Pudding chlebowy albo inaczej zapiekane tosty francuskie z owocami to przepis, który wymyśliłam przypadkiem. Często zastanawiamy się co zrobić z suchego, czerstwego pieczywa, które zostaje. Można je przerobić na pyszny pudding chlebowy. Wystarczą jajka, mleko i garść dowolnych owoców. A jeśli potrzebujesz przepisu na pieczywo dla malucha, sprawdź mój prosty przepis na pierwszy chleb dla niemowlaka.
Pudding chlebowy to prosty i szybki przepis na wykorzystanie czerstwego pieczywa. Doskonale smakuje ze świeżymi lub mrożonymi owocami.
Składniki
- 5-6 kromek chleba nie pierwszej świeżości (może być chałka, bułka itp. u mnie domowy chleb)
- 1 szklanka mleka lub napoju roślinnego
- 2 duże jaja
- garść owoców (u mnie mrożone jagody)
- szczypta cynamonu
- odrobina oleju lub masła klarowanego do posmarowania foremki
Przepis
- Piekarnik nagrzej do 180 stopni (góra-dół).
- Foremkę posmaruj tłuszczem.
- Jajko wbij do miseczki, roztrzep. Do jajka dodaj mleko i cynamon. Wymieszaj.
- Chleb pokrój w kosteczkę. Przełóż do foremki.
- Zalej masą jajeczną i posyp owocami.
- Piecz ok. 15-20 min (do zrumienienia chleba).