Prosty tort na roczek bez cukru, z upieczeniem którego poradzi sobie naprawdę każdy. Do przygotowania tego tortu nie potrzeba białego cukru, słodkości nadadzą mu daktyle i maliny. Jeśli jednak chcesz, możesz do biszkoptu na etapie ubijania białek dodać tyle cukru, ile potrzebujesz 🙂
Po więcej przepisów na zdrowe desery bez dodatku cukru (słodzone jedynie owocami), zapraszam do mojego e-booka „Słodycze bez dodatku cukru”. Znajdziesz w nim wiele przepisów na zdrowe ciasta, ciasteczka i słodkie desery bez dodanego cukru, syropów i słodzików.
Tort na roczek bez cukru
Ten tort na roczek bez cukru na pewno przypadnie do gustu małym smakoszom. Jest tak pyszny, że nawet dorośli się nie zorientują, że czegoś w nim brakuje 😉
Sprzęt
- Tortownica 22 cm
Składniki
Biszkopt:
- 5 jajek
- 200 g mąki pszennej tortowej
- 80 ml oleju o neutralnym smaku
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Frużelina malinowa:
- 200 g malin
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki wody
Krem
- 500 g śmietanki 30%
- 250 g serka mascarpone
Do dekoracji:
- owoce sezonowe
- świeża mięta
Do nasączenia:
- sok z połowy cytryny
- garść suszonych daktyli
- 3/4 szklanki wody
Przepis
Biszkopt:
- Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę.
- Stale miksując dodawaj po jednym żółtku, a następnie małym strumieniem dolewaj olej. Miksuj na małych obrotach, aby piana nie opadła.
- Do masy przesiej mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i wymieszaj delikatnie szpatułką.
- Masę przełóż do tortownicy i piecz w piekarniki nagrzanym do 180 stopni z włączonym termoobiegiem przez około 30-35 minut. Sprawdź patyczkiem, czy ciasto już jest gotowe.
- Po wystudzeniu biszkopt przekrój na 2 równe części.
Frużelina:
- Maliny umyj. 2/3 owoców przełóż do garnka, podlej odrobiną wody (tylko tyle, aby zakryła dno garnka) i gotuj na małym ogniu do momentu aż owoce się rozpadną. Dodaj pozostałe maliny.
- Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z wodą i dodaj do malin ciągle mieszając. Gotuj aż frużelina nabierz konsystencji kisielu.
- Frużelinę wystudź do temperatury pokojowej.
Do nasączenia biszkoptu:
- Daktyle zalej ciepłą wodą i odstaw na 15 minut.
- Dodaj sok z cytryny i zblenduj na gładką masę.
Krem:
- Śmietankę i serek schłodź w lodówce, będzie się wtedy lepiej ubijała.
- Ubij śmietanę, a następnie powoli, po jednej łyżce dodawaj do niej serek i dalej miksuj, aż do połączenia składników.
Przygotowanie tortu:
- Jeśli Twój biszkopt urósł mocno na środku, wyrównaj go za pomocą noża (odetnij ciasto z góry).
- Jedną część biszkoptu przełóż na paterę lub talerz i nasącz połową syropu.
- Na pierwszy blat tortu nałóż 1/2 frużeliny malinowej oraz 1/3 kremu.
- Na górze umieść drugi biszkopt i nasącz go pozostałym syropem.
- Nałóż pozostałą część frużeliny i 1/3 kremu.
- Pozostałą częścią kremu udekoruj boki tortu.
- Na wierzchu ułóż świeże owoce i listki mięty.
Notatki
* Jeśli chcesz zrobić zielony tort na roczek (leśny mech), dodaj do ciasta na biszkopt ok. 100g świeżego szpinaku. Zblenduj go z olejem i dodaj do ciasta. Możesz też skorzystać z mojego ulubionego przepisu na tort leśny mech.
Marna ze mnie kucharka, dlatego najpierw przed urodzinami zrobiłam próbę i upiekłam tort z tego przepisu. Biszkopt mi ładnie urósł, a potem opadł, nie wiem dlaczego?? Ale był smaczny. A po przełożeniu kremem i malinami, to już w ogóle cudo ❤
Witam 🙂 jakiej wielkości powinna być foremka na biszkopt ?
Pozdrawiam 🙂
Ja piekę w takiej o średnicy 22 cm 🙂
Jakie inne owoce sprawdzą się zamiast malin?
Najlepsze będą kwaśne owoce dla przełamania smaku np. truskawki, jagody, porzeczki.
Witam, czy w tym torcie ma być 200g mąki? Bo jak tyle dodałam to masa mi opadla i zrobiła się dosyć gęsta 🙁 pozdrawiam
Tak, tyle powinno być mąki. Ciasto wychodzi dość gęste, ale potem ładnie rośnie.
Czy mąke pszenną można zamienić na orkiszową?
Tak, tylko na orkiszową jasną, nie pełnoziarnistą 🙂
Czy można zrobić frużeline z mrożonych malin i przetrzeć maliny przez sitko żeby nie było malutkich pestek?
Tak, tylko w takim razie najpierw bym rozmroziła maliny, przetarła przez sitko, a potem dalej tak jak jest w przepisie 🙂
Daktyle świeże czy suszone? I gdzie kupujecie? 🙂
Suszone, w każdym większym sklepie znajdziesz 🙂
Świetny przepis, będę testować na urodziny mojej córeczki, oby się udał ❤️
Czy dla większej ilości osób (18) dobudować poprostu tort do góry? Muszę wtedy piec biszkopt na dwa razy prawda?
Myślę, że dla tylu osób trzeba by upiec 2 biszkopty 🙂
Mąka ziemniaczana to to samo co skrobia ziemniaczana? Mogę użyć skrobi do fruzeliny?
Tak, to samo 🙂
Jaka ta smietanke uzyc do kremu?
Śmietankę 30%
Witam, czy zamiast świeżych owoców, można dac owoce z puszki ?
Myślę, że tak, tylko trzeba je dobrze odsączyć z zalewy.
A jakbym chciała zrobić ten tort w tortownicy o średnicy 26 cm to mam podwoic składniki?
Ja bym zwiększyła składniki o 1/2, czyli 7/8 jajek, 300 g mąki, 120 ml oleju, 3 łyżeczki proszku.
Czy bez proszku do pieczenia i bez oleju biszkopt też się uda? Piekę do tortów tradycyjne biszkopty ale mają cukier, z którego chcę zrezygnować a też do niczego nie używam proszku. Pozdrawiam 🙂
Nie wiem, nie próbowałam 🙂
Co mogłam zrobić nie tak jeżeli po ubiciu śmietanki z mascarpone włożyłam krem do lodówki na czas wystygnięcia biszkoptu a przy przekładaniu krem dosłownie zaczął mi się rozpływać.
Nie mam pojęcia 🤷♀️ Często robię krem ze śmietanki i mascarpone i zawsze wychodzi. Może biszkopt był jeszcze ciepły?
Czy jest jakiś sposób aby wykonać ten tort dla malucha z alergią na BMK? Czym zastąpić mleczne składniki?
Może bita śmietanka kokosowa zamiast śmietany z mascarpone? Robi się ją z gęstego mleczka kokosowego w puszce.
Czy taki tort można zrobić dwa dni przed imprezą?
Biszkopt można upiec 2 dni wcześniej, ale kremem najlepiej przełożyć np. wieczorem, dzień wcześniej.
Robilam wedlug przepisu ale nie wyrosl… Tortownica 24 cm, czy to dlatego?
Pewnie dlatego, przepis jest na mniejszą formę.