Jak myć owoce i warzywa

Jak myć owoce i warzywa?

Mycie owoców i warzyw jest bardzo ważne i nie powinniśmy go pomijać. Pomaga usunąć zanieczyszczenia, pestycydy, pozostałości gleby i inne potencjalnie szkodliwe substancje, które mogą znajdować się na ich powierzchni. Jak myć owoce i warzywa, aby skutecznie pozbyć się zanieczyszczeń? W tym artykule przyjrzymy się różnym metodom mycia owoców i warzyw. Odpowiem na pytanie, czy mycie ich samą wodą ma sens i pokażę domowe sposoby na pozbycie się zanieczyszczeń, które są potwierdzone naukowo.

Dlaczego mycie owoców i warzyw jest ważne?

Owoce i warzywa mogą być narażone na różne rodzaje zanieczyszczeń od momentu zbioru do czasu, gdy trafiają do naszych kuchni. Mogą zawierać resztki pestycydów, bakterie, pasożyty i ich jaja, wirusy, resztki gleby, w której rosły, czy substancje, którymi zostały pokryte, aby zabezpieczyć je przed długim transportem. Mycie owoców i warzyw pomaga usunąć te zanieczyszczenia i zapewnić bezpieczeństwo żywnościowe dla nas i naszych rodzin.

Czy myć owoce i warzywa, które obieramy ze skórki?

Wszystkie owoce i warzywa, nawet te, które obieramy przed zjedzeniem, powinniśmy dokładnie umyć. Dlaczego? Ponieważ wszystkie zanieczyszczenia, które znajdują się na ich powierzchni, mogą przenieść się na wnętrze podczas cięcia lub obierania. Owoców i warzyw nie myjemy krótko i pobieżnie, tylko bardzo dokładnie, szorując ich powierzchnię pod strumieniem bieżącej wody. Te z grubszą skórką można również sparzyć wrzątkiem lub delikatnie szorować czystą szczotką przeznaczoną tylko do tego celu podczas mycia pod bieżącą wodą.

 

mycie owoców w sodzie

Jak myć owoce i warzywa, aby usunąć pestycydy?

Pestycydy to naturalne lub syntetyczne środki używane do celu zwalczania organizmów szkodliwych, lub takich, które są niepożądane w uprawie. Stosowane są głównie do ochrony roślin uprawnych przed owadami, chwastami, czy grzybami. Używanie pestycydów w uprawach jest ściśle regulowane. Rolnicy muszą trzymać się zasad opisanych na etykiecie produktu w tym m.in. terminów stosowania. Nie zmienia to jednak faktu, że po zbiorach w warzywach i owocach znajdziemy pozostałości tych substancji. Niestety pestycydy stosowane w trakcie uprawy wnikają wgłąb rośliny i obecne są nie tylko na skórce, ale także wewnątrz. Dzięki odpowiedniemu myciu warzyw i owoców jesteśmy w stanie pozbyć się tych niekoniecznie dobrych dla naszego zdrowia substancji z powierzchni owoców i warzyw, jednak tych, które dotarły wgłąb rośliny nie sposób usunąć.

Czy mycie owoców i warzyw samą wodą wystarczy?

W sieci można znaleźć wiele sprzecznych informacji na ten temat. Niektórzy twierdzą, że użycie wody jest wystarczające. Inni uważają, że samo płukanie warzyw i owoców bieżącą wodą nie jest w stanie usunąć wystarczającej ilości zanieczyszczeń. Rzeczywistość jest taka, że nawet wśród badań naukowych nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Wszystko zależy od produktu, sposobu mycia, temperatury wody, czy nawet siły strumienia, którym myjemy owoce i warzywa. Dzięki badaniom wiemy jednak, że samo mycie wodą nie gwarantuje usunięcia 100% zanieczyszczeń z powierzchni owoców i warzyw.

Czy wartko kupować płyny do mycia warzyw i owoców?

Płyny do mycia owoców i warzyw to zazwyczaj produkty ekologiczne o delikatnym działaniu. Pomagają one trochę lepiej usunąć zanieczyszczenia i drobnoustroje z powierzchni mytych produktów, w porównaniu do samej wody. Warto jednak zwrócić uwagę na to, że płyny do mycia warzyw i owoców mają różne składy. Niektóre będą skuteczniejsze w usuwaniu bakterii, a inne w pozbyciu się pestycydów. Przed zakupem takiego środka, warto przeczytać informacje na opakowaniu.

 

mycie warzyw w sodzie

Jak myć owoce i warzywa? Domowe sposoby

Często w składzie płynów do czyszczenia warzyw i owoców znajdziemy sodę oczyszczoną, sól kuchenną czy kwasy organiczne. Niektóre z tych substancji mamy w swojej kuchni i z powodzeniem możemy z nich korzystać przy myciu warzyw i owoców bez kupowania specjalnych płynów. Istnieją badania, które wskazują na skuteczność soli kuchennej, octu, soku z cytryny, czy sody, w walce z zanieczyszczeniami na powierzchni warzyw i owoców. Poniżej znajdziesz kilka domowych sposobów na mycie owoców i warzyw.

Domowe sposoby na mycie warzyw i owoców:

  • mycie warzyw i owoców sodą oczyszczoną — moczenie owoców i warzyw w roztworze sody oczyszczonej może być skuteczne w celu usunięcia pestycydów z ich powierzchni. Jak to zrobić? W misce przygotuj roztwór z litra wody z dodatkiem 1 łyżki sody. Włóż produkty do roztworu na 10 min, po czym dokładnie wypłucz w czystej wodzie.
  • mycie warzyw i owoców roztworem octu — może być skuteczne w usunięciu  jaj pasożytów, bakterii i niektórych pestycydów. W tym celu należy przygotować roztwór wody i octu (10%) w proporcji 1:1, a następnie moczyć produkty przez około 30 minut. Po tym czasie warzywa i owoce należy opłukać.
  • moczenie warzyw i owoców w wodzie z solą – niektóre badania wskazują na skuteczność roztworu soli kuchennej w pozbyciu się pestycydów z powierzchni owoców i warzyw. Produkty należy moczyć przez 10 min w 2% roztworze soli kuchennej, a następnie opłukać w czystej wodzie.

Pamiętajmy, że umyte warzywa i owoce należy dokładnie osuszyć za pomocą ręczników papierowych lub czystych materiałowych ściereczek.

Jak myć owoce i warzywa — podsumowanie

Podsumowując, czasami surowe owoce i warzywa mogą zawierać szkodliwe drobnoustroje, takie jak salmonella, e. coli i listeria, które mogą doprowadzić do zachorowania. Osobami najbardziej podatnymi na zakażenie są małe dzieci, osoby starsze, osoby z obniżoną odpornością i kobiety w ciąży. Przygotowując posiłki pamiętaj o higienie — zawsze myj owoce i warzywa, nawet jeśli obierasz je ze skórki. Jeśli chcesz się pozbyć pestycydów z powierzchni owoców i warzyw, wypróbuj domowe sposoby, takie jak moczenie w roztworze sody, octu lub soli.

 

Źródła:

  • Reduction of methomyl and acetamiprid residues from tomatoes after various household washing solutions https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/10942912.2016.1250099
  • Effects of acetic acid on the viability of Ascaris lumbricoides eggs. Is vinegar reliable enough to clean the vegetables? https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26905351/
  • Comparison of Different Home/Commercial Washing Strategies for Ten Typical Pesticide Residue Removal Effects in Kumquat, Spinach and Cucumber https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6388112/#B4-ijerph-16-00472\%22
  • Mycie owoców i warzyw – o czym należy pamiętać? https://www.gov.pl/web/psse-police/mycie-owocow-i-warzyw-o-czym-nalezy-pamietac
  • Fruit and Vegetable Safety https://www.cdc.gov/foodsafety/communication/steps-healthy-fruits-veggies.html

 

 Zdrowie

Autor: Natalia Dąbrowska

Cześć, mam na imię Natalia, jestem dietetykiem i pomagam rodzicom podejmować świadome decyzje związane z żywieniem niemowląt. Jestem autorką tego artykułu.