Dzisiaj mam dla Was przepis na proste i szybkie danie: siekane kotlety z łososia. Jeśli lubicie rybę to polecam, a jeśli nie lubicie, to może spróbujcie takiej wersji i zmienicie zdanie? 😊
Pyszne, lekkie i rozpływające się w ustach kotleciki z łososia, to świetne urozmaicenie rybnego obiadu. Są na tyle miękkie, że nawet maluszek na początku rozszerzania diety sobie z nimi poradzi.
Składniki
- 300 g filetu z łososia bez skóry
- 1 duże jajko
- ½ cebuli
- 4 łyżki mąki pszennej lub orkiszowej
- kilka gałązek koperku
- pieprz
Przepis
- Sprawdź czy w rybie nie ma ości.
- Łososia i cebulę pokrój w drobną kostkę. Posiekaj koperek. Połącz w misce wszystkie składniki.
- Nakładaj po jednej łyżce masy na patelnię formując kotleciki. Smaż na mocno rozgrzanej suchej patelni z obu stron, aż do zrumienienia.
Notatki
Kotleciki podawaj w towarzystwie ziemniaków, kaszy lub ryżu i warzyw.
Może Cię zainteresować: Kotlety siekane z kurczaka (pieczone)
Bardzo ciekawy pomysł na podanie dziecku ryby. Zwłaszcza przy metodzie BLW niemowlaki mają problem ze złapaniem i utrzymaniem ryby w rączce. Forma kotleta ułatwia maluchom jedzenie.
Czy można te kotleciki ugotować w wodzie? Chciałabym uniknąć smażenia.
Nie gotowałam ich nigdy, więc nie wiem. Na pewno można je też upiec w piekarniku 🙂