Kluski leniwe to bardzo przyjemne danie do samodzielnego jedzenia przez dziecko. Miękkie kluseczki rozpływają się w ustach, a ich kształt bardzo ułatwia zadanie, jeśli chodzi o chwytanie jedzenia rączkami.
Kluski leniwe można podać z dowolnymi sezonowymi owocami zmiksowanymi na mus i odrobiną jogurtu naturalnego dla przełamania słodkiego smaku.
Składniki
- 1 duży ugotowany ziemniak
- 250 g twarogu
- 1 duże jajo
- 10 łyżek mąki pszennej
- 1 szklanka musu z truskawek
- jogurt naturalny do polania
Przepis
- Ziemniaka i ser rozgnieć widelcem lub za pomocą praski.
- Dodaj jajko i mąkę. Zagnieć i uformuj kulkę.
- Na stolnicę wysyp odrobinę mąki. Z ciasta formuj wałeczki i krój na kawałki.
- Jeśli ciasto klei się do rąk i nie chce się kroić, dodaj do niego nieco więcej mąki.
- W garnku zagotuj wodę.
- Kluski wrzucaj na wrzątek i wyjmuj po ok. 2 min od wypłynięcia.
- Podawaj polane musem owocowym i/lub jogurtem.