Bułeczki bananowe (drożdżówki bez cukru)

Bułeczki bananowe (drożdżówki bez cukru)

Pyszne, mięciutkie i słodkie bułeczki drożdżowe bez cukru, czy innych słodzideł. Takie bułeczki bananowe śmiało można podawać dzieciom w czasie rozszerzania diety w ramach np. podwieczorku. Świetnie się sprawdzą jako przekąska na wynos, na spacerze, wycieczce, czy pikniku.

Wszystkie swoje przepisy na ciasta i desery bez dodatku cukru, które się u nas sprawdziły, zebrałam w jednym miejscu i wydałam w formie e-booka. Są to przepisy bez białego cukru, czy innych słodzików, tylko słodzone owocami 🍌🍎🍓 Jeśli jesteś zainteresowana takimi przepisami, to zerknij tutaj: Słodycze bez cukru.

Bułeczki bananowe czyli drożdżówki bez cukru, to świetna alternatywa dla słodkich bułek z cukierni. Dzięki temu, że przygotowuje się je tylko z kilku składników, mogą je jeść nawet najmłodsi smakosze 🙂
5 from 2 votes
W SUMIE 1 hr 30 mins
Danie Drugie śniadanie, Podwieczorek, Śniadanie
Porcje 8 bułeczek
Kalorie 220 kcal

Składniki
  

  • 2 średnie banany
  • 1 jajko
  • 350 g jasnej mąki orkiszowej lub pszennej
  • 28 g masła
  • 3g suchych drożdży

Przepis
 

  • Masło rozpuść.
  • Banany rozgnieć widelcem, wbij do nich jajko i wymieszaj.
  • Dodaj suche drożdże i rozpuszczone masło, ponownie wymieszaj.
  • Dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj ciasto (nie trzeba zagniatać, wystarczy dobrze wymieszać do połączenia składników).
  • Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce aż ciasto podwoi swoją objętość.
  • Potem podziel je na 8 części (lub więcej, jeśli chcesz mieć małe bułeczki), uformuj bułki i przełóż na blachę. Przykryj i zostaw do ponownego urośnięcia.
  • Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Piecz 15-20 min.
  • Przed włożeniem do piekarnika można bułki posmarować rozkłóconym jajkiem lub mlekiem, aby były przypieczone z wierzchu.

Notatki

bułki bananowe (drożdżówki bez cukru)
 
 
słowa kluczowe bułeczki bananowe dla dzieci, bułeczki dla niemowlaka, dżrożdżówki bez cukru

21 komentarzy dla “Bułeczki bananowe (drożdżówki bez cukru)”

  1. Właśnie zrobiłam..
    Bułki nie urosły prawie nic. Po upieczeniu są ciężkie i zakalcowate.
    Szkoda produktów i czasu na przygotowywanie tego !

    1. Dokładnie, też zrobiłam i porażka. Pewnie dlatego, że przepis jest nieprecyzyjny. Gdyby składniki były podane w gramach to co innego

      1. Zgadzam się, wszystko podane w gramach prócz masła. Dwie łyżki..kiedy każdy ma inny zestaw sztućców na domu. Moje rowniez nie urosly w ogole, moze temu ze drozdze mimo ze suche nie zaczęły pracować najpierw w rozczynie?

    2. Niestety, mi również nie wyszły. Odmierzylam wszystko co do grama zgodnie z przepisem, bułeczki rosły 1,5h w misce koło grzejnika – nic. Ulepilam, myślac że może coś urosną na blasze – nic. Upiekłam mimo wszystko bo bylo mi już szkoda użytych składników ale niestety wyszły małe, twarde, niejadalne..

        1. 5 stars
          Kolejny świetny przepis Pani Natalii. Ale faktycznie coś może być na rzeczy z tymi suchymi drożdżami,że trudno zacząć im pracować,mi długo ciasto nie rosło,dopiero jak wrzuciłam je na 26stopni do takiego pudła do wyrastania chleba,to ładnie ruszyło 🙂 i bułeczki wyszły przepyszne! Zastanawiam się czy może następnym razem jednak wymieszać te suche drożdże z odrobiną ciepłego mleka lub wody,żeby szybciej się rozruszały i zaczęły pracować :),ale przepis jest jak najbardziej dopracowany i precyzyjny ^^

    1. Bułeczki wyglądają pysznie. Też spróbuję zrobić. Na zdjęciu są czymś posypane . Czym można posypać skoro ma być bez cukru? 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Recipe Rating