zupa krem z kukurydzy

Zupa krem z kukurydzy

Krem z kukurydzy to pyszna, słodkawa i rozgrzewająca zupka. W wersji dla dorosłych warto dodać do niej odrobinę chilli dla podkręcenia smaku. Maluchom natomiast na pewno spodoba się jej delikatny słodki smak i aksamitna konsystencja.

 

Składniki (na 2 porcje):

  • szklanka ugotowanej kukurydzy (np. ze słoika)
  • 1 marchewka
  • 1 korzeń pietruszki
  • nieduży kawałek selera
  • 1 ząbek czosnku
  • ¼ cebuli
  • ziele angielskie, liść laurowy, a dla rodziców chilli 😜
  • dobry olej
  • woda ⠀

 

Przygotowanie:

W garnku zagotuj ½ litra wody i wrzuć obrane i pokrojone w kawałki warzywa (oprócz kukurydzy) – woda powinna je całkowicie przykrywać. Dodaj przyprawy i gotuj wszystko na małym ogniu ok. 20 min (aż warzywa zmiękną). Po tym czasie wyjmij pływające przyprawy i dodaj kukurydzę. Po lekkim wystudzeniu całość zblenduj. Swoją porcję możesz doprawić chilli – bardzo tutaj pasuje. Przed podaniem polej zupę odrobiną dobrej jakości oleju.

*Jeśli do zupy chcesz dodać mięso, włóż je do garnka na samym początku gotowania razem z warzywami.

 

Wersja do samodzielnego jedzenia:

Krem z kukurydzy podawaj w kubeczku do picia lub z kawałkami pieczywa/makaronem do maczania w zupie.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *