Kaszka Mamuko gryczana - lepsza niż jaglana

Kaszka Mamuko gryczana – lepsza niż jaglana?

W dzisiejszych czasach coraz więcej rodziców poszukuje zdrowych i wartościowych produktów dla swoich dzieci. Zamiast kupować gotowe słoiczki dla niemowląt, wiele osób woli samemu gotować pierwsze posiłki dla malucha. Jako rodzice coraz większą wagę przykładamy też do tego, aby posiłki dla najmłodszych były odżywcze i bogate w żelazo. W zamian popularnych kiedyś kleików ryżowych dla niemowląt wybieramy bardziej wartościowe kasze np. gryczaną. W niniejszym artykule przyjrzymy się bliżej właśnie kaszkom gryczanym, które ostatnio zyskują na popularności wśród rodziców niemowląt.

Co musisz wiedzieć o kaszy gryczanej?

Kasza gryczana jest popularnym produktem w polskiej kuchni, jednak nie każdy ją lubi ze względu na wyrazisty smak, który kojarzy nam się z tym gatunkiem kaszy. Dlaczego tak jest? Ponieważ zazwyczaj w naszej kuchni sięgamy po kaszę gryczaną prażoną. Taka kasza ma specyficznym intensywny zapach i smak. Jednak istnieje też delikatniejsza wersja tej kaszy – kasza gryczana biała. Nie jest ona podawana procesowi prażenia, zostaje tylko wysuszona. Oznacza to, że jest mniej przetworzona, dzięki temu zachowuje więcej wartości odżywczych w porównaniu do kaszy prażonej. Jej smak jest delikatny i mniej intensywny, dlatego kaszka z białej gryki może być dobrym wstępem do tego, aby dziecko polubiło smak kaszy gryczanej.

Co warto wiedzieć o kaszy gryczanej:

Pierwsza kaszka na rozszerzanie diety

Reklamy często sugerują rodzicom, że najlepszym produktem na początek rozszerzania diety będzie kleik ryżowy. Jak jest naprawdę? Niestety, kleik ryżowy to małowartościowy produkt. Zawiera niewiele substancji odżywczych oraz jest niskokaloryczny. Jeśli chcesz świadomie karmić swojego maluszka, wybieraj produkty bardziej odżywcze i kaloryczne. Niemowlak od samego początku rozszerzania diety może otrzymywać zwykłe kasze, które są bogate w składniki odżywcze np. kaszkę gryczaną. Jest ona świetnym wyborem na początek rozszerzania diety — zawiera sporo żelaza, co jest szczególnie ważne podczas żywienia niemowląt. Kasza gryczana jest często niedoceniania przez rodziców rozszerzających dietę swoich maluchów. Niesłusznie — kasza z jasnej gryki, czyli nieprażona, jest tak samo dobra jak na przykład popularna kasza jaglana. Warto po nią sięgać, aby urozmaicić dietę malucha i zapoznawać go z nowymi smakami.

Organiczna kaszka z jasnej gryki Mamuko

Wybierając kaszki dla niemowląt, zawsze stawiaj na najwyższą jakość produktów. Tutaj szczerze mogę polecić kaszki Mamuko, które produkowane są z ekologicznych zbóż. Warto zwrócić uwagę, że nie są to kaszki instant, tylko kasze ze zmielonych zbóż. Dzięki temu, że nie są poddawane wstępnej obróbce termicznej, zawierają więcej witamin, minerałów i innych składników odżywczych niż kaszki błyskawiczne. Wśród kaszek Mamuko znajdziemy właśnie kaszkę z jasnej gryki, która w składzie ma 100% zbóż. Nie zawiera cukru, ani innych dodatków. Dzięki temu, że powstała z białej, nieprażonej gryki, jej smak jest łagodniejszy i lekko słodki.

kaszka gryczana mamuko

Jak wybierać kaszki dla niemowląt?

Wybierając kaszki dla niemowląt, warto zwrócić uwagę na ich skład i sposób przygotowania. Najpopularniejsze kaszki instant, które tylko zalewamy ciepłą wodą, są najbardziej przetworzonym produktem. Oznacza to, że są pozbawione wielu substancji odżywczych. Lepszym wyborem są mniej przetworzone kaszki, czyli takie, które należy chwilę gotować. Czytając skład na opakowaniu kaszki, zwracajmy uwagę na dodatek cukru. Niestety w wielu kaszkach popularnych marek znajdziemy cukier, czy inne zbędne dodatki.

Na początek najlepiej sprawdzą się kaszki jednoskładnikowe, czyli np. gryczana, jaglana, owsiana. Gdy dziecko zaznajomi się z ich smakiem, śmiało możecie sięgać po kaszki wielozbożowe. W tym przypadku też szukaj kaszek zawierających 100% zbóż. Do kaszek zawsze warto dodać świeże warzywa lub owoce, aby wzbogacić ich smak oraz podkręcić wartości odżywcze posiłku. Aby zwiększyć kaloryczność posiłku dla malucha, warto do kaszki dodać też niewielką ilość dobrej jakości oleju, masła, czy zmielone orzechy.

Inne kaszki Mamuko, które musisz poznać!

Jeśli szukasz dobrej jakości kaszek dla swojego maluszka, szczerze polecam kaszki Mamuko — firmy, która do produkcji używa zbóż, owoców i warzyw pochodzących z certyfikowanych gospodarstw ekologicznych zlokalizowanych na terenie Unii Europejskiej.

kaszki mamuko

Wpis powstał we współpracy z firmą krabb.pl

 

 

 czytam skład

Autor: Natalia Dąbrowska

Cześć, mam na imię Natalia, jestem dietetykiem i pomagam rodzicom podejmować świadome decyzje związane z żywieniem niemowląt. Jestem autorką tego artykułu.