Te bardzo smaczne kotlety siekane z kurczaka są proste i szybkie w przygotowaniu. Wystarczy pokroić wszystkie składniki i całość dokładnie wymieszać. Po uformowaniu kotlecików to piekarnik przejmuje resztę pracy. Oczywiście siekane kotlety można też usmażyć na patelni. Do przygotowania siekanych kotlecików dla dzieci możesz użyć także piersi z indyka.
Kotlety siekane z kurczaka
Sekretem udanych kotletów siekanych jest dobrze pokrojone mięso. Dlatego warto poświęcić mu chwilę uwagi. Po pokrojeniu piersi z kurczaka w drobną kostkę trzeba jeszcze dokładnie posiekać kawałki mięsa, aby były delikatniejsze.
Do takich kotletów można też dodać warzywa np. pokrojoną w kosteczkę paprykę, startą na tarce marchewkę lub pieczarki. Kotlety siekane świetnie smakują również z dodatkiem startego żółtego sera — ale to już opcja dla starszych dzieci.
Kotlety siekane z kurczaka — przepis
Składniki
- 2 piersi z kurczaka ok. 500 g (sprawdzi się też indyk)
- 1/2 czerwonej cebuli
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka suszonego czosnku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki curry bez soli
- bułka tarta (opcjonalnie)
- olej lub oliwa
Przepis
- Mięso oraz cebulę posiekaj w drobną kosteczkę. Przełóż do miski.
- Dodaj pozostałe składniki i dobrze wymieszaj masę.
- Odstaw masę na kilka minut.
- Nagrzej piekarnik do 180 stopni (góra-dół). Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
- Papier posmaruj ok. 1 łyżką oleju.
- Z masy formuj płaskie kotlety, możesz je obtoczyć w bułce tartej. Kotlety układaj na blasze.
- Wierzch każdego kotlecika posmaruj delikatnie olejem.
- Piecz ok. 30 min w 180 stopniach. W połowie pieczenia przekręć kotleciki na drugą stronę.