Zupa krem kalafiorowo-pietruszkowy

Zupa krem kalafiorowo-pietruszkowy

Zupa krem kalafiorowo-pietruszkowy z kaszą jaglaną to propozycja, dzięki której łatwo wprowadzisz korzeń pietruszki do jadłospisu niemowlaka. Jak wiadomo pietruszka sama w sobie nie jest najpyszniejszym warzywem na świecie. W połączeniu z kalafiorem praktycznie jej nie czuć, ponieważ on tutaj dominuje.

 

Składniki (na 1 porcję):

  • 100 g kalafiora
  • 1/2 korzenia pietruszki
  • 1/2 marchewki
  • 1 łyżka kaszy jaglanej
  • 1 łyżeczka posiekanego koperku
  • kilka kropli oleju
  • woda

 

Przygotowanie:

Warzywa umyj i obierz. Kalafiora podziel na różyczki, pietruszkę i marchewkę pokrój w kostkę. Kaszę przepłucz na sicie. Zagotuj 1,5 szklanki wody. Do wrzątku wrzuć marchewkę i korzeń pietruszki (woda powinna całkowicie je przykrywać). Gotuj na małym ogniu ok. 5 min. Po tym czasie dodaj kalafiora i kaszę. Zamieszaj i gotuj całość jeszcze 15 min. Na koniec posyp koperkiem i wyłącz palnik. Po wystudzeniu do zupy dodaj kilka kropli dobrej jakości oleju, a następnie zblenduj całość na krem. Jeśli będzie zbyt gęsty, dodaj odrobinę przegotowanej wody.

 

Wersja do samodzielnego jedzenia:

Zupę krem kalafiorowo-pietruszkowy podaj w kubeczku do picia lub z kawałkami pieczywa/makaronem do maczania w zupie.

 

Zupa krem kalafiorowo-pietruszkowy
Zupa krem kalafiorowo-pietruszkowy dla niemowlaka

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *