Czy niemowlak może jeść lody? Od kiedy mogę podać lody dziecku? Im robi się cieplej, tym częściej o to pytacie 🙂 Postaram się krótki i zwięźle odpowiedzieć na te pytania. Dodatkowo na końcu artykułu znajdziesz dwa przepisy na lody dla niemowlaka.
Czy niemowlak może jeść lody?
To pytanie pojawia się często, zwłaszcza latem, gdy wszyscy wokół delektują się zimnymi słodkościami. Ale jeśli chodzi o niemowlęta – odpowiedź brzmi: to zależy. Teoretycznie domowe lody na bazie owoców, śmietany czy jogurtu, można podawać od początku rozszerzania diety, ponieważ to tylko zamrożony nabiał i owoce. Nie ma tam produktów zakazanych dla niemowląt.
Lody dla niemowlaka — od kiedy?
Sklepowych słodyczy, czyli także lodów najlepiej nie podawać dzieciom w okresie rozszerzania diety (czyli między 6 a 24 miesiącem życia dziecka). Biorąc pod uwagę to, że czas rozszerzania diety to okres bardzo wrażliwy dla kształtowania się przyszłych nawyków żywieniowych malucha, ważne jest, aby na tym etapie unikać podawania produktów o bardzo intensywnym słodkim smaku, dosładzanych cukrem, syropami, czy słodzikami.
Sklepowe lody często zawierają:
dużą ilość cukru, syropu glukozowo-fruktozowego i innych słodzideł,
konserwanty, sztuczne barwniki i aromaty,
a często także surowe jaja (w lodach rzemieślniczych), które mogą stanowić zagrożenie bakteryjne.
Bezpieczna alternatywa dla niemowląt i starszych dzieci:
domowe lody z mleka krowiego, jogurtu naturalnego, śmietanki lub roślinnych zamienników, jeśli dziecko jest na diecie bezmlecznej,
zmiksowane, mrożone owoce (np. banan, mango, truskawki) – sorbet owocowy,
zamrożony mus owocowy.
Podsumowując:
Przed ukończeniem 2. roku życia – lepiej unikać klasycznych lodów.
- Można wtedy podawać lody na bazie prostych składników, bez dodawania cukru, miodu, czy słodzików.
Lody, które możesz podać niemowlakowi
Domowe lody truskawkowo-bananowe
Smaczne i ekspresowe w przygotowaniu domowe lody truskawkowe zaledwie z dwóch składników! To w pełni owocowa przekąska – bez dodatku jajek, mleka czy cukru. Wystarczy tylko 5 minut, by wyczarować domowe lody truskawkowe (oczywiście jeśli wcześniej wrzucisz banany do zamrażarki 😉).
Domowe lody czekoladowe z banana i awokado
Te domowe lody czekoladowe to prawdziwa rozkosz dla podniebienia – są aksamitnie kremowe i naturalnie słodkie. Nie znajdziesz w nich ani grama cukru, miodu czy słodzików – całą słodycz zawdzięczają owocom. Ich gładką, przyjemną konsystencję zawdzięczamy dodatkowi banana i awokado. Podstawą przepisu jest gęsty jogurt naturalny, ale jeśli Twój maluch nie może jeść nabiału, bez problemu możesz zastąpić go jogurtem roślinnym.
Więcej przepisów bez dodatku cukru
Po więcej przepisów na zdrowe desery bez dodatku cukru (słodzone jedynie owocami), zapraszam do mojego e-booka „Słodycze bez dodatku cukru”. Znajdziesz w nim wiele przepisów na zdrowe ciasta, ciasteczka i słodkie desery bez dodanego cukru, syropów i słodzików.