Jak wprowadzić do diety niemowlaka produkty alergizujące? Czy są jakieś konkretne zasady? Przy podawaniu których produktów należy zachować ostrożność? Odpowiedzi na te i inne pytania o wprowadzania produktów mogących wywołać alergię podczas rozszerzania diety znajdziesz w poniższym wpisie.
Rozszerzanie diety – produkty alergizujące
Produkty najczęściej powodujące reakcje alergiczne u dzieci to:
- mleko krowie,
- jajka,
- gluten,
- orzechy,
- sezam,
- soja,
- owoce morza,
- ryby.
Z własnych obserwacji widzę, że często niemowlęta uczulają także:
- cytrusy,
- pomidory,
- truskawki,
- seler,
- dodatki do żywności (konserwanty i barwniki).
Jak wprowadzać do diety produkty potencjalnie alergizujące?
Aktualne zalecenia mówią, że produkty potencjalnie alergizujące (wymienione powyżej) należy wprowadzić do diety dziecka tak jak inne produkty, czyli po 6 miesiącu życia. Oczywiście w odpowiedniej bezpiecznej formie, dostosowanej do umiejętności dziecka (np. orzechy i sezam w formie zmielonej).
Składniki, które mogą wywoływać reakcje alergiczne najlepiej wprowadzać pojedynczo i w bardzo małych ilościach, aby można było zauważyć reakcję alergiczną.
Po wprowadzeniu pokarmy potencjalnie alergizujące, powinny stać się częścią diety dziecka.
Jeśli Twoje dziecko ma już zdiagnozowaną alergię, skonsultuj się z lekarzem, aby ustalić z nim w jaki sposób powinniście wprowadzać do diety inne produkty mogące wywołać reakcje alergiczne.
Opóźnianie wprowadzenia produktów alergizujących do diety dziecka
Według ESPGHAN, jak również AAP, w chwili obecnej nie ma dowodów naukowych uzasadniających eliminację lub opóźnione wprowadzenie pokarmów potencjalnie alergizujących zarówno u dzieci zdrowych, jak i z rodzin obciążonych ryzykiem wystąpienia choroby alergicznej. (Zasady żywienia zdrowych niemowląt. Zalecenia Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci)
Nie musisz czekać z wprowadzeniem do diety niemowlaka produktów potencjalnie alergizujących. Twoje dziecko może ich spróbować już po 6 miesiącu życia. Unikanie tych produktów nie zapobiegnie późniejszym alergiom pokarmowym. (First Solid Food, Health Canada)
Jak rozpoznać alergię pokarmową u niemowlaka?
Alergia pokarmowa może objawiać się na różne sposoby, najczęściej występuje w postaci:
- reakcji ze strony układu pokarmowego (biegunka, wymioty, intensywne ulewanie, wzdęcia, ból brzucha),
- reakcji ze strony układu oddechowego (katar, trudności z oddychaniem, świszczący oddech, duszności),
- reakcji skórnych (wysypka, świąd, obrzęk, pokrzywka).
W niektórych przypadkach, gdy dziecko jest bardzo silnie uczulone na dany składnik diety, może wystąpić reakcja natychmiastowa – wstrząs anafilaktyczny. Jest to bardzo rzadko występujący objaw alergii.
Objawy alergii pokarmowej mogą wystąpić natychmiast po spożyciu alergizującego produktu, pojawić się w ciągu kilku godzin, a nawet do kilkunastu dni po wprowadzeniu nowego pokarmu.
Produkty alergizujące – podsumowanie
Pamiętaj, że nie należy eliminować z diety bądź opóźniać wprowadzania produktów, które uważane są za najbardziej alergizujące. Każdy taki produkt wprowadzaj na początku w małych ilościach i obserwuj dziecko. Jeśli wystąpi reakcja alergiczna, skonsultuj się z lekarzem, aby ustalić czy jest konieczne podanie leków.
Źródła:
- Zasady żywienia zdrowych niemowląt. Zalecenia Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci, Standardy Medyczne/Pediatria. 2014
- Health Canada, First Solid Foods, 2016
- NHS, Food allergies in babies and young children, https://www.nhs.uk/conditions/pregnancy-and-baby/food-allergies-in-babies-and-young-children/
- Jak zapobiegać alergii na pokarmy, P. Dziechciarz, D. Gieruszczak-Białek, A. Horvath-Stolarczyk, H. Szajewska, https://www.mp.pl/pacjent/pediatria/zywienie/52607,jak-zapobiegac-alergii-na-pokarmy