Bułeczki bananowe (drożdżówki bez cukru)

Bułeczki bananowe (drożdżówki bez cukru)

Pyszne, mięciutkie i słodkie bułeczki drożdżowe bez cukru, czy innych słodzideł. Takie bułeczki bananowe śmiało można podawać dzieciom w czasie rozszerzania diety w ramach np. podwieczorku. Świetnie się sprawdzą jako przekąska na wynos, na spacerze, wycieczce, czy pikniku.

Wszystkie swoje przepisy na ciasta i desery bez dodatku cukru, które się u nas sprawdziły, zebrałam w jednym miejscu i wydałam w formie e-booka. Są to przepisy bez białego cukru, czy innych słodzików, tylko słodzone owocami 🍌🍎🍓 Jeśli jesteś zainteresowana takimi przepisami, to zerknij tutaj: Słodycze bez cukru.

Bułeczki bananowe czyli drożdżówki bez cukru, to świetna alternatywa dla słodkich bułek z cukierni. Dzięki temu, że przygotowuje się je tylko z kilku składników, mogą je jeść nawet najmłodsi smakosze 🙂
5 from 3 votes
W SUMIE 1 hr 30 mins
Danie Drugie śniadanie, Podwieczorek, Śniadanie
Porcje 8 bułeczek
Kalorie 220 kcal

Składniki
  

  • 2 średnie banany
  • 1 jajko
  • 350 g jasnej mąki orkiszowej lub pszennej
  • 30 g masła
  • 3g suchych drożdży

Przepis
 

  • Masło rozpuść.
  • Banany rozgnieć widelcem, wbij do nich jajko i wymieszaj.
  • Dodaj suche drożdże i rozpuszczone masło, ponownie wymieszaj.
  • Dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj ciasto (nie trzeba zagniatać, wystarczy dobrze wymieszać do połączenia składników).
  • Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce aż ciasto podwoi swoją objętość.
  • Potem podziel je na 8 części (lub więcej, jeśli chcesz mieć małe bułeczki), uformuj bułki i przełóż na blachę. Przykryj i zostaw do ponownego urośnięcia.
  • Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Piecz 15-20 min.
  • Przed włożeniem do piekarnika można bułki posmarować rozkłóconym jajkiem lub mlekiem, aby były przypieczone z wierzchu.

Notatki

bułki bananowe (drożdżówki bez cukru)
 
 
słowa kluczowe bułeczki bananowe dla dzieci, bułeczki dla niemowlaka, dżrożdżówki bez cukru

Może Cię zainteresować: Chlebek bananowy bez cukru

 

19 komentarzy dla “Bułeczki bananowe (drożdżówki bez cukru)”

  1. Właśnie zrobiłam..
    Bułki nie urosły prawie nic. Po upieczeniu są ciężkie i zakalcowate.
    Szkoda produktów i czasu na przygotowywanie tego !

    1. Ola, przykro mi, że bułki nie wyszły, może użyłaś innej mąki? Wiele razy piekłam bułki z tego przepisu i zawsze wychodzą 🤷‍♀️

      1. Czym zastąpić masło ?
        Jestem ciekawa tych bułeczek ale jeszcze unikamy mleka w diecie (nietolerancja)

    2. Niestety, mi również nie wyszły. Odmierzylam wszystko co do grama zgodnie z przepisem, bułeczki rosły 1,5h w misce koło grzejnika – nic. Ulepilam, myślac że może coś urosną na blasze – nic. Upiekłam mimo wszystko bo bylo mi już szkoda użytych składników ale niestety wyszły małe, twarde, niejadalne..

        1. 5 stars
          Kolejny świetny przepis Pani Natalii. Ale faktycznie coś może być na rzeczy z tymi suchymi drożdżami,że trudno zacząć im pracować,mi długo ciasto nie rosło,dopiero jak wrzuciłam je na 26stopni do takiego pudła do wyrastania chleba,to ładnie ruszyło 🙂 i bułeczki wyszły przepyszne! Zastanawiam się czy może następnym razem jednak wymieszać te suche drożdże z odrobiną ciepłego mleka lub wody,żeby szybciej się rozruszały i zaczęły pracować :),ale przepis jest jak najbardziej dopracowany i precyzyjny ^^

  2. O, mam chęć upieczenia. Czy jajko jest potrzebne? Banany zazwyczaj zastępują jaja. Czy smakują bananowo?

      1. Ja użyłam 300g maki pszennej i 50g owsianej, bo mi zabrakło i wyszły rewelacyjne.
        Synek się zajada i ja tez 😅

    1. Bułeczki wyglądają pysznie. Też spróbuję zrobić. Na zdjęciu są czymś posypane . Czym można posypać skoro ma być bez cukru? 🙂

      1. Można posypać np. zmielonymi wiórkami kokosowymi. Na zdjęciu jest po prostu mąka (fotografia kulinarna rządzi się swoimi prawami 😛 )

  3. Czym zastąpić masło. Chcę zrobić dla synka 9 miesiecy ale jest nietolerancja mleka i pochodnych. Pozdrawiam

Komentarze zamiknięte.