Krem z kukurydzy to pyszna, słodkawa i rozgrzewająca zupka. W wersji dla dorosłych warto dodać do niej odrobinę chilli dla podkręcenia smaku. Maluchom natomiast na pewno spodoba się jej delikatny słodki smak i aksamitna konsystencja.
Krem z kukurydzy to świetna propozycja zarówno na obiad, jak i na kolację. Pyszna sycąca zupka z kukurydzy na pewno przypadnie do gustu małym smakoszom.
Składniki
- 1 szklanka ugotowanej kukurydzy (np. ze słoika)
- 1 marchewka⠀
- 1 korzeń pietruszki
- nieduży kawałek selera
- 1 ząbek czosnku
- 1/4 główki cebuli
- ziele angielskie
- liść laurowy
- 1 łyżka dobrego oleju
- 1/2 litra wody
Przepis
- Warzywa obierz i pokrój w kostkę.
- W garnku zagotuj ½ litra wody i wrzuć obrane i pokrojone w kawałki warzywa (oprócz kukurydzy) – woda powinna je całkowicie przykrywać.
- Dodaj przyprawy i gotuj wszystko na małym ogniu ok. 20 min (aż warzywa zmiękną).
- Po tym czasie wyjmij pływające przyprawy i dodaj kukurydzę.
- Po lekkim wystudzeniu całość zblenduj.
- Swoją porcję możesz doprawić chilli – bardzo tutaj pasuje.
- Przed podaniem polej zupę odrobiną dobrej jakości oleju.⠀
Notatki
*Jeśli do zupy chcesz dodać mięso, włóż je do garnka na samym początku gotowania razem z warzywami. Wersja do samodzielnego jedzenia: Krem z kukurydzy podawaj w kubeczku do picia lub z kawałkami pieczywa/makaronem do maczania w zupie.