Mój sposób na kalafiora to zupa krem z pietruszką i kaszą jaglaną. Lekka zupka, która powinna zadowolić podniebienia małych smakoszy.
Zupa krem kalafiorowo-pietruszkowy z kaszą jaglaną to propozycja, dzięki której łatwo wprowadzisz korzeń pietruszki do jadłospisu niemowlaka. Jak wiadomo pietruszka sama w sobie nie jest najpyszniejszym warzywem na świecie. W połączeniu z kalafiorem praktycznie jej nie czuć, ponieważ on tutaj dominuje.
Składniki
- 100 g kalafiora
- 1/2 korzenia pietruszki
- 1/2 marchewki
- 1 łyżka kaszy jaglanej
- 1 łyżeczka posiekanego koperku
- kilka kropli oleju
- woda
Przepis
- Warzywa umyj i obierz. Kalafiora podziel na różyczki, pietruszkę i marchewkę pokrój w kostkę.
- Kaszę przepłucz na sicie.
- Zagotuj 1,5 szklanki wody. Do wrzątku wrzuć marchewkę i korzeń pietruszki (woda powinna całkowicie je przykrywać). Gotuj na małym ogniu ok. 5 min.
- Po tym czasie dodaj kalafiora i kaszę. Zamieszaj i gotuj całość jeszcze 15 min.
- Na koniec posyp koperkiem i wyłącz palnik.
- Po wystudzeniu do zupy dodaj kilka kropli dobrej jakości oleju, a następnie zblenduj całość na krem. Jeśli będzie zbyt gęsty, dodaj odrobinę przegotowanej wody.
Notatki
Wersja do samodzielnego jedzenia: Zupę krem kalafiorowo-pietruszkowy podaj w kubeczku do picia lub z kawałkami pieczywa/makaronem do maczania w zupie.
Witam, porcja to ile gram ? Czy jako porcja uważa Pani całą potrawe?
Przyjmuje się, że porcja dla niemowlaka to około 125 ml, ale myślę, że nie ma sensu tego odmierzać. Dziecku podajemy tyle jedzenia ile chce, to ono decyduje ile zje 🙂