zupa koperkowa

Zupa koperkowa z zielonym groszkiem

Zupa koperkowa to nasza ulubiona letnia zupa. Przepis jest dziecinnie prosty i szybki. Wystarczy ok. 30 min i pyszna zupa gotowa!

 

Składniki (na 1 porcję):

  • 1 marchewka
  • 1 ziemniak
  • garść zielonego groszku (może być świeży lub mrożony)
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 łyżeczka śmietany 30% (jeśli Twoje dziecko nie może jeść nabiału, to pomiń)
  • 1,5 szklanki domowego bulionu mięsnego lub warzywnego (ewentualnie woda)

 

Przygotowanie:

Do garnka wlej bulion i zagotuj. W międzyczasie umyj i obierz ziemniaka i marchewkę. Pokrój je w drobną kostkę i wrzuć do wrzącego bulionu. Gotuj około 10 min. Po tym czasie dodaj groszek i gotuj jeszcze 10 min (do miękkości wszystkich warzyw). Na koniec dodaj posiekany koperek. Zdejmij zupę z ognia i dodaj śmietanę (najpierw wymieszaj ją z kilkoma łyżkami wywaru, później dodaj do garnka z zupą ciągle mieszając).

Jeśli Twoje dziecko nie radzi sobie jeszcze z kawałkami, to jego porcję możesz rozgnieść widelcem lub zblendować na gładki krem.

 

Wersja do samodzielnego jedzenia:

Zupę zblenduj i podaj w kubeczku do picia lub z kawałkami pieczywa/makaronem do maczania w zupie.

Możesz też marchewkę i ziemniaka przed gotowaniem pokroić w słupki i po ugotowaniu w takiej formie podać dziecku do jedzenia rączkami, a resztę zupy zblendować i podać w kubeczku do popijania.

 

zupa koperkowa
zupa koperkowa

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *