej delikatny słodki smak i aksamitna konsystencja.
Składniki (na 2 porcje):
- szklanka ugotowanej kukurydzy (np. ze słoika)
- 1 marchewka
- 1 korzeń pietruszki
- nieduży kawałek selera
- 1 ząbek czosnku
- ¼ cebuli
- ziele angielskie, liść laurowy, a dla rodziców chilli 😜
- dobry olej
- woda ⠀
Przygotowanie:
W garnku zagotuj ½ litra wody i wrzuć obrane i pokrojone w kawałki warzywa (oprócz kukurydzy) – woda powinna je całkowicie przykrywać. Dodaj przyprawy i gotuj wszystko na małym ogniu ok. 20 min (aż warzywa zmiękną). Po tym czasie wyjmij pływające przyprawy i dodaj kukurydzę. Po lekkim wystudzeniu całość zblenduj. Swoją porcję możesz doprawić chilli – bardzo tutaj pasuje. Przed podaniem polej zupę odrobiną dobrej jakości oleju.
⠀
*Jeśli do zupy chcesz dodać mięso, włóż je do garnka na samym początku gotowania razem z warzywami.
Wersja do samodzielnego jedzenia:
Krem z kukurydzy podawaj w kubeczku do picia lub z kawałkami pieczywa/makaronem do maczania w zupie.