Zupa koperkowa to nasza ulubiona letnia zupa. Przepis jest dziecinnie prosty i szybki. Wystarczy ok. 30 min i pyszna zupa gotowa!
Składniki
- 1 marchewka
- 1 ziemniak
- garść zielonego groszku (może być świeży lub mrożony)
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 1 łyżeczka śmietany 30% (jeśli Twoje dziecko nie może jeść nabiału, to pomiń)
- 1,5 szklanki domowego bulionu mięsnego lub warzywnego (ewentualnie woda)
Przepis
- Do garnka wlej bulion i zagotuj.
- W międzyczasie umyj i obierz ziemniaka i marchewkę. Pokrój je w drobną kostkę i wrzuć do wrzącego bulionu. Gotuj około 10 min.
- Po tym czasie dodaj groszek i gotuj jeszcze 10 min (do miękkości wszystkich warzyw). widelcem lub zblendować na gładki krem.
- Na koniec dodaj posiekany koperek. Zdejmij zupę z ognia i dodaj śmietanę (najpierw wymieszaj ją z kilkoma łyżkami wywaru, później dodaj do garnka z zupą ciągle mieszając).
- Jeśli Twoje dziecko nie radzi sobie jeszcze z kawałkami, to jego porcję możesz rozgnieść.
Notatki
