Kluski leniwe to bardzo przyjemne danie do samodzielnego jedzenia przez dziecko. Miękkie kluseczki rozpływają się w ustach, a ich kształt bardzo ułatwia zadanie, jeśli chodzi o chwytanie jedzenia rączkami. Można je podać z dowolnymi sezonowymi owocami zmiksowanymi na mus i odrobiną jogurtu naturalnego dla przełamania słodkiego smaku.
Składniki:
- 1 duży ugotowany ziemniak
- 250g twarogu
- 1 duże jajo
- 10 łyżek mąki pszennej
- 1 szklanka musu z truskawek
- jogurt naturalny do polania
Przygotowanie:
Ziemniaka i ser rozgnieć widelcem lub za pomocą praski. Dodaj jajko i mąkę. Zagnieć i uformuj kulkę. Na stolnicę wysyp odrobinę mąki. Z ciasta formuj wałeczki i krój na kawałki. Jeśli ciasto klei się do rąk i nie chce się kroić, dodaj do niego nieco więcej mąki. W garnku zagotuj wodę. Kluski wrzucaj na wrzątek i wyjmuj po ok. 2 min od wypłynięcia. Podawaj polane musem owocowym i/lub jogurtem.