rozszerzanie diety produkty alergizujące

Produkty alergizujące – jak i kiedy wprowadzić do diety niemowlaka?

Jak wprowadzić do diety niemowlaka produkty alergizujące? Czy są jakieś konkretne zasady? Przy podawaniu których produktów należy zachować szczególną ostrożność? Odpowiedzi na te i inne pytania o wprowadzanie produktów mogących wywołać alergię podczas rozszerzania diety, znajdziesz w poniższym wpisie.

Jakie produkty alergizujące uczulają najczęściej?

Produkty najczęściej powodujące reakcje alergiczne u dzieci to: mleko krowie (białka mleka krowiego), jajka kurze (białko jaja kurzego), orzechy, zboża glutenowe (pszenica, żyto, pszenżyto, jęczmień), sezam, soja, owoce morza i ryby.

Z własnych obserwacji widzę, że często niemowlęta uczulają także:

  • cytrusy,
  • pomidory,
  • truskawki,
  • seler,
  • dodatki do żywności (konserwanty i barwniki).

Warto jednak mieć świadomość, że w zasadzie każdy produkt spożywczy może uczulać. Dziecko może mieć alergię np. na jabłko, czy marchewkę — czyli produkty, które zazwyczaj podajemy na początku rozszerzania diety. Dlatego przy wprowadzaniu każdego nowego produktu do diety dziecka, należy zachować ostrożność i obserwować maluszka.

 

produkty alergizujące niemowlęta infografika

Kiedy wprowadzić do diety produkty alergizujące?

Aktualne zalecenia mówią, że produkty potencjalnie alergizujące (wymienione powyżej) należy wprowadzić do diety dziecka tak samo jak inne produkty. Najlepsze dla dziecka jest wyłączne karmienie piersią przez pierwszych 6 miesięcy. Kiedy rozszerzać dietę niemowlaka? W drugim półroczu życia dziecka. Po 6 miesiącu należy rozpocząć rozszerzanie diety i tym samym sukcesywnie wprowadzać nowe pokarmy, także te potencjalnie alergizujące. Oczywiście w odpowiedniej bezpiecznej formie, dostosowanej do umiejętności dziecka (np. orzechy w formie masła orzechowego, sezam w formie zmielonej).

Składniki, które mogą wywoływać reakcje alergiczne najlepiej wprowadzać pojedynczo i w bardzo małych ilościach, aby można było zauważyć reakcję alergiczną.

Po wprowadzeniu, pokarmy potencjalnie alergizujące, powinny stać się częścią diety dziecka.

Jeśli Twoje dziecko ma już zdiagnozowaną alergię, skonsultuj się z lekarzem, aby ustalić z nim, w jaki sposób powinniście wprowadzać do diety inne produkty mogące wywołać reakcje alergiczne.

 

produkty alergizujące niemowlę

Jak wprowadzić do diety produkty potencjalnie alergizujące?

Mleko krowie — można wprowadzić do diety niemowlaka po 6 miesiącu, jednak TYLKO jako składnik dania np. dodać mleko do placków, owsianki, czy kaszki. Mleka krowiego nie podajemy do picia przed ukończeniem przez dziecko 12 miesięcy. Mleko krowie nie może zastępować karmienia piersią, czy mlekiem modyfikowanym w 1 roku życia. Natomiast niemowlakowi po 6 miesiącu możemy proponować przetwory mleczne do jedzenia np. jogurt naturalny, serek homogenizowany naturalny, twarożek.

Jajka — zarówno białko, jak i żółtko jaja kurzego można podać niemowlakowi po 6 miesiącu. Dzieciom karmionym metodą BLW najłatwiej podać jajko pokrojone w ćwiartki lub pieczywo pokrojone w paski posmarowane pastą jajeczną, można też zaproponować makaron jajeczny, omlet lub placuszki bananowe dla niemowlaka. Maluchom, które są karmione przez rodziców, można dodać ugotowane jajko do zupki lub przygotować dobrze ściętą jajecznicę na parze. Niemowlakom nie wolno podawać nieściętego i niedogotowanego jajka np. na miękko, czy sadzonego.

Gluten — produkty ze zbóż glutenowych takie jak kasze, makarony, pieczywo, również można wprowadzić od początku rozszerzania diety. Dla niemowlaków karmionych papkami najlepsze będą kaszki glutenowe np. kasza manna, orkiszowa, pszenno-żytnia, pszenno-owsiana. Wybór jest naprawdę ogromny. Maluchom, które jedzą samodzielnie, można zaproponować np. pieczywo pokrojone w paski, placki, makaron, domowe biszkopty bez cukru.

Orzechy i sezam — ze względu na możliwość zadławienia się, orzechy, nasiona i pestki podajemy maluszkom tylko w formie zmielonej (w formie masła orzechowego, pasty, posypki). Zmielone nasiona i orzechy można dodać do kaszki, owsianki, posypać nimi jogurt lub sos. Masła orzechowego nie podajemy maluchom bezpośrednio na łyżeczce. Jest ono bardzo gęste i klejące. Dziecku ciężko będzie poradzić sobie z taką konsystencją.

Soja — to mało popularny produkt w polskiej kuchni. Jak wprowadzić soję do diety niemowlaka? Najprościej kupić mleko roślinne sojowe z dobrym składem (bez cukru i zbędnych dodatków) i ugotować na nim posiłek dla dziecka. Napoju sojowego można użyć do przygotowania naleśników, owsianki, czy kaszy. Coraz częściej w sklepach też są dostępne jogurty sojowe. Pamiętaj tylko, że niemowlę nie powinno dostawać napoi roślinnych do picia zamiast mleka mamy lub mleka modyfikowanego.

Ryby i owoce morza — warto wprowadzić już na początku rozszerzania diety. Ryby to świetne źródło białka, żelaza oraz kwasów tłuszczowych omega -3. Ryby dla dziecka karmionego metodą BLW można podać w formie pulpetów lub kotletów. Dla maluszków jedzących przeciery, można przygotować zupkę rybną lub przecier warzywny z dodatkiem ryby.

 

produkty alergizujące niemowlaka lista

Opóźnianie wprowadzenia produktów alergizujących do diety niemowlaka

Według ESPGHAN, jak również AAP, w chwili obecnej nie ma dowodów naukowych uzasadniających eliminację lub opóźnione wprowadzenie pokarmów potencjalnie alergizujących zarówno u dzieci zdrowych, jak i z rodzin obciążonych ryzykiem wystąpienia choroby alergicznej.

Nie musisz czekać z wprowadzeniem do diety niemowlaka produktów potencjalnie alergizujących. Twoje dziecko może ich spróbować już po 6 miesiącu życia. Unikanie tych produktów nie zapobiegnie późniejszym alergiom pokarmowym.

Jak rozpoznać alergię pokarmową u niemowlaka?

Alergia pokarmowa może objawiać się na różne sposoby, najczęściej występuje w postaci:

  • reakcji ze strony układu pokarmowego (biegunka, wymioty, intensywne ulewanie, wzdęcia, ból brzucha),
  • reakcji ze strony układu oddechowego (katar, trudności z oddychaniem, świszczący oddech, duszności),
  • reakcji skórnych (wysypka, świąd, obrzęk, pokrzywka).

 

alergia pokarmowa u niemowlaka

 

W niektórych przypadkach, gdy dziecko jest bardzo silnie uczulone na dany składnik diety, może wystąpić reakcja natychmiastowa — wstrząs anafilaktyczny. Jest to bardzo rzadko występujący objaw alergii, który wymaga natychmiastowej pomocy dziecku.

Objawy alergii pokarmowej mogą wystąpić natychmiast po spożyciu alergizującego produktu, pojawić się w ciągu kilku godzin, a nawet do kilku dni po wprowadzeniu nowego pokarmu.

Produkty alergizujące w diecie niemowlaka – podsumowanie

Pamiętaj, że nie należy eliminować z diety bądź opóźniać wprowadzania produktów, które uważane są za najbardziej alergizujące. Każdy taki produkt wprowadzaj na początku w małych ilościach i obserwuj dziecko. Jeśli wystąpi reakcja alergiczna, skonsultuj się z lekarzem, aby ustalić czy konieczne jest podanie leków.


Źródła:

  • Zasady żywienia zdrowych niemowląt. Zalecenia Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci, Standardy Medyczne/Pediatria. 2014
  • Health Canada, First Solid Foods, 2016
  • NHS, Food allergies in babies and young children, https://www.nhs.uk/conditions/pregnancy-and-baby/food-allergies-in-babies-and-young-children/
  • Jak zapobiegać alergii na pokarmy, P. Dziechciarz, D. Gieruszczak-Białek, A. Horvath-Stolarczyk, H. Szajewska, https://www.mp.pl/pacjent/pediatria/zywienie/52607,jak-zapobiegac-alergii-na-pokarmy