kaszki bezglutenowe

Kaszki bezglutenowe dla dzieci

Wielu rodziców na pierwsze posiłki dla swojego dziecka wybiera kaszę. Łatwo ją przygotować i ma idealną konsystencję dla niemowlaka. Sklepowe półki uginają się od różnego rodzaju kaszek instant stworzonych specjalnie dla najmłodszych. Możemy wybierać między kaszkami bezglutenowymi, glutenowymi, mlecznymi, owocowymi. Ale czy każda kasza ze sklepu ma dobry skład? Czego należy unikać wybierając idealną kaszkę dla dziecka?


Kaszki bezglutenowe i glutenowe – o co chodzi?

Co to jest gluten?

Gluten jest mieszaniną dwóch białek roślinnych gliadyny i gluteiny. Występują one w pszenicy, życie, jęczmieniu i owsie. Dzięki nim ciasto ma lepką, kleistą konsystencję, pozwalającą się formować. W ostatnich latach o glutenie jest głośno, gdyż zaobserwowano wzrost liczby osób skarżących się na dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego występujące po spożyciu produktów z glutenem.

Gluten jest jednym z najczęstszych alergenów pokarmowych zaraz po mleku. Alergia na gluten występująca u dzieci objawia się najczęściej atopowym zapaleniem skóry.

Stare zalecenia odnośnie roli glutenu w rozszerzaniu diety dziecka

Według starych zaleceń, przez pierwszy miesiąc rozszerzania diety niemowlaka należało dodawać do posiłków po trochu kaszy glutenowej, stopniowo zwiększając jej ilość. Aktualnie specjaliści od żywienia niemowląt twierdzą, że nie ma takiej potrzeby.

Gluten należy wprowadzać tak samo, jak pozostałe składniki diety.  

„Zgodnie z aktualnym (2007) stanowiskiem Komitetu Żywienia ESPGHAN należy unikać zarówno zbyt wczesnego (<4. m.ż.), jak i późnego (≥7. m.ż.) wprowadzania glutenu do diety niemowlęcia. Niektóre dane sugerują, że gluten należy wprowadzać stopniowo, jeszcze w okresie, kiedy dziecko karmione jest piersią.” 

Zboża bezglutenowe i glutenowe


Kaszki bezglutenowe dla dzieci – przegląd kaszek dostępnych na rynku

Kaszki jak wszystkie inne produkty spożywcze mogą mieć albo dobry, albo słaby skład. Jeśli chodzi o rzeczy dla dziecka, to nie uznaję kompromisów. Wybieram tylko te, które nie zawierają zbędnych dodatków. A w kaszkach dla niemowląt można znaleźć ich wiele.

Po pierwsze, producenci dodają cukier. Po drugie: maltodekstrynę, czyli też cukier. Po trzecie: sacharozę – także cukier. I po czwarte: syrop glukozowy – również cukier. Dlatego zawsze sprawdzaj skład produktów wybieranych dla dziecka.

Kaszki bezglutenowe dla dzieci, których NIE POLECAM

kaszki bezglutenowe bezmleczne

Kaszki bezglutenowe dla dzieci z dobrym składem, które POLECAM

kaszki bezglutenowe bezmleczne POLECAM

 

Źródło:

  • K. Ścibor, L. Ostrowska-Nawarycz, Z. Kopański, I. Brukwicka, W. Uracz, Z. Maslyak, I. Sklyarov, Nietolerancja glutenu problemem zdrowotnym XXI wieku, 2015
  • M. Źródlak, Nadwrażliwość na gluten – czy jesteśmy świadkami nowej epidemii?, Bez glutenu, nr 3.
  • Zasady żywienia zdrowych niemowląt. Zalecenia Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci STANDARDY MEDYCZNE, PEDIATRIA 2014
  • Hafija, Wprowadzanie glutenu do diety dziecka – najnowsze wytyczne, zalecenia i badania – 2015
  • </ul

rozszerzanie diety krok po kroku

1 thought on “Kaszki bezglutenowe dla dzieci”

  1. U nas tylko kaszki bezglutenowe, ze względu na alergię. Lekarz polecił nam na początek sinlac, ale jak przeczytałam skład to nie kupiłam. Gotuję zwykłe kasze „dla dorosłych” i dodaję owoce świeże albo suszone

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *