Domowa nutella z awokado i banana, to pyszny zdrowy krem czekoladowy, który może jeść nawet niemowlak podczas rozszerzania diety. Najlepiej będzie smakować do placków, naleśników, kanapek i wszystkiego, co da się posmarować.
Domowa nutella dla dzieci to świetna, zdrowa alternatywa dla kupnych kremów czekoladowych, które zazwyczaj mają bardzo kiepski skład (zawierają masę cukru, tłuszczu palmowego i mleka w proszku). Moja wersja kremu czekoladowego to po prostu owoce połączone z kakao. Jeśli chcesz uzyskać smak bardziej podobny do kupnego kremu, dodaj garść orzechów laskowych.
Składniki
- 1 miękkie awokado
- 1 dojrzały banan
- 1 łyżeczka kakao
- 2 duże suszone daktyle
- 4 łyżki wody
- garść orzechów (opcjonalnie)
Przepis
- Awokado i banana obierz ze skórki i pokrój na mniejsze kawałki.
- Wszystkie składniki umieść w pojemniku blendera i rozdrobnij na gładką masę.
- Krem czekoladowy przełóż do słoiczka lub pudełka z przykrywką.
- Kremu możesz użyć do smarowania pieczywa, placuszków, nadzienia do babeczek lub do jedzenia solo.
Notatki
Krem można przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniczku max. 2 dni.
Może Cię zainteresować: Serek z jogurtu greckiego
Dzień dobry. Czy daktyle mogą być suszone i czy trzeba je wtedy namaczać ?
Mogą być świeże lub suszone, nie trzeba ich namaczać.