Kluski leniwe dla niemowlaka

Kluski leniwe dla niemowlaka

Kluski leniwe to bardzo przyjemne danie do samodzielnego jedzenia przez dziecko. Miękkie kluseczki rozpływają się w ustach, a ich kształt bardzo ułatwia zadanie, jeśli chodzi o chwytanie jedzenia rączkami. Można je podać z dowolnymi sezonowymi owocami zmiksowanymi na mus i odrobiną jogurtu naturalnego dla przełamania słodkiego smaku.

Składniki:

  • 1 duży ugotowany ziemniak
  • 250g twarogu
  • 1 duże jajo
  • 10 łyżek mąki pszennej
  • 1 szklanka musu z truskawek
  • jogurt naturalny do polania

 

Przygotowanie:

Ziemniaka i ser rozgnieć widelcem lub za pomocą praski. Dodaj jajko i mąkę. Zagnieć i uformuj kulkę. Na stolnicę wysyp odrobinę mąki. Z ciasta formuj wałeczki i krój na kawałki. Jeśli ciasto klei się do rąk i nie chce się kroić, dodaj do niego nieco więcej mąki. W garnku zagotuj wodę. Kluski wrzucaj na wrzątek i wyjmuj po ok. 2 min od wypłynięcia. Podawaj polane musem owocowym i/lub jogurtem.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *