tort na roczek

Tort na roczek (bez cukru)

Prosty tort na roczek bez cukru, z upieczeniem którego poradzi sobie na prawdę każdy. Do przygotowania tego tortu nie potrzeba białego cukru, słodkości nadadzą mu daktyle i maliny. Jeśli jednak chcesz, możesz do biszkoptu na etapie ubijania białek dodać tyle cukru, ile potrzebujesz 🙂

Ten tort na roczek bez cukru na pewno przypadnie do gustu małym smakoszom. Jest tak pyszny, że nawet dorośli się nie zorientują, że czegoś w nim brakuje 😉
W SUMIE 1 hr 20 mins
Danie Deser, tort, urodziny
Porcje 10 porcji

Składniki
  

Biszkopt:

  • 5 jajek
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 180 ml (ok. 2/3 szklanki) oleju o neutralnym smaku
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Frużelina malinowa:

  • 200 g malin
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki wody

Krem

  • 500 g śmietanki 30%
  • 250 g serka mascarpone

Do dekoracji:

  • owoce sezonowe
  • świeża mięta

Do nasączenia:

  • sok z połowy cytryny
  • garść daktyli
  • 3/4 szklanki wody

Przepis
 

Biszkopt:

  • Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę.
  • Stale miksując dodawaj po jednym żółtku, a następnie małym strumieniem dolewaj olej.
  • Do masy przesiej mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i wymieszaj delikatnie szpatułką.
  • Masę przełóż do tortownicy i piecz w piekarniki nagrzanym do 180 stopni z włączonym termoobiegiem przez około 30-35 minut.
  • Po wystudzeniu biszkopt przekrój na 2 równe części.

Frużelina:

  • Maliny umyj. 2/3 owoców przełóż do garnka, podlej odrobiną wody (tylko tyle, aby zakryła dno garnka) i gotuj na małym ogniu do momentu aż owoce się rozpadną. Dodaj pozostałe maliny.
  • Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z wodą i dodaj do malin ciągle mieszając. Gotuj aż frużelina nabierz konsystencji kisielu.
  • Frużelinę wystudź do temperatury pokojowej.

Do nasączenia biszkoptu:

  • Daktyle zalej ciepłą wodą i odstaw na 15 minut.
  • Dodaj sok z cytryny i zblenduj na gładką masę.

Krem:

  • Śmietankę i serek schłodź w lodówce, będzie się wtedy lepiej ubijała.
  • Ubij śmietanę, a następnie powoli, po jednej łyżce dodawaj do niej serek i dalej miksuj, aż do połączenia składników.

Przygotowanie tortu:

  • Jeśli Twój biszkopt urósł mocno na środku, wyrównaj go za pomocą noża (odetnij ciasto z góry).
  • Jedną część biszkoptu przełóż na paterę lub talerz i nasącz połową syropu.
  • Na pierwszy blat tortu nałóż 1/2 frużeliny malinowej oraz 1/3 kremu.
  • Na górze umieść drugi biszkopt i nasącz go pozostałym syropem.
  • Nałóż pozostałą część frużeliny i 1/3 kremu.
  • Pozostałą częścią kremu udekoruj boki tortu.
  • Na wierzchu ułóż świeże owoce i listki mięty.

Notatki

* Jeśli chcesz zrobić zielony tort (leśny mech), dodaj do ciasta na biszkopt ok. 200 g świeżego szpinaku. Zblenduj go z olejem i dodaj do ciasta.

 
tort na roczek
tort na roczek
słowa kluczowe biszkopt bez cukru, tort bez cukru, tort dla niemowlaka, tort na pierwsze urodziny

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating