Zupa krem kalafiorowo-pietruszkowy

Zupa krem kalafiorowo-pietruszkowy

Mój sposób na kalafiora to zupa krem z pietruszką i kaszą jaglaną. Lekka zupka, która powinna zadowolić podniebienia małych smakoszy.

Zupa krem kalafiorowo-pietruszkowy z kaszą jaglaną to propozycja, dzięki której łatwo wprowadzisz korzeń pietruszki do jadłospisu niemowlaka. Jak wiadomo pietruszka sama w sobie nie jest najpyszniejszym warzywem na świecie. W połączeniu z kalafiorem praktycznie jej nie czuć, ponieważ on tutaj dominuje.
Przygotowanie 10 mins
Czas gotowania 20 mins
Danie Zupa
Porcje 1
Kalorie 152 kcal

Składniki
  

  • 100 g kalafiora
  • 1/2 korzenia pietruszki
  • 1/2 marchewki
  • 1 łyżka kaszy jaglanej
  • 1 łyżeczka posiekanego koperku
  • kilka kropli oleju
  • woda

Przepis
 

  • Warzywa umyj i obierz. Kalafiora podziel na różyczki, pietruszkę i marchewkę pokrój w kostkę.
  • Kaszę przepłucz na sicie.
  • Zagotuj 1,5 szklanki wody. Do wrzątku wrzuć marchewkę i korzeń pietruszki (woda powinna całkowicie je przykrywać). Gotuj na małym ogniu ok. 5 min.
  • Po tym czasie dodaj kalafiora i kaszę. Zamieszaj i gotuj całość jeszcze 15 min.
  • Na koniec posyp koperkiem i wyłącz palnik.
  • Po wystudzeniu do zupy dodaj kilka kropli dobrej jakości oleju, a następnie zblenduj całość na krem. Jeśli będzie zbyt gęsty, dodaj odrobinę przegotowanej wody.

Notatki

Wersja do samodzielnego jedzenia:
Zupę krem kalafiorowo-pietruszkowy podaj w kubeczku do picia lub z kawałkami pieczywa/makaronem do maczania w zupie.
słowa kluczowe krem z kalafiora, zupa kalafiorowa dla niemowlaka

 

Zupa krem kalafiorowo-pietruszkowy
Zupa krem kalafiorowo-pietruszkowy dla niemowlaka

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating