Zielony tort to bardzo efektowny, a zarazem łatwy w przygotowaniu deser, który sprawdzi się na urodziny oraz inne okazje. Tort leśny mech przygotujesz sprawnie i szybko. Możesz go zrobić dzień wcześniej i przechowywać w lodówce.
Tort leśny mech — przepis
Poniższy przepis na leśny mech, to mój sprawdzony i niezawodny przepis na tort. Ale jest to przepis, w którym znajdziesz cukier. Dlaczego? Ponieważ zielony biszkopt z dodatkiem cukru jest łatwiej zrobić i każdemu wychodzi 🙂 Ilość cukru w tym przepisie ograniczyłam do minimum, jest go około 1/2 szklanki, czyli 120 g. Jeśli tort podzielimy na 15 osób, to w jednej porcji tego cukru będzie naprawdę niewiele w porównaniu do tradycyjnych tortów.
Oczywiście można też upiec wersję zupełnie bez dodatku cukru. Wtedy przepis wygląda nieco inaczej. Dokładny przepis na tort leśny mech bez cukru znajdziesz w moim e-booku Słodycze bez dodatku cukru.
Sprzęt
- 1 tortownica 24 cm
Składniki
Ciasto
- 5 jajek
- 1/2 szklanki cukru (120 g)
- 150 ml oleju o neutralnym smaku np. rzepakowego lub słonecznikowego
- 130 g świeżego szpinaku
- 250 g mąki pszennej jasnej
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem
- 250 g mascaropone
- 400 g śmietany 30%
Frużelina
- 200 g truskawek lub innych owoców
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki wody
Do nasączenia:
- 1/2 szklanki wody
- 1/2 cytryny
Przepis
Ciasto
- Wszystkie składniki wyjmij z lodówki na około godzinę przed pieczeniem tortu.
- Piekarnik nagrzej do 160 stopni, grzanie góra-dół.
- Szpinak umieść w wysokim naczyniu. Dolej olej i zblenduj całość dokładnie na papkę.
- Jajka podziel na białka i żółtka. Białka ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania po trochu dodawaj cukier i dalej ubijaj. Do ubitych białek dodaj żółtka i dalej ubijaj. Następnie dodaj szpinakową papkę i jeszcze chwilę miksuj do połączenia składników.
- Na koniec do masy przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj delikatnie szpatułką lub krótko miksuj na małych obrotach.
- Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przełóż do tortownicy. I włóż do nagrzanego piekarnika. Piecz około 30-35 minut (do suchego patyczka).
- Upieczone ciasto wyjmij do wystygnięcia. Po wystudzeniu odkrój cienko wierzchnią warstwę (to będą okruszki do posypania tortu). Pozostałe ciasto podziel na dwa blaty.
Krem
- Śmietanę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodawaj po łyżce serka aż do połączenia składników.
Frużelina owocowa
- Truskawki umyj. 2/3 owoców przełóż do garnka, podlej odrobiną wody (tylko tyle, aby zakryła dno garnka) i gotuj na małym ogniu do momentu aż owoce się rozpadną. Dodaj pozostałe owoce pokrojone w kostkę.
- Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z wodą i dodaj do truskawek ciągle mieszając. Gotuj aż frużelina nabierz konsystencji kisielu.
- Frużelinę wystudź do temperatury pokojowej.
Przygotowanie tortu:
- Jedną część biszkoptu przełóż na paterę lub talerz i nasącz wodą wymieszaną z sokiem z cytryny.
- Na pierwszy blat tortu nałóż 1/2 frużeliny oraz 1/3 kremu.
- Na górze umieść drugi biszkopt i nasącz go pozostałym syropem.
- Nałóż pozostałą część frużeliny i 1/3 kremu.
- Pozostałą częścią kremu udekoruj górę i boki tortu.
- Górę tortu obsyp okruszkami.
Notatki