budyń jaglany dla niemowlaka

Budyń jaglany dla niemowlaka

Bardzo prosty i szybki w przygotowaniu budyń jaglany dla niemowlaka z bananem i masłem orzechowym. To świetna propozycja zarówno na śniadanie, kolacje, czy podwieczorek. Do przygotowania budyniu możesz użyć też innych owoców np. jabłka, gruszki, truskawek i wyczarować w ten sposób budyń o zupełnie innym smaku.

Domowy budyń jaglany dla niemowlaka to dużo zdrowsza alternatywa dla budyniu z torebki, a jego przygotowanie zabiera niewiele więcej czasu niż przygotowanie kupnego budyniu.
Przygotowanie 20 minuty
Danie Drugie śniadanie, Kolacja, Podwieczorek, Śniadanie
Porcje 2

Składniki
  

  • 3/4 szklanki kaszy jaglanej
  • 2 szklanki wody
  • 1 banan
  • 2 łyżki masła orzechowego⠀⠀

Przepis
 

  • Kaszę przepłucz pod bieżącą wodą, a następnie przelej wrzątkiem.
  • W garnku zagotuj wodę i wsyp kaszę. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 15 min (aż do wchłonięcia całej wody).
  • Po ugotowaniu wystudź i zblenduj z bananem i masłem orzechowym.

Notatki

*Masło z orzeszków ziemnych możesz zamienić na inny dowolny krem orzechowy lub całkowicie je pominąć.  
* Jeśli się spieszysz, zamiast kaszy jaglanej możesz użyć płatków jaglanych, które gotują się znacznie krócej.
słowa kluczowe budyń dla niemowlaka, budyń jaglany, budyń jaglany blw, domowy budyń dla niemowlaka

 

Może Cię zainteresować: Muffinki marchewkowe dla dzieci

 

 

8 komentarzy dla “Budyń jaglany dla niemowlaka”

    1. Nigdy nie mroziłam, ale myślę, że tak. Chociaż po rozmrożeniu konsystencja może już nie być taka jak w świeżym budyniu…

    1. Jeśli budyń wyszedł za gęsty, zawsze można dodać do niego więcej mleka i wymieszać, nawet już po zblendowaniu 😉

Komentarze zamiknięte.