chleb dla niemowlaka

Chleb dla niemowlaka

Chleb jest jednym z podstawowych produktów spożywczych i niektórzy nie wyobrażają sobie życia bez niego. Jeśli sami jecie pieczywo, to pewnie zastanawiacie się, czy niemowlak też mógłby go spróbować. Kiedy można podać chleb niemowlakowi? Jaki chleb dla niemowlaka wybrać na początek? Odpowiedzi na te pytania oraz przepis na prosty chleb dla niemowlaka znajdziesz w poniższym artykule.

Kiedy można podać chleb niemowlakowi?

Dieta niemowląt do końca 6 miesiąca życia powinna opierać się wyłącznie na mleku kobiecym lub mleku modyfikowanym. Dopiero po tym czasie należy stopniowo włączać nowe produkty spożywcze do diety dziecka. Kolejność wprowadzania produktów do diety dziecka nie ma wielkiego znaczenia. Można tradycyjne zacząć od warzyw i owoców, a następnie wprowadzić produkty zbożowe takie jak np. kaszki dla niemowląt, czy właśnie pieczywo.

Aktualny schemat rozszerzania diety mówi o tym, że pieczywo może pojawić się już w 7 miesiącu życia dziecka, czyli właściwie można je podawać od początku rozszerzania diety (jeśli rozpoczynamy rozszerzanie diety po 6 miesiącu).

Co z glutenem?

Gluten jest białkiem, które występuje w niektórych zbożach (pszenicy, życie, jęczmieniu). Jakiś czas temu sądzono, że trzeba go wprowadzać do diety niemowlaka stopniowo, zaczynając bardzo wcześnie i z czasem zwiększać jego ilość, aby zmniejszyć ryzyko wystąpienia celiakii. Obecnie odchodzi się od takiej ekspozycji na gluten. Zatem jak wprowadzić gluten do diety niemowlaka? Tak samo jak inne produkty i w tym samym czasie. Produkty zawierające gluten takie jak kasze, czy pieczywo można wprowadzić do diety dziecka od początku rozszerzania diety. Specjaliści jednak sugerują, by zacząć od niewielkiej ilości i obserwować dziecko, gdyż zboża glutenowe to produkty alergizujące.

Pewnie zastanawiasz się, jak może objawiać się alergia pokarmowa u niemowląt? Może ona dawać objawy ze strony układu pokarmowego np. zaparcia, wymioty, biegunkę, ból brzucha. Mogą również pojawić się zmiany skórne (zaczerwienienie, pokrzywka, krostki, wysypka czy obrzęk) lub objawy ze strony układu oddechowego np. katar, kaszel, duszności.

 

jaki chleb dla niemowlaka

Jaki chleb dla niemowlaka?

Jeśli kupujesz pieczywo z myślą o niemowlaku, koniecznie sprawdź jego skład. Powinien on być krótki i zawierać tylko naturalne składniki. Zazwyczaj skład chleba to tylko: mąka, woda, drożdże/zakwas oraz sól. Dla niemowlaka na początku rozszerzania diety wybieraj takie właśnie pieczywo.

Często dostaję pytania o to, jaki rodzaj pieczywa będzie najlepszy dla niemowlaka: razowe, żytnie, z ziarnami, czy zwykłe pszenne? Każde pieczywo o dobrym składzie będzie odpowiednie. Jeśli chodzi o niemowlęta, unikałabym jednak pieczywa z całymi ziarnami. Niemowlaki nie są w stanie dobrze rozdrobnić twardych ziaren. Duże pestki (np. dyni) łykane w całości mogą łatwo spowodować zadławienie.

Jakiego pieczywa unikać?

Do pieczywa często dodawane są substancje mające na celu nie tylko zwiększyć jego trwałość, ale też sprawić, że będzie wyglądało i smakowało lepiej. Takie substancje to między innymi konserwanty, środki przeciwpleśniowe, barwniki i substancje słodzące. Poniżej przykład chleba, którego nie kupiłabym dla niemowlaka. Dlaczego?

 

chleb dla niemowlaka przepis

 

Chleb ten zawiera konserwanty takie jak E262 i E200. Pierwszy z nich służy jako regulator kwasowości, stabilizator oraz substancja konserwująca. Drugi hamuje rozwój bakterii i grzybów w produkcie. I o ile takie dodatki do żywności w rozsądnych ilościach nie są szkodliwe dla osób dorosłych, to niemowlęta zdecydowanie nie powinny ich spożywać.

Sól w chlebie — unikać, czy nie?

To jedno z pytań, które najczęściej od Was otrzymuje, jeśli chodzi o pieczywo 🙂 Rodzice często mają wątpliwości, czy dziecko może jeść chleb, ponieważ w jego składzie często znajdziemy sól, nawet w tym domowym. Jak do tego podejść? Pewnie znasz zalecenia i wiesz, że dodatkowa sól w diecie niemowlaka jest zbędna, więc jak postąpić z chlebem? Rozwiązań tej sytuacji może być kilka. Możesz upiec chleb bez soli — przepis na chleb dla niemowlaka znajdziesz poniżej. Możesz też poszukać w piekarni pieczywa bez dodatku soli (podejrzewam, że będzie ciężko znaleźć). Możesz też raz na jakiś czas podać niemowlakowi zwykłe pieczywo, zawierające sól.

Soli w chlebie nie jest dużo, więc jeśli na co dzień nie dosalasz posiłków dla dziecka, takie jednorazowe zjedzenie chleba nie będzie miało wielkiego znaczenia.

Chleb dla niemowlaka — z czym podawać?

Pewnie wiesz, że niemowlak nie może jeść tradycyjnych kanapek z żółtym serem i wędliną. Co zatem położyć na chleb? W przypadku niemowląt sprawdzą się różnego rodzaju pasty kanapkowe np. jajeczna, rybna, z pieczonych warzyw, twarożki, hummusy, czy gotowane lub pieczone mięso. Więcej przepisów i inspiracji na zdrowe dodatki do pieczywa znajdziesz w moim e-booku 150 przepisów na dania dla niemowlaka

 

150 przepisów dla niemowlaka

Chleb dla niemowlaka — przepis

Chciałam podzielić się z Tobą moim najprostszym przepisem na chleb dla niemowlaka. Przepis oparty jest na mące pszennej, dzięki temu chleb jest lekkostrawny. Możesz do wypieku tego chleba dodać też mąką pszenną pełnoziarnistą lub mąkę żytnią, podmieniając część mąki podanej w przepisie. Ja często dodaję pół na pół mąką pszenną i mąkę żytnią 🙂
Danie Drugie śniadanie, Na wynos, Podwieczorek, przekąska, Śniadanie
Porcje 10 porcji

Składniki
  

  • 400 g mąki pszennej
  • 250 ml ciepłej wody
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli (można pominąć)
  • 5 łyżek oliwy
  • 1 opakowanie suchych drożdży (8g) lub 25 g świeżych

Przepis
 

  • Wszystkie składniki wymieszaj w misce. Jeśli korzystasz ze świeżych drożdży, zrób rozczyn z drożdży wody, cukru i łyżki mąki.
  • Ciasto dobrze wyrób ręcznie lub za pomocą robota do zagniatania ciasta. Powinno być elastyczne i z łatwością odchodzić od rąk.
  • Przykryj miskę ściereczką i postaw w ciepłym miejscu. Zostaw ciasto do wyrośnięcia i podwojenia objętości (ok. 30-60 minut).
  • Uformuj chleb i włóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie przykryj ciasto ściereczką i zostaw na około 20 min do wyrośnięcia.
  • Wierzch wyrośniętego ciasta posmaruj delikatnie zwilżoną w wodzie dłonią. Możesz go posypać np. sezamem, czarnuszką lub ziołami.
  • Piecz w temperaturze 200 stopni przez ok. 35-40 minut.
  • Po upieczeniu wyjmij z foremki i dobrze ostudzić przed krojeniem. Chleb powinien być puszysty z chrupiącą skórką.

Notatki

chleb dla niemowlaka
 
słowa kluczowe chleb bez soli, chleb blw

Może Cię zainteresować: Domowa nutella dla dzieci (z awokado i banana)