tort leśny mech

Tort leśny mech

Zielony tort to bardzo efektowny, a zarazem łatwy w przygotowaniu deser, który sprawdzi się na urodziny oraz inne okazje. Tort leśny mech przygotujesz sprawnie i szybko. Możesz go zrobić dzień wcześniej i przechowywać w lodówce.

Tort leśny mech — przepis

Poniższy przepis na leśny mech, to mój sprawdzony i niezawodny przepis na tort. Ale jest to przepis, w którym znajdziesz cukier. Dlaczego? Ponieważ zielony biszkopt z dodatkiem cukru jest łatwiej zrobić i każdemu wychodzi 🙂 Ilość cukru w tym przepisie ograniczyłam do minimum, jest go około 1/2 szklanki, czyli 120 g. Jeśli tort podzielimy na 15 osób, to w jednej porcji tego cukru będzie naprawdę niewiele w porównaniu do tradycyjnych tortów.

Oczywiście można też upiec wersję zupełnie bez dodatku cukru. Wtedy przepis wygląda nieco inaczej. Dokładny przepis na tort leśny mech bez cukru znajdziesz w moim e-booku Słodycze bez dodatku cukru.

W SUMIE 1 godzina 30 minuty
Danie Deser, tort, urodziny
Porcje 16

Sprzęt

  • 1 tortownica 24 cm

Składniki
  

Ciasto

  • 5 jajek
  • 1/2 szklanki cukru (120 g)
  • 150 ml oleju o neutralnym smaku np. rzepakowego lub słonecznikowego
  • 130 g świeżego szpinaku
  • 250 g mąki pszennej jasnej
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem

  • 250 g mascaropone
  • 400 g śmietany 30%

Frużelina

  • 200 g truskawek lub innych owoców
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki wody

Do nasączenia:

  • 1/2 szklanki wody
  • 1/2 cytryny

Przepis
 

Ciasto

  • Wszystkie składniki wyjmij z lodówki na około godzinę przed pieczeniem tortu.
  • Piekarnik nagrzej do 160 stopni, grzanie góra-dół.
  • Szpinak umieść w wysokim naczyniu. Dolej olej i zblenduj całość dokładnie na papkę.
  • Jajka podziel na białka i żółtka. Białka ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania po trochu dodawaj cukier i dalej ubijaj. Do ubitych białek dodaj żółtka i dalej ubijaj. Następnie dodaj szpinakową papkę i jeszcze chwilę miksuj do połączenia składników.
  • Na koniec do masy przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj delikatnie szpatułką lub krótko miksuj na małych obrotach.
  • Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przełóż do tortownicy. I włóż do nagrzanego piekarnika. Piecz około 30-35 minut (do suchego patyczka).
  • Upieczone ciasto wyjmij do wystygnięcia. Po wystudzeniu odkrój cienko wierzchnią warstwę (to będą okruszki do posypania tortu). Pozostałe ciasto podziel na dwa blaty.

Krem

  • Śmietanę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodawaj po łyżce serka aż do połączenia składników.

Frużelina owocowa

  • Truskawki umyj. 2/3 owoców przełóż do garnka, podlej odrobiną wody (tylko tyle, aby zakryła dno garnka) i gotuj na małym ogniu do momentu aż owoce się rozpadną. Dodaj pozostałe owoce pokrojone w kostkę.
  • Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z wodą i dodaj do truskawek ciągle mieszając. Gotuj aż frużelina nabierz konsystencji kisielu.
  • Frużelinę wystudź do temperatury pokojowej.

Przygotowanie tortu:

  • Jedną część biszkoptu przełóż na paterę lub talerz i nasącz wodą wymieszaną z sokiem z cytryny.
  • Na pierwszy blat tortu nałóż 1/2 frużeliny oraz 1/3 kremu.
  • Na górze umieść drugi biszkopt i nasącz go pozostałym syropem.
  • Nałóż pozostałą część frużeliny i 1/3 kremu.
  • Pozostałą częścią kremu udekoruj górę i boki tortu.
  • Górę tortu obsyp okruszkami.

Notatki

tort leśny mech przepis
tort leśny mech przepis
słowa kluczowe leśny mech przepis, leśny tort, zielony tort na roczek