Pyszny, słodki i mięciutki chlebek bananowy bez cukru. Wystarczy, że masz w domu dwa mocno dojrzałe banany i wyczarujesz ten prosty deser. Przepis na chlebek bananowy pochodzi z mojego e-booka „Słodycze bez dodatku cukru”, w którym znajdziesz aż 25 przepisów bez białego cukru, syropów, czy słodzików.
Chlebek bananowy — co to takiego?
Chlebek bananowy to nic innego jak ciasto bananowe pieczone w keksówce, przez co kształtem przypomina bochenek chleba. Oczywiście możesz go też upiec w okrągłej tortownicy czy formie na muffinki. Do przygotowania chlebka bananowego najlepiej sprawdzą się bardzo dojrzałe, a wręcz ciemne banany (są najsłodsze). Potrzebna też będzie mąka, jajka, mleko, masło lub napój roślinny oraz dodatki takie jak kakao lub cynamon. Do chlebka bananowego możesz też dodać posiekane orzechy, rodzynki, czy gorzką czekoladę (opcja dla starszych dzieci).
Chlebek bananowy bez cukru
Mój przepis na chlebek bananowy nie zawiera dodatku cukru, czy innych tak zwanych zdrowych zamienników cukru. Dlaczego? Według mnie 2 mocno dojrzałe banany nadają ciastu wystarczającej słodyczy. Jeśli dodatkowo dorzucisz np. suszone owoce takie jak pokrojone rodzynki, morele, czy daktyle, to ciasto będzie bardzo słodkie.
Chlebek bananowy bez cukru — przepis
Składniki
- 2 banany
- 2 jajka
- 300 g mąki orkiszowej lub pszennej
- 250 ml mleka lub napoju roślinnego
- 100 g miękkiego masła
- 10 g sody (lub 5g proszku do pieczenia i 5g sody)
- 5 g cynamonu
Przepis
- Banany rozgnieć widelcem.
- Masło i jajka przełóż do miski, ucieraj za pomocą miksera, aż powstanie puszysty krem.
- Następnie dodaj rozgniecione banany i mleko.
- Do powstałej masy przesiej mąkę, sodę i cynamon. Wymieszaj dokładnie ciasto.
- Ciasto przełóż do keksówki.
- Piecz około 40–45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Notatki
Może Cię zainteresować: Tort na roczek bez cukru