kaszki bezglutenowe

Kaszki bezglutenowe dla dzieci

Wielu rodziców na pierwsze posiłki dla swojego dziecka wybiera kaszki. Są one łatwe i szybkie w przygotowaniu. Sklepowe półki uginają się od różnego rodzaju kaszek dla niemowląt stworzonych specjalnie dla najmłodszych. Kaszki te ze względu na rodzaj wykorzystanych zbóż możemy podzielić na glutenowe i bezglutenowe. Co to oznacza? Odpowiadam w poniższym artykule. Znajdziesz też w nim kaszki bezglutenowe dla niemowląt, po które warto sięgnąć, jeśli Twoje dziecko musi unikać glutenu.

Kaszki bezglutenowe dla niemowląt — o co w tym chodzi?

Gluten jest mieszaniną dwóch białek roślinnych. Występują one w niektórych zbożach np. pszenicy, życie, czy jęczmieniu. Dzięki nim ciasto ma lepką, kleistą konsystencję, pozwalającą się formować. Ostatnio o glutenie i chorobach z nim związanych mówi się bardzo dużo. Te choroby to: celiakia – autoimmunologiczna choroba o podłożu genetycznym, w której dochodzi do nieprawidłowej reakcji układu odpornościowego pod wpływem spożycia glutenu. Drugą chorobą jest alergia pokarmowa na pszenicę. Alergia ta jest reakcją układu odpornościowego na białka pszenicy, w tym na gluten. Pszenica (zawierająca gluten) jest jednym z najczęstszych produktów alergizujących.

Objawami alergii pokarmowej na gluten są najczęściej:

  • zmiany skórne,
  • dolegliwości żołądkowe np. ból brzucha, wymioty
  • problemy z układem oddechowym np. katar, duszności.

Natomiast celiakia objawia się między innymi:

  • biegunką,
  • utratą masy ciała,
  • bólami brzucha,
  • wzdęciami,
  • zaburzeniami rozwoju i wzrostu,
  • niedokrwistością.

Kaszki bezglutenowe dla niemowląt – kiedy po nie sięgać?

U niektórych osób mogą pojawić się nieprzyjemne objawy po zjedzeniu produktów zawierających gluten. Czy w takim razie wszyscy powinniśmy unikać produktów zawierających gluten? Absolutnie nie. Usunięcie glutenu z diety staje się koniecznością tylko w przypadku pewnych schorzeń, takich jak celiakia, czy właśnie alergia na pszenicę. W tych przypadkach restrykcyjna dieta bezglutenowa stanowi jedyny skuteczny sposób leczenia. Niemniej jednak, dla zdrowych osób, nie istnieją zasadne powody, by unikać prewencyjnie glutenu.

Gluten a rozszerzanie diety

Pewnie zastanawiasz się, jak wprowadzić gluten do diety niemowlaka? Jeszcze kilka lat temu zalecano stopniowe wprowadzanie do diety dziecka glutenu za pomocą kilu gram kaszy manny dodawanej do mleka lub posiłków. Uważano wtedy, że może to uchronić dziecko przed późniejszym zachorowaniem na celiakię. W styczniu 2016 roku zostały opublikowane nowe europejskie wytyczne dotyczące wprowadzania glutenu do diety niemowlęcia i jego związku z ryzykiem wystąpienia celiakii. Wskazują one, że gluten można wprowadzać do diety dziecka w dowolnym okresie po ukończeniu 4 miesiąca do 12 miesiąca życia, tak samo jak inne składniki diety niemowlaka. Specjaliści sugerują jednak, aby podczas rozszerzania diety zacząć od niewielkich ilości glutenu.

„Zgodnie ze stanowiskiem EFSA (2019), gluten można wprowadzać do diety dzieci w tym samym czasie co inne pokarmy uzupełniające. ESPGHAN również zaleca, aby gluten wprowadzać do diety niemowląt od ukończenia 4. miesiąca życia do ukończenia 12. m.ż.” Zasady żywienia zdrowych niemowląt. Zalecenia Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci, 2021

Zboża bezglutenowe i glutenowe

Zboża zarówno glutenowe jak i bezglutenowe są ważnym składnikiem naszej diety. Pełnoziarniste produkty zbożowe są przede wszystkim źródłem węglowodanów złożonych, ale też błonnika, witamin i minerałów. Zazwyczaj stanowią podstawę naszej diety i są dobrym źródłem energii. Tak jak wspominałam wcześniej, zboża możemy podzielić na glutenowe i bezglutenowe. Warto każde z nich włączyć do diety całej rodziny. Dzięki temu Wasza dieta będzie różnorodna i będzie dostarczała wielu różnych składników odżywczych.

*Naturalnie owies nie zawiera glutenu, jednak często jest zanieczyszczony innymi zbożami, już na poziomie uprawy, a także podczas obróbki w zakładzie produkcyjnym, gdzie przetwarzane są też pozostałe zboża. Tylko produkty owsiane ze znakiem przekreślonego kłosa nie zawierają glutenu.

 

Kaszki bezglutenowe dla dzieci — przegląd kaszek bezglutenowych dla niemowląt

Kaszki dla niemowląt jak wszystkie inne produkty spożywcze mogą mieć albo dobry, średni albo kiepski skład.  Należy zwracać uwagę na to, czy kaszki nie zawierają zbędnych dodatków. Przede wszystkim należy unikać tych z dodanym cukrem pod różnymi postaciami. W produktach dla niemowląt może on być wyszczególniony w składzie po prostu jako cukier, może również ukrywać się pod postacią sacharozy, maltodekstryny, syropu glukozowego, czy zagęszczonych soków owocowych np. jabłkowego lub winogronowego. 

Szukając kaszek bezglutenowych dla niemowląt, czy innych produktów, które nie zawierają glutenu, zwróć uwagę na znak przekreślonego kłosa na opakowaniu. Tylko on gwarantuje, że produkt jest całkowicie wolny od glutenu. Produkty bez tego oznaczenia, mimo że np. w 100% składają się z mąki naturalnie niezawierającej glutenu, mogą być zanieczyszczone glutenem na etapie produkcji i zawierać jego śladowe ilości. Ta informacja jest istotna dla osób, które bezwzględnie muszą utrzymać dietę bezglutenową.

Kaszki bezglutenowe dla niemowląt z dobrym składem

kaszki bezglutenowe dla niemowląt
Kliknij, aby powiększyć

 

Może Cię zainteresować: Kaszki z żelazem

 

Źródła:

  • Zasady żywienia zdrowych niemowląt. Zalecenia Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci STANDARDY MEDYCZNE, PEDIATRIA 2021
  • Szajewska H., Shamir R., Mearin L., et al.: Gluten Introduction and the Risk of Coeliac Disease: A Position Paper by the European Society for Pediatric Gastroenterology, Hepatology, and Nutrition. JPGN; 2016. 62(3): 507-513.
  • K. Ścibor, L. Ostrowska-Nawarycz, Z. Kopański, I. Brukwicka, W. Uracz, Z. Maslyak, I. Sklyarov, Nietolerancja glutenu problemem zdrowotnym XXI wieku, 2015
  • M. Źródlak, Nadwrażliwość na gluten – czy jesteśmy świadkami nowej epidemii?, Bez glutenu, nr 3.

 

8 komentarzy dla “Kaszki bezglutenowe dla dzieci”

  1. U nas tylko kaszki bezglutenowe, ze względu na alergię. Lekarz polecił nam na początek sinlac, ale jak przeczytałam skład to nie kupiłam. Gotuję zwykłe kasze „dla dorosłych” i dodaję owoce świeże albo suszone

  2. Dzięki, niedługo zrobię aktualizację wszystkich składów 🙂

    1. Ania, tak, naturalnie owies nie zawiera glutenu, ale często jest zanieczyszczony innymi zbożami, zarówno już na poziomie uprawy, jak i podczas obróbki w zakładzie produkcyjnym, gdzie przetwarzane są też inne zboża. Tylko produkty owsiane ze znakiem przekreślonego kłosa nie zawierają glutenu.

  3. Jest też wersja kaszki Sinlac bez cukru – co Pani o niej sądzi?

  4. Jaką kaszkę dać na samym początku, jeżeli karmi się piersią? Do większości kaszek dodaje się mleko modyfikowane

Komentarze zamiknięte.