Pyszne, mięciutkie i słodkie bułeczki drożdżowe bez cukru, czy innych słodzideł. Takie bułeczki bananowe śmiało można podawać dzieciom w czasie rozszerzania diety w ramach np. podwieczorku. Świetnie się sprawdzą jako przekąska na wynos, na spacerze, wycieczce, czy pikniku.
Wszystkie swoje przepisy na ciasta i desery bez dodatku cukru, które się u nas sprawdziły, zebrałam w jednym miejscu i wydałam w formie e-booka. Są to przepisy bez białego cukru, czy innych słodzików, tylko słodzone owocami Jeśli jesteś zainteresowana takimi przepisami, to zerknij tutaj: Słodycze bez cukru.
Bułeczki bananowe czyli drożdżówki bez cukru, to świetna alternatywa dla słodkich bułek z cukierni. Dzięki temu, że przygotowuje się je tylko z kilku składników, mogą je jeść nawet najmłodsi smakosze 🙂
Składniki
- 2 średnie banany
- 1 jajko
- 350 g jasnej mąki orkiszowej lub pszennej
- 30 g masła
- 3g suchych drożdży
Przepis
- Masło rozpuść.
- Banany rozgnieć widelcem, wbij do nich jajko i wymieszaj.
- Dodaj suche drożdże i rozpuszczone masło, ponownie wymieszaj.
- Dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj ciasto (nie trzeba zagniatać, wystarczy dobrze wymieszać do połączenia składników).
- Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce aż ciasto podwoi swoją objętość.
- Potem podziel je na 8 części (lub więcej, jeśli chcesz mieć małe bułeczki), uformuj bułki i przełóż na blachę. Przykryj i zostaw do ponownego urośnięcia.
- Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Piecz 15-20 min.
- Przed włożeniem do piekarnika można bułki posmarować rozkłóconym jajkiem lub mlekiem, aby były przypieczone z wierzchu.
Może Cię zainteresować: Chlebek bananowy bez cukru
Właśnie zrobiłam..
Bułki nie urosły prawie nic. Po upieczeniu są ciężkie i zakalcowate.
Szkoda produktów i czasu na przygotowywanie tego !
Ola, przykro mi, że bułki nie wyszły, może użyłaś innej mąki? Wiele razy piekłam bułki z tego przepisu i zawsze wychodzą 🤷♀️
Czym zastąpić masło ?
Jestem ciekawa tych bułeczek ale jeszcze unikamy mleka w diecie (nietolerancja)
Niestety, mi również nie wyszły. Odmierzylam wszystko co do grama zgodnie z przepisem, bułeczki rosły 1,5h w misce koło grzejnika – nic. Ulepilam, myślac że może coś urosną na blasze – nic. Upiekłam mimo wszystko bo bylo mi już szkoda użytych składników ale niestety wyszły małe, twarde, niejadalne..
Jeśli ciasto nie rośnie od samego początku, to prawdopodobnie drożdże nie zadziałały :/
Kolejny świetny przepis Pani Natalii. Ale faktycznie coś może być na rzeczy z tymi suchymi drożdżami,że trudno zacząć im pracować,mi długo ciasto nie rosło,dopiero jak wrzuciłam je na 26stopni do takiego pudła do wyrastania chleba,to ładnie ruszyło 🙂 i bułeczki wyszły przepyszne! Zastanawiam się czy może następnym razem jednak wymieszać te suche drożdże z odrobiną ciepłego mleka lub wody,żeby szybciej się rozruszały i zaczęły pracować :),ale przepis jest jak najbardziej dopracowany i precyzyjny ^^
O, mam chęć upieczenia. Czy jajko jest potrzebne? Banany zazwyczaj zastępują jaja. Czy smakują bananowo?
Smakują baaaardzo bananowo 🙂 Można zrobić bez jajka, ale w moim odczuciu z jajkiem są smaczniejsze 😉
Ja użyłam 300g maki pszennej i 50g owsianej, bo mi zabrakło i wyszły rewelacyjne.
Synek się zajada i ja tez 😅
Witam a czy na mące owsianej wyjdą?
Nie wiem, nie próbowałam 🤷♀️
Pycha, właśnie się zajadamy ciepłymi bułeczkami z masełkiem
Bułeczki wyglądają pysznie. Też spróbuję zrobić. Na zdjęciu są czymś posypane . Czym można posypać skoro ma być bez cukru? 🙂
Można posypać np. zmielonymi wiórkami kokosowymi. Na zdjęciu jest po prostu mąka (fotografia kulinarna rządzi się swoimi prawami 😛 )
Czym zastąpić masło. Chcę zrobić dla synka 9 miesiecy ale jest nietolerancja mleka i pochodnych. Pozdrawiam
Myślę, że można masło podmienić na olej 🙂
Super! Robiłam 2 razy i wyszły pyszne 😍 czekam na kolejnego ebooka z przepisami 😁
A czy można użyć mąki bez glutenu?
Nie próbowałam, więc niestety nie podpowiem 🙁