Bardzo prosty i szybki w przygotowaniu budyń jaglany dla niemowlaka z bananem i masłem orzechowym. To świetna propozycja zarówno na śniadanie, kolacje, czy podwieczorek. Do przygotowania budyniu możesz użyć też innych owoców np. jabłka, gruszki, truskawek i wyczarować w ten sposób budyń o zupełnie innym smaku.
Domowy budyń jaglany dla niemowlaka to dużo zdrowsza alternatywa dla budyniu z torebki, a jego przygotowanie zabiera niewiele więcej czasu niż przygotowanie kupnego budyniu.
Składniki
- 3/4 szklanki kaszy jaglanej
- 2 szklanki wody
- 1 banan
- 2 łyżki masła orzechowego⠀⠀
Przepis
- Kaszę przepłucz pod bieżącą wodą, a następnie przelej wrzątkiem.
- W garnku zagotuj wodę i wsyp kaszę. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 15 min (aż do wchłonięcia całej wody).
- Po ugotowaniu wystudź i zblenduj z bananem i masłem orzechowym.
Notatki
*Masło z orzeszków ziemnych możesz zamienić na inny dowolny krem orzechowy lub całkowicie je pominąć. * Jeśli się spieszysz, zamiast kaszy jaglanej możesz użyć płatków jaglanych, które gotują się znacznie krócej.
Może Cię zainteresować: Muffinki marchewkowe dla dzieci
Witam. Czy można użyć kaszki jaglanej z Hipp?
Myślę, że tak. My używamy zwykłej kaszy jaglanej albo płatków jaglanych.
czy można tak przygotowany budyń mrozić?
Nigdy nie mroziłam, ale myślę, że tak. Chociaż po rozmrożeniu konsystencja może już nie być taka jak w świeżym budyniu…
Od jakiego miesiąca można podawać taki budyń jaglany?
Po 6 miesiącu
Zamiast budyniu wyszedł cement nie do odratowania.
Jeśli budyń wyszedł za gęsty, zawsze można dodać do niego więcej mleka i wymieszać, nawet już po zblendowaniu 😉