tort na roczek

Tort na roczek (bez cukru)

Prosty tort na roczek bez cukru, z upieczeniem którego poradzi sobie na prawdę każdy. Do przygotowania tego tortu nie potrzeba białego cukru, słodkości nadadzą mu daktyle i maliny. Jeśli jednak chcesz, możesz do biszkoptu na etapie ubijania białek dodać tyle cukru, ile potrzebujesz 🙂

Ten tort na roczek bez cukru na pewno przypadnie do gustu małym smakoszom. Jest tak pyszny, że nawet dorośli się nie zorientują, że czegoś w nim brakuje 😉
5 from 1 vote
W SUMIE 1 hr 20 mins
Danie Deser, tort, urodziny
Porcje 10 porcji

Składniki
  

Biszkopt:

  • 5 jajek
  • 200 g mąki pszennej tortowej
  • 80 ml oleju o neutralnym smaku
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Frużelina malinowa:

  • 200 g malin
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki wody

Krem

  • 500 g śmietanki 30%
  • 250 g serka mascarpone

Do dekoracji:

  • owoce sezonowe
  • świeża mięta

Do nasączenia:

  • sok z połowy cytryny
  • garść daktyli
  • 3/4 szklanki wody

Przepis
 

Biszkopt:

  • Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę.
  • Stale miksując dodawaj po jednym żółtku, a następnie małym strumieniem dolewaj olej. Miksuj na małych obrotach, aby piana nie opadła.
  • Do masy przesiej mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i wymieszaj delikatnie szpatułką.
  • Masę przełóż do tortownicy i piecz w piekarniki nagrzanym do 180 stopni z włączonym termoobiegiem przez około 30-35 minut. Sprawdź patyczkiem, czy ciasto już jest gotowe.
  • Po wystudzeniu biszkopt przekrój na 2 równe części.

Frużelina:

  • Maliny umyj. 2/3 owoców przełóż do garnka, podlej odrobiną wody (tylko tyle, aby zakryła dno garnka) i gotuj na małym ogniu do momentu aż owoce się rozpadną. Dodaj pozostałe maliny.
  • Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z wodą i dodaj do malin ciągle mieszając. Gotuj aż frużelina nabierz konsystencji kisielu.
  • Frużelinę wystudź do temperatury pokojowej.

Do nasączenia biszkoptu:

  • Daktyle zalej ciepłą wodą i odstaw na 15 minut.
  • Dodaj sok z cytryny i zblenduj na gładką masę.

Krem:

  • Śmietankę i serek schłodź w lodówce, będzie się wtedy lepiej ubijała.
  • Ubij śmietanę, a następnie powoli, po jednej łyżce dodawaj do niej serek i dalej miksuj, aż do połączenia składników.

Przygotowanie tortu:

  • Jeśli Twój biszkopt urósł mocno na środku, wyrównaj go za pomocą noża (odetnij ciasto z góry).
  • Jedną część biszkoptu przełóż na paterę lub talerz i nasącz połową syropu.
  • Na pierwszy blat tortu nałóż 1/2 frużeliny malinowej oraz 1/3 kremu.
  • Na górze umieść drugi biszkopt i nasącz go pozostałym syropem.
  • Nałóż pozostałą część frużeliny i 1/3 kremu.
  • Pozostałą częścią kremu udekoruj boki tortu.
  • Na wierzchu ułóż świeże owoce i listki mięty.

Notatki

* Jeśli chcesz zrobić zielony tort (leśny mech), dodaj do ciasta na biszkopt ok. 200 g świeżego szpinaku. Zblenduj go z olejem i dodaj do ciasta.

 
tort na roczek
tort na roczek
słowa kluczowe biszkopt bez cukru, tort bez cukru, tort dla niemowlaka, tort na pierwsze urodziny

 

1 komentarz dla “Tort na roczek (bez cukru)”

  1. 5 stars
    Marna ze mnie kucharka, dlatego najpierw przed urodzinami zrobiłam próbę i upiekłam tort z tego przepisu. Biszkopt mi ładnie urósł, a potem opadł, nie wiem dlaczego?? Ale był smaczny. A po przełożeniu kremem i malinami, to już w ogóle cudo ❤

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating