zupa koperkowa

Zupa koperkowa z zielonym groszkiem

Zupa koperkowa to nasza ulubiona letnia zupa. Przepis jest dziecinnie prosty i szybki. Wystarczy ok. 30 min i pyszna zupa gotowa!

Czas gotowania 30 mins
Danie Zupa
Porcje 1

Składniki
  

  • 1 marchewka
  • 1 ziemniak
  • garść zielonego groszku (może być świeży lub mrożony)
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 łyżeczka śmietany 30% (jeśli Twoje dziecko nie może jeść nabiału, to pomiń)
  • 1,5 szklanki domowego bulionu mięsnego lub warzywnego (ewentualnie woda)

Przepis
 

  • Do garnka wlej bulion i zagotuj.
  • W międzyczasie umyj i obierz ziemniaka i marchewkę. Pokrój je w drobną kostkę i wrzuć do wrzącego bulionu. Gotuj około 10 min.
  • Po tym czasie dodaj groszek i gotuj jeszcze 10 min (do miękkości wszystkich warzyw). widelcem lub zblendować na gładki krem.
  • Na koniec dodaj posiekany koperek. Zdejmij zupę z ognia i dodaj śmietanę (najpierw wymieszaj ją z kilkoma łyżkami wywaru, później dodaj do garnka z zupą ciągle mieszając).
  • Jeśli Twoje dziecko nie radzi sobie jeszcze z kawałkami, to jego porcję możesz rozgnieść.

Notatki

Wersja do samodzielnego jedzenia:
Zupę zblenduj i podaj w kubeczku do picia lub z kawałkami pieczywa/makaronem do maczania w zupie.
Możesz też marchewkę i ziemniaka przed gotowaniem pokroić w słupki i po ugotowaniu w takiej formie podać dziecku do jedzenia rączkami, a resztę zupy zblendować i podać w kubeczku do popijania.
 
zupa koperkowa
zupa koperkowa
 
słowa kluczowe zupa koperkowa dla niemowlaka, zupa koperkowa przepis

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating