makaron z sosem dyniowym

Makaron z sosem dyniowym

Zapach jesiennych liści i ciepły kubek herbaty w dłoniach – to oznacza, że nadeszła pora na sezon dyniowy! Dynia to jedno z tych warzyw, które nie tylko doskonale rozgrzewa w chłodniejsze dni, ale również potrafi zachwycić swoim słodkim smakiem i kremową konsystencją. Możesz jej używać zarówno w daniach obiadowych, jak i w deserach przygotowując np.muffinki dyniowe. W poniższym artykule znajdziesz przepis na makaron z sosem dyniowym, który rozpieści podniebienia i dodatkowo wzbogaci ciało w cenne składniki odżywcze. To danie jest nie tylko smaczne, ale także zdrowe, dzięki czemu idealnie wpisze się nawet w menu najmłodszych smakoszy.

Makaron z sosem dyniowym — od kiedy?

Makaron z sosem dyniowym to danie, które świetnie sprawdzi się podczas stosowania metody BLW. Dlaczego? Ponieważ makaron o dużych kształtach np. penne łatwo jest dziecku samodzielnie chwycić rączką i włożyć do ust. Przy tradycyjnym rozszerzaniu diety najlepiej użyć jakiegoś bardzo drobnego makaronu (jeśli dziecko jest na etapie grudek) lub zblendować niewielką ilość makaronu wraz z sosem (jeśli maluch jest na etapie gładkich przecierów). Od kiedy dzieci mogą jeść makaron z sosem dyniowym? To oczywiście decyzja należąca do rodzica. Jeśli chodzi o dobór składników, to wszystkie z tego przepisu można podawać maluchom niemalże od początku rozszerzania diety. Wątpliwość może tu wzbudzić podsmażenie czosnku i cebuli. Z potrawami smażonymi warto wstrzymać się do późniejszego etapu rozszerzania diety (bliżej roczku). W tym przepisie smażenie możesz zamienić na podgotowanie cebuli i czosnku w odrobinie wody, tak, aby tylko zmiękły i oddały swój smak.

Makaron z sosem dyniowym — przepis

Szybki makaron z sosem dyniowym to pyszna i sycąca propozycja zarówno na obiad, jaki i kolację. Porcję dla rodziców możesz posypać startym serem i dodać płatki chilli, aby danie nabrało bardziej wyrazistego charakteru.
W SUMIE 15 minuty
Danie drudie danie, obiad
Porcje 4 porcje

Składniki
  

  • 1 szklanka puree z dyni
  • 1 szklanka ugotowanej białej fasoli
  • 50 ml mleka krowiego lub napoju roślinnego
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • makaron

Przepis
 

  • Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Jeśli maluch będzie jadł go samodzielnie wybierz świderki lub penne. Natomiast jeśli będziesz podawać danie łyżeczką, wybierz drobny makaron np. orzo.
  • Cebulę i czosnek drobno posiekaj.
  • Na patelnię wlej oliwę, dodaj cebulę i czosnek. Podsmaż przez chwilę na bardzo małym ogniu.
  • Dodaj przyprawy oraz wszystkie pozostałe składniki i wymieszaj.
  • Sos zblenduj na gładko i wymieszaj z makaronem.
  • W wersji dla dorosłych danie możesz posypać parmezanem i płatkami chilli.
słowa kluczowe dynia, dynia dla niemowlaka, sos