budyń jaglany dla niemowlaka

Budyń jaglany dla niemowlaka

Bardzo prosty i szybki w przygotowaniu budyń jaglany dla niemowlaka z bananem i masłem orzechowym. To świetna propozycja zarówno na śniadanie, kolacje, czy podwieczorek. Do przygotowania budyniu możesz użyć też innych owoców np. jabłka, gruszki, truskawek i wyczarować w ten sposób budyń o zupełnie innym smaku.

Domowy budyń jaglany dla niemowlaka to dużo zdrowsza alternatywa dla budyniu z torebki, a jego przygotowanie zabiera niewiele więcej czasu niż przygotowanie kupnego budyniu.
Przygotowanie 20 mins
Danie Drugie śniadanie, Kolacja, Podwieczorek, Śniadanie
Porcje 2

Składniki
  

  • 3/4 szklanki kaszy jaglanej
  • 2 szklanki wody
  • 1 banan
  • 2 łyżki masła orzechowego⠀⠀

Przepis
 

  • Kaszę przepłucz pod bieżącą wodą, a następnie przelej wrzątkiem.
  • W garnku zagotuj wodę i wsyp kaszę. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 15 min (aż do wchłonięcia całej wody).
  • Po ugotowaniu wystudź i zblenduj z bananem i masłem orzechowym.

Notatki

*Masło z orzeszków ziemnych możesz zamienić na inny dowolny krem orzechowy lub całkowicie je pominąć.  
* Jeśli się spieszysz, zamiast kaszy jaglanej możesz użyć płatków jaglanych, które gotują się znacznie krócej.
słowa kluczowe budyń dla niemowlaka, budyń jaglany, budyń jaglany blw, domowy budyń dla niemowlaka

 

 

8 komentarzy dla “Budyń jaglany dla niemowlaka”

    1. Nigdy nie mroziłam, ale myślę, że tak. Chociaż po rozmrożeniu konsystencja może już nie być taka jak w świeżym budyniu…

    1. Jeśli budyń wyszedł za gęsty, zawsze można dodać do niego więcej mleka i wymieszać, nawet już po zblendowaniu 😉

Komentarze zamiknięte.