Kiedy jest sezon na świeże buraczki, warto przygotować z nich pyszną i pożywną zupę. Mój przepis na zupę z botwinki dla niemowlaka jest bardzo prosty i został przetestowany na niejednym dziecku.
Zupa z botwinki jest pyszna i bardzo zdrowa. Jeśli nie ma już sezonu na botwinkę, możesz ją przygotować z samych buraczków. Jest prosta, szybka i pożywna. Najlepiej ugotuj od razu większą porcję, bo dorosłym również smakuje 🙂
Składniki
- 1 młody buraczek wraz z botwinką
- 1 ziemniak
- 1/2 marchewki
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny
- 1 łyżeczka posiekanego koperku
- 1,5 szklanki domowego bulionu mięsnego lub warzywnego
Przepis
- Do garnka wlej bulion i zagotuj. W międzyczasie umyj i obierz warzywa. Pokrój je w drobną kostkę. Liście i łodyżki botwinki posiekaj drobno.
- Do wrzącego bulionu wrzuć marchewkę i ziemniaka. Gotuj około 10 min. Po tym czasie dodaj buraczka i gotuj całość jeszcze ok. 15 min (do miękkości wszystkich warzyw). Następnie do zupy dodaj posiekaną botwinę i gotuj jeszcze przez ok. 3 min.
- Na koniec dodaj sok z cytryny i posiekany koperek.
- Jeśli Twoje dziecko nie radzi sobie jeszcze z kawałkami, to jego porcję możesz rozgnieść widelcem lub zblendować na gładki krem.
Notatki
Wersja do samodzielnego jedzenia: Zupę zblenduj i podaj w kubeczku do picia lub z kawałkami pieczywa/makaronem do maczania w zupie. Możesz też warzywa przed gotowaniem pokroić w słupki i po ugotowaniu w takiej formie podać dziecku do jedzenia rączkami, a płynną część zupy w kubeczku do popijania.