Która kasza jest najzdrowsza

Która kasza jest najzdrowsza?

Kasze od wieków zajmują ważne miejsce w tradycyjnej kuchni polskiej i nie tylko. Uważane są za jedne z najzdrowszych produktów zbożowych – sycą, dostarczają cennego błonnika, witamin i minerałów. W dobie rosnącej świadomości żywieniowej coraz częściej sięgamy po naturalne i nieprzetworzone produkty. Właśnie dlatego kasze wracają na nasze stoły w różnych postaciach – od klasycznych obiadów po lekkie sałatki, a nawet zdrowe desery, czy w formie śniadaniowej jak np. jaglanki, czy gryczanki. Która kasza jest najzdrowsza? Po które powinniśmy sięgać częściej, a po które rzadziej? Na te pytania odpowiem w poniższym artykule.

Która kasza jest najzdrowsza?

Nie ma jednej uniwersalnej odpowiedzi – każda kasza ma inne wartości odżywcze, które ciężko ze sobą porównać. Są jednak kasze, które zawierają zdecydowanie więcej składników odżywczych niż pozostałe. Można do nich zaliczyć np. kaszę gryczaną, kaszę jaglaną, czy kaszę jęczmienną. Także quinoa (komosa ryżowa), czy mało popularny amarantus to bomby składników odżywczych. W związku z tym, że z każdego rodzaju kaszy możemy czerpać inne składniki odżywcze, najlepiej włączyć różne rodzaje kasz do jadłospisu, aby czerpać maksimum korzyści zdrowotnych. Bo najzdrowsza dieta to ta różnorodna 😊

Która kasza najzdrowsza

Ranking najzdrowszych kasz

Oto mój ranking najzdrowszych kasz. Porównując je wzięłam pod uwagę gęstość odżywczą kasz, czyli informację o tym ile składników odżywczych zawiera dany rodzaj kaszy. Jeśli chodzi o niemowlęta, to warto zwrócić uwagę na zawartość żelaza w danej kaszy. Żelazo w diecie niemowlaka to kluczowy składnik odżywczy, o który powinniśmy zadbać w diecie najmłodszych.

  1. Amarantus – bogaty w białko, wapń, żelazo i magnez. Zawiera lizynę – rzadki aminokwas, który wspiera budowę mięśni i regenerację organizmu.
  2. Komosa ryżowa (quinoa) – źródło pełnowartościowego białka. Dostarcza żelazo, magnez, fosfor i błonnik. Ma niski indeks glikemiczny, wspiera stabilny poziom cukru we krwi.
  3. Kasza gryczana – zawiera rutynę, magnez i żelazo, dzięki czemu wspiera układ krążenia i odporność. Jest bezglutenowa, bogata w błonnik i witaminy z grupy B, poprawia pracę jelit i układu nerwowego.
  4. Kasza jaglana – bogata w krzem, białko i witaminy z grupy B. Działa przeciwzapalnie i wzmacnia włosy, skórę oraz paznokcie.
  5. Kasza bulgur – źródło błonnika, białka roślinnego, witamin z grupy B oraz żelaza. Syci na długo i wspiera trawienie. Ma niski indeks glikemiczny, dzięki czemu polecana jest osobom dbającym o linię.
  6. Kasza jęczmienna (pęczak) – dostarcza błonnika rozpuszczalnego beta-glukanu, który obniża cholesterol i wspiera serce. Zawiera witaminy z grupy B, cynk i magnez. Korzystnie wpływa na metabolizm i florę jelitową.
  7. Kasza manna – delikatna i lekkostrawna, polecana przy diecie łatwostrawnej. Zawiera niewielkie ilości błonnika i minerałów, ale dostarcza szybko przyswajalnych węglowodanów, dając energię w krótkim czasie.

 

KaszaKalorie (kcal)Białko (g)Błonnik (g)Żelazo (mg)Magnez (mg)
Amarantus37113.66.77.6248
Komosa ryżowa (quinoa)36814.17.04.6197
Kasza gryczana34611,710,32.5221
Kasza jaglana378118,53.0114
Kasza bulgur34212.312.52.5164
Kasza jęczmienna (pęczak)3529.9115.62.779
Kasza manna36012.73.91.247

Dane na podstawie: USDA (United States Department of Agriculture). Dane, które podałam w tabeli, to uśrednione wartości odżywcze dla suchych ziaren kasz na 100 g produktu.

Wartości mogą się trochę różnić w zależności od:

  • rodzaju kaszy (np. gryczana palona vs. niepalona),
  • sposobu obróbki (np. pęczak vs. kasza perłowa),
  • producenta i partii zbóż.

Kasze i kaszki dla niemowląt i małych dzieci – jakie wybierać?

W diecie najmłodszych warto postawić na naturalne, nieprzetworzone kasze.  W moim sklepie Tulibo.pl dostępne są wartościowe kaszki dla dzieci, idealne już od początku rozszerzania diety. U mnie znajdziesz tylko kaszki, które są bezpieczne, naturalne i idealnie dopasowane do potrzeb najmłodszych ❤️

kaszki tulibo

Kasze o najmniejszej wartości odżywczej

Niektóre kasze dostarczają znacznie mniej wartości odżywczych niż pozostałe. Do najmniej wartościowych kasz należą:

  • kasza manna – lekkostrawna, ale uboga w błonnik i minerały, warto szukać kaszy  manny pełnoziarnistej (ta jest zdecydowanie bardziej bogata w witaminy, minerały oraz błonnik)

  • kasze wysokooczyszczone (np. drobna perłowa) – tracą wiele składników w procesie obróbki.
  • kasza kukurydziana – syci, lecz ma mało witamin i składników mineralnych,

  • kaszka ryżowa dla dzieci (kleik ryżowy) – to po prostu zmielony biały ryż – mocno przetworzony i z małą ilością wartości odżywczych,

Kasze te choć nadal mogą znaleźć miejsce w naszej diecie (np. są wskazane przy problemach żołądkowych, biegunkach), nie powinny dominować w codziennym jadłospisie. Częste podawanie tego typu kasz najmłodszym, może powodować problemy z wypróżnianiem oraz zaparcia.

Która kasza jest najzdrowsza? Podsumowanie

Kasza to zdrowy i uniwersalny produkt, który warto wprowadzić do swojej diety. Za najzdrowsze uznaje się kaszę gryczaną, kaszę jaglaną i jęczmienną, ale warto sięgać także po quinoa czy amarantus. Kluczowe jest urozmaicenie – każda kasza wnosi coś innego dla zdrowia. Dla dzieci najlepiej wybierać delikatne i naturalne kaszki dostępne w Tulibo.pl, które wspierają prawidłowy rozwój i odporność.

Może Cię zainteresować: Kaszki dla niemowląt

 rozszerzanie diety

Autor: Natalia Dąbrowska

Cześć, mam na imię Natalia, jestem dietetykiem i pomagam rodzicom podejmować świadome decyzje związane z żywieniem niemowląt. Jestem autorką tego artykułu.