tort na roczek

Tort na roczek (bez cukru)

Prosty tort na roczek bez cukru, z upieczeniem którego poradzi sobie naprawdę każdy. Do przygotowania tego tortu nie potrzeba białego cukru, słodkości nadadzą mu daktyle i maliny. Jeśli jednak chcesz, możesz do biszkoptu na etapie ubijania białek dodać tyle cukru, ile potrzebujesz 🙂

Po więcej przepisów na zdrowe desery bez dodatku cukru (słodzone jedynie owocami), zapraszam do mojego e-booka „Słodycze bez dodatku cukru”. Znajdziesz w nim wiele przepisów na zdrowe ciasta, ciasteczka i słodkie desery bez dodanego cukru, syropów i słodzików.

Tort na roczek bez cukru

Ten tort na roczek bez cukru na pewno przypadnie do gustu małym smakoszom. Jest tak pyszny, że nawet dorośli się nie zorientują, że czegoś w nim brakuje 😉
5 from 3 votes
W SUMIE 1 hour 20 minutes
Danie Deser, tort, urodziny
Porcje 10 porcji

Sprzęt

  • Tortownica 22 cm

Składniki
  

Biszkopt:

  • 5 jajek
  • 200 g mąki pszennej tortowej
  • 80 ml oleju o neutralnym smaku
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Frużelina malinowa:

  • 200 g malin
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki wody

Krem

  • 500 g śmietanki 30%
  • 250 g serka mascarpone

Do dekoracji:

  • owoce sezonowe
  • świeża mięta

Do nasączenia:

  • sok z połowy cytryny
  • garść suszonych daktyli
  • 3/4 szklanki wody

Przepis
 

Biszkopt:

  • Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę.
  • Stale miksując dodawaj po jednym żółtku, a następnie małym strumieniem dolewaj olej. Miksuj na małych obrotach, aby piana nie opadła.
  • Do masy przesiej mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i wymieszaj delikatnie szpatułką.
  • Masę przełóż do tortownicy i piecz w piekarniki nagrzanym do 180 stopni z włączonym termoobiegiem przez około 30-35 minut. Sprawdź patyczkiem, czy ciasto już jest gotowe.
  • Po wystudzeniu biszkopt przekrój na 2 równe części.

Frużelina:

  • Maliny umyj. 2/3 owoców przełóż do garnka, podlej odrobiną wody (tylko tyle, aby zakryła dno garnka) i gotuj na małym ogniu do momentu aż owoce się rozpadną. Dodaj pozostałe maliny.
  • Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z wodą i dodaj do malin ciągle mieszając. Gotuj aż frużelina nabierz konsystencji kisielu.
  • Frużelinę wystudź do temperatury pokojowej.

Do nasączenia biszkoptu:

  • Daktyle zalej ciepłą wodą i odstaw na 15 minut.
  • Dodaj sok z cytryny i zblenduj na gładką masę.

Krem:

  • Śmietankę i serek schłodź w lodówce, będzie się wtedy lepiej ubijała.
  • Ubij śmietanę, a następnie powoli, po jednej łyżce dodawaj do niej serek i dalej miksuj, aż do połączenia składników.

Przygotowanie tortu:

  • Jeśli Twój biszkopt urósł mocno na środku, wyrównaj go za pomocą noża (odetnij ciasto z góry).
  • Jedną część biszkoptu przełóż na paterę lub talerz i nasącz połową syropu.
  • Na pierwszy blat tortu nałóż 1/2 frużeliny malinowej oraz 1/3 kremu.
  • Na górze umieść drugi biszkopt i nasącz go pozostałym syropem.
  • Nałóż pozostałą część frużeliny i 1/3 kremu.
  • Pozostałą częścią kremu udekoruj boki tortu.
  • Na wierzchu ułóż świeże owoce i listki mięty.

Notatki

* Jeśli chcesz zrobić zielony tort na roczek (leśny mech), dodaj do ciasta na biszkopt ok. 100g świeżego szpinaku. Zblenduj go z olejem i dodaj do ciasta. Możesz też skorzystać z mojego ulubionego przepisu na tort leśny mech.

tort na roczek
tort na roczek
słowa kluczowe biszkopt bez cukru, tort bez cukru, tort dla niemowlaka, tort na pierwsze urodziny

 

33 komentarzy dla “Tort na roczek (bez cukru)”

  1. 5 stars
    Marna ze mnie kucharka, dlatego najpierw przed urodzinami zrobiłam próbę i upiekłam tort z tego przepisu. Biszkopt mi ładnie urósł, a potem opadł, nie wiem dlaczego?? Ale był smaczny. A po przełożeniu kremem i malinami, to już w ogóle cudo ❤

  2. Witam 🙂 jakiej wielkości powinna być foremka na biszkopt ?
    Pozdrawiam 🙂

        1. Witam, czy w tym torcie ma być 200g mąki? Bo jak tyle dodałam to masa mi opadla i zrobiła się dosyć gęsta 🙁 pozdrawiam

  3. Czy można zrobić frużeline z mrożonych malin i przetrzeć maliny przez sitko żeby nie było malutkich pestek?

    1. 5 stars
      Świetny przepis, będę testować na urodziny mojej córeczki, oby się udał ❤️
      Czy dla większej ilości osób (18) dobudować poprostu tort do góry? Muszę wtedy piec biszkopt na dwa razy prawda?

  4. Mąka ziemniaczana to to samo co skrobia ziemniaczana? Mogę użyć skrobi do fruzeliny?

  5. A jakbym chciała zrobić ten tort w tortownicy o średnicy 26 cm to mam podwoic składniki?

  6. Czy bez proszku do pieczenia i bez oleju biszkopt też się uda? Piekę do tortów tradycyjne biszkopty ale mają cukier, z którego chcę zrezygnować a też do niczego nie używam proszku. Pozdrawiam 🙂

  7. Co mogłam zrobić nie tak jeżeli po ubiciu śmietanki z mascarpone włożyłam krem do lodówki na czas wystygnięcia biszkoptu a przy przekładaniu krem dosłownie zaczął mi się rozpływać.

    1. Nie mam pojęcia 🤷‍♀️ Często robię krem ze śmietanki i mascarpone i zawsze wychodzi. Może biszkopt był jeszcze ciepły?

  8. Czy jest jakiś sposób aby wykonać ten tort dla malucha z alergią na BMK? Czym zastąpić mleczne składniki?

    1. Może bita śmietanka kokosowa zamiast śmietany z mascarpone? Robi się ją z gęstego mleczka kokosowego w puszce.

Komentarze zamiknięte.