kaszki bezglutenowe

Kaszki bezglutenowe dla dzieci

Wielu rodziców na pierwsze posiłki dla swojego dziecka wybiera kaszę. Łatwo ją przygotować i ma idealną konsystencję dla niemowlaka. Sklepowe półki uginają się od różnego rodzaju kaszek instant stworzonych specjalnie dla najmłodszych. Możemy wybierać między kaszkami bezglutenowymi, glutenowymi, mlecznymi, owocowymi. Ale czy każda kasza ze sklepu ma dobry skład? Czego należy unikać wybierając idealną kaszkę dla dziecka?


Kaszki bezglutenowe i glutenowe – o co chodzi?

Co to jest gluten?

Gluten jest mieszaniną dwóch białek roślinnych. Występują one w niektórych zbożach np. pszenicy, życie, czy jęczmieniu. Dzięki nim ciasto ma lepką, kleistą konsystencję, pozwalającą się formować. W ostatnich latach o glutenie jest głośno, gdyż zaobserwowano wzrost liczby osób skarżących się na dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego występujące po spożyciu produktów z glutenem.

Gluten jest także jednym z najczęstszych alergenów pokarmowych zaraz po mleku krowim. Alergia na gluten występująca u dzieci objawia się najczęściej atopowym zapaleniem skóry, rzadziej obserwuje się objawy ze strony układu pokarmowego lub oddechowego.

Jak wprowadzić gluten do diety niemowlaka?

Jeszcze kilka lat temu zalecano stopniowe wprowadzanie do diety dziecka glutenu za pomocą kaszy manny dodawanej do mleka lub posiłków. Uważano wtedy, że może to uchronić dziecko przed późniejszym zachorowaniem na celiakię. W styczniu 2016 roku zostały opublikowane nowe europejskie wytyczne dotyczące wprowadzania glutenu do diety niemowlęcia i jego związku z ryzykiem wystąpienia celiakii (choroby związanej z nietolerancją glutenu).

Wskazują one, że gluten można wprowadzać do diety dziecka w dowolnym okresie po ukończeniu 4 miesiąca do 12 miesiąca życia, tak samo jak inne składniki diety niemowlaka. Wcześniejsze wprowadzenie glutenu nie ma wpływu na rozwój celiakii.

Zboża bezglutenowe i glutenowe

*Naturalnie owies nie zawiera glutenu, jednak często jest zanieczyszczony innymi zbożami, już na poziomie uprawy, a także podczas obróbki w zakładzie produkcyjnym, gdzie przetwarzane są też pozostałe zboża. Tylko produkty owsiane ze znakiem przekreślonego kłosa nie zawierają glutenu.

 


Kaszki bezglutenowe dla dzieci – przegląd kaszek dostępnych na rynku

Kaszki dla niemowląt jak wszystkie inne produkty spożywcze mogą mieć albo dobry, albo kiepski skład.  Należy zwracać uwagę na to, czy nie zawierają zbędnych dodatków.

Po pierwsze, producenci często dodają do nich cukier. Po drugie: maltodekstrynę, czyli też cukier. Po trzecie: sacharozę – także cukier. I po czwarte: syrop glukozowy – również cukier. Dlatego zawsze sprawdzaj skład produktów wybieranych dla dziecka.

Kaszki bezglutenowe dla dzieci, których NIE POLECAM

kaszki bezglutenowe dla dzieci bezmleczne NIE POLECAMkaszki bezglutenowe dla dzieci bezmleczne NIE POLECAM
Aby powiększyć, kliknij w obrazek.

Kaszki bezglutenowe dla dzieci z dobrym składem, które POLECAM

kaszki bezglutenowe bezmleczne POLECAM
Aby powiększyć, kliknij w obrazek.

 

 

Źródła:

  • K. Ścibor, L. Ostrowska-Nawarycz, Z. Kopański, I. Brukwicka, W. Uracz, Z. Maslyak, I. Sklyarov, Nietolerancja glutenu problemem zdrowotnym XXI wieku, 2015
  • M. Źródlak, Nadwrażliwość na gluten – czy jesteśmy świadkami nowej epidemii?, Bez glutenu, nr 3.
  • Zasady żywienia zdrowych niemowląt. Zalecenia Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci STANDARDY MEDYCZNE, PEDIATRIA 2014
  • Szajewska H., Shamir R., Mearin L., et al.: Gluten Introduction and the Risk of Coeliac Disease: A Position Paper by the European Society for Pediatric Gastroenterology, Hepatology, and Nutrition. JPGN; 2016. 62(3): 507-513.
  • Rozszerzanie diety niemowląt, E. Ehmke vel Emczyńska-Seliga https://ncez.pl/dzieci-i-mlodziez/dzieci-0-3/rozszerzanie-diety-niemowlat

7 thoughts on “Kaszki bezglutenowe dla dzieci”

  1. U nas tylko kaszki bezglutenowe, ze względu na alergię. Lekarz polecił nam na początek sinlac, ale jak przeczytałam skład to nie kupiłam. Gotuję zwykłe kasze „dla dorosłych” i dodaję owoce świeże albo suszone

    1. Ania, tak, naturalnie owies nie zawiera glutenu, ale często jest zanieczyszczony innymi zbożami, zarówno już na poziomie uprawy, jak i podczas obróbki w zakładzie produkcyjnym, gdzie przetwarzane są też inne zboża. Tylko produkty owsiane ze znakiem przekreślonego kłosa nie zawierają glutenu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *