Mój sposób na kalafiora to zupa krem z pietruszką i kaszą jaglaną. Lekka zupka, która powinna zadowolić podniebienia małych smakoszy.
Składniki
- 100 g kalafiora
- 1/2 korzenia pietruszki
- 1/2 marchewki
- 1 łyżka kaszy jaglanej
- 1 łyżeczka posiekanego koperku
- kilka kropli oleju
- woda
Przepis
- Warzywa umyj i obierz. Kalafiora podziel na różyczki, pietruszkę i marchewkę pokrój w kostkę.
- Kaszę przepłucz na sicie.
- Zagotuj 1,5 szklanki wody. Do wrzątku wrzuć marchewkę i korzeń pietruszki (woda powinna całkowicie je przykrywać). Gotuj na małym ogniu ok. 5 min.
- Po tym czasie dodaj kalafiora i kaszę. Zamieszaj i gotuj całość jeszcze 15 min.
- Na koniec posyp koperkiem i wyłącz palnik.
- Po wystudzeniu do zupy dodaj kilka kropli dobrej jakości oleju, a następnie zblenduj całość na krem. Jeśli będzie zbyt gęsty, dodaj odrobinę przegotowanej wody.
Notatki
