Kasza manna, ze względu na swoją delikatną konsystencję, jest dobrym wyborem dla maluchów, które dopiero rozpoczynają przygodę z samodzielnym jedzeniem. Dodatek soczystych malin nie tylko wzbogaca smak potrawy, ale także dostarcza składników odżywczych, wspierając zdrowy rozwój dziecka. W poniższym artykule pokażę Ci prosty i szybki przepis na kostki z kaszy manny z malinami, idealny dla dzieci praktykujących metodę BLW. Ta kaszka nie tylko dostarczy najmłodszym składników odżywczych, ale także rozbudzi ich zmysły smaku i dotyku, ucząc jednocześnie samodzielności przy stole.
Jak umożliwić dziecku samodzielne jedzenie kaszki stosując metodę BLW?
Stosując metodę BLW nie musisz rezygnować z kaszek. Jest kilka sposobów na podanie dziecku kaszki do samodzielnego jedzenia, które możesz zastosować:
- Łyżeczka dla malucha: Jeśli chcesz, aby maluch samodzielnie próbował kaszki, możesz ugotować ją tradycyjnie i podać mu łyżeczkę. Na początku może być trochę zabawy, a maluch z pewnością będzie wymagał dodatkowej uwagi podczas posiłku. Możecie też jeść na dwie łyżeczki — ty trzymasz jedną, którą napełniasz i podajesz maluszkowi, a on ma swoją do zabawy. Pierwszą kaszkę dla niemowlaka ugotuj na gęsto, tak aby nie spływała z łyżeczki. Dzięki temu maluchowi będzie łatwiej trafiać nią do buzi.
- Kostki z kaszy: Aby uniknąć bałaganu, który często towarzyszy samodzielnemu jedzeniu łyżeczką, ugotuj kaszkę na gęsto. Po wystudzeniu pokrój ją w malutkie kwadraciki, paski lub użyj foremki do wycinania kształtów. Dziecku łatwiej będzie chwycić te małe porcje i wkładać je do buzi bez konieczności korzystania z łyżeczki.
- Kulki z kaszy: Inny kreatywny sposób to formowanie kulek z kaszy. Aby uzyskać bardziej lepką konsystencję, dodaj pod koniec gotowania np. suszone owoce, takie jak rodzynki, daktyle, żurawina czy morele, a następnie zblenduj całość. Jeśli kulki wciąż nie chcą się ładnie formować, można dodać odrobinę masła orzechowego, co sprawi, że będą łatwiej się formować.
Kostki z kaszy manny – przepis
Składniki
- 200 ml wody/mleka/napoju roślinnego
- 4 łyżki kaszy manny
- 1/2 szklanki malin (świeżych lub mrożonych) Maliny możesz podmienić na inne drobne owoce lub mus owocowy ze słoiczka.
Przepis
- Do garnka wlej wodę, mleko lub napój roślinny i od razu wsyp kaszę. Gotuj na małym ogniu, stale mieszając, do momentu zagotowania się kaszy.
- Pod koniec gotowania dodaj maliny. Gotuj kaszkę jeszcze chwilę, do momentu aż maliny się rozpadną.
- Kaszę przelej do głębokiego talerza lub miseczki. Po wystudzeniu umieść ją w lodówce na min. 30 minut, aby kasza stężała.
- Po tym czasie kaszkę możesz pokroić w kwadraty lub prostokąty, które będą łatwe do chwycenia przez niemowlę.
Notatki
Może Cię zainteresować: Kasza manna BLW