Zupa koperkowa to nasza ulubiona letnia zupa. Przepis jest dziecinnie prosty i szybki. Wystarczy ok. 30 min i pyszna zupa gotowa!
Składniki
- 1 marchewka
- 1 ziemniak
- garść zielonego groszku (może być świeży lub mrożony)
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 1 łyżeczka śmietany 30% (jeśli Twoje dziecko nie może jeść nabiału, to pomiń)
- 1,5 szklanki domowego bulionu mięsnego lub warzywnego (ewentualnie woda)
Przepis
- Do garnka wlej bulion i zagotuj.
- W międzyczasie umyj i obierz ziemniaka i marchewkę. Pokrój je w drobną kostkę i wrzuć do wrzącego bulionu. Gotuj około 10 min.
- Po tym czasie dodaj groszek i gotuj jeszcze 10 min (do miękkości wszystkich warzyw). widelcem lub zblendować na gładki krem.
- Na koniec dodaj posiekany koperek. Zdejmij zupę z ognia i dodaj śmietanę (najpierw wymieszaj ją z kilkoma łyżkami wywaru, później dodaj do garnka z zupą ciągle mieszając).
- Jeśli Twoje dziecko nie radzi sobie jeszcze z kawałkami, to jego porcję możesz rozgnieść.
Notatki
Wersja do samodzielnego jedzenia: Zupę zblenduj i podaj w kubeczku do picia lub z kawałkami pieczywa/makaronem do maczania w zupie. Możesz też marchewkę i ziemniaka przed gotowaniem pokroić w słupki i po ugotowaniu w takiej formie podać dziecku do jedzenia rączkami, a resztę zupy zblendować i podać w kubeczku do popijania.
Witam, zastanawiam się nad ta śmietana w zupie -jedynie co z mlekiem krowim probowalismy narazie -to masło,czy w takim razie mogę dodać już śmietanę do zupy? Czy powinnam najpierw spróbować dac jogurt żeby zobaczyć czy jest alergia na nabiał?
Nie ma potrzeby podawania jogurtu na próbę, chyba że chcesz to w ten sposób zrobić. Jeśli śmietana jest jedynym nowym produktem, który podasz tego dnia, to będziesz wiedziała, czy jest uczulenie na białka mleka krowiego, czy go nie ma.