Kasza jaglana staje się coraz bardziej popularna, nie tylko jako kaszka dla niemowlaka, ale jako składnik wielu różnorodnych posiłków. Z odpowiednio przygotowanej kaszy jaglanej możemy wyczarować wiele fantastycznych posiłków. Dzisiaj przygotowałam przepis z dynią — jest to kasza jaglana dla niemowlaka z puree z dyni i aromatycznymi dodatkami.
Kasza jaglana dla niemowlaka — od kiedy?
Kasza jaglana ze względu na swoje właściwości i wysoką wartość odżywczą jest idealnym produktem zbożowym dla niemowlaka. Można ją wprowadzić do diety dziecka tak jak inne produkty zbożowe, od początku rozszerzania diety, czyli po 6 miesiącu.
Kasza jaglana powstaje z prosa, czyli ziarna, które jest bogate w mikroelementy m.in. magnez, potas, żelazo, a także witaminy z grupy B oraz kwas foliowy. Czy wiesz, że proso jest kilkukrotnie bardziej odżywcze niż większość zbóż np. pszenica lub żyto?
Jak przygotować kaszę jaglaną dla niemowlaka, aby była smaczna?
Kasza jaglana, aby była pyszna po ugotowaniu, wymaga nieco wcześniejszej obróbki. Przede wszystkim kaszy nie gotujemy w plastikowym woreczku. Nawet jeśli kupisz ją w takiej formie, wysyp ją z plastiku i gotuj po prostu w wodzie. Dlaczego tak? Ze względu na bisfenol A – substancję, którą mogą zawierać plastikowe woreczki z kaszą czy ryżem. W wysokiej temperaturze bisfenol A przenika do żywności i niekorzystnie oddziałuje na nasze zdrowie. Niestety w Polsce (i w całej UE) jedyne ograniczenie jeśli chodzi o bisfenol A, to zakaz produkcji i sprzedaży butelek do karmienia niemowląt zawierających ten składnik.
Kaszę przed gotowaniem należy przełożyć na sito i dokładnie opłukać pod bieżącą wodą z zanieczyszczeń. Następnie kaszę jaglaną warto porządnie przelać wrzątkiem. Czyli zagotowujemy wodę w czajniku i przelewamy kaszę na sicie. Dopiero po takich zabiegach kasza jaglana traci swoją naturalną goryczkę, która nie każdemu będzie pasować 🙂
Kaszę jaglaną gotujemy w wodzie w proporcjach 1:2, czyli na 1 szklankę kaszy dajemy 2 szklanki wody lub mleka. Ja daje zawsze odrobinę więcej, dla pewności, żeby kasza się nie przypaliła. Czyli na 1 szklankę kaszy wlewam około 2,5 szklanki wody 😉 Kaszę wrzucamy do wrzątku, mieszamy i gotujemy pod przykryciem na bardzo małym ogniu około 15 minut. Ja po tym czasie wyłączam gaz i zostawiam kaszę do wystudzenia pod przykryciem.
Co można przygotować z kaszy jaglanej?
Z kaszy jaglanej można wyczarować wiele pysznych dań. U nas hitem jest budyń jaglany, gofry z kaszy jaglanej, kulki jaglane a’la rafaello. Kaszę jaglaną dodaję często, gdy przygotowuję zupy, świetnie zagęszcza zupy-krem, ale też można jej użyć na przykład do przygotowania krupniku.
Kasza jaglana dla niemowlaka – przepis (Rozgrzewająca jaglanka z dynią)
Składniki
- 1/2 szlanki kaszy jaglanej
- 1 1/2 szklanki wody/mleka/napoju roślinnego
- 1/2 szklanki puree z dyni
- 3 łyżki rodzynek
- 1 łyżeczka masła
- 1/2 cm świeżego imbiru lub szczypta suszonego
- szczypta cynamonu
Przepis
- Kaszę przełóż na sito i przepłucz pod bieżącą wodą. Następnie przelej wrzątkiem, aby straciła gorycz.
- Zagotuj wodę lub mleko. Do wrzątku wrzuć kaszę, zmniejsz płomień i gotuj pod przykryciem na małym ogniu około 15 minut.
- W międzyczasie posiekaj rodzynki.
- Gdy kasza już będzie ugotowana, dodaj cynamon, starty na tarce imbir, rodzynki, masło oraz z puree z dyni. Dokładnie wymieszaj i zostaw pod przykryciem na jeszcze 5 minut, aby smaki się połączyły.
- Kaszę podawaj na ciepło w towarzystwie świeżych owoców np. plastrów pomarańczy.