domowa kostka rosołowa

Domowa kostka rosołowa

Prosta w przygotowaniu baza do zup, którą możesz zrobić w większej ilości, poporcjować, zamrozić i wykorzystać wtedy, kiedy potrzebujesz. Domowa kostka rosołowa to świetny sposób na sprawne przygotowanie zupy dla niemowlaka i całej rodziny. Jeśli szukasz pomysłów na zupy dla całej rodziny, już niedługo pojawi się mój nowy e-book „Szybkie zupy” z przepisami na błyskawiczne domowe posiłki. Tutaj możesz zapisać się, aby otrzymać powiadomienie o premierze e-booka: ZAPISZ SIĘ NA LISTĘ 🙂

Domowa kostka rosołowa

Kostki rosołowe to bardzo popularny produkt. Niektórzy nie wyobrażają sobie zupy bez dodania do niej kupnych kostek rosołowych. Ja zachęcam jednak, aby zrezygnować ze sklepowych kostek o kiepskim składzie, a w zamian przygotować domową kostkę rosołową w większej ilości. Smak domowej kostki rosołowej na pewno będzie różnił się nieco od sklepowych kostek, ze względu na to, że domową bazę do zupy przygotowujemy ze świeżych składników i nie dodajemy do niej żadnych polepszaczy.

Skład kupnej kostki rosołowej: sól, wzmacniacze smaku (glutaminian monosodowy, 5′-RYBONUKLEOTYDY disodowe), olej palmowy, skrobia ziemniaczana, aromaty (z PSZENICĄ, SELEREM), całkowicie utwardzony tłuszcz palmowy, cukier, tłuszcz drobiowy 2%, przyprawy, liść pietruszki, suszone warzywa 0,5% (cebula, marchew), regulator kwasowości (kwas cytrynowy), suszone mięso z kury 0,1%, przeciwutleniacz (LECYTYNY).

Dla porównania, w mojej domowej kostce rosołowej znajdziesz tylko świeże warzywa, zioła i przyprawy 🙂

 

domowa kostka bulionowa

Domowa kostka rosołowa — przepis

Przygotowanie domowej kostki rosołowej nie jest ani trudne, ani pracochłonne. Wystarczą świeże warzywa, zioła i przyprawy, a do tego duży garnek, blender i foremki do mrożenia. 
W SUMIE 1 hr
Danie Zupa
Porcje 1

Składniki
  

  • 4-5 średnich marchewek
  • 2-3 korzenie pietruszki
  • 1 mały korzeń selera
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 3-4 gałązki świeżego lub suszonego lubczyku
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 3-4 liście laurowe
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • 5 kulek czarnego pieprzu
  • 0,5 łyżeczki kurkumy
  • 3 łyżki oliwy
  • 3 łyżki soli (jeśli na kostkach będziesz przygotowywać dania dla niemowlaka, pomiń sól)

Przepis
 

  • Warzywa obierz, umyj. Cebulę opal nad płomieniem kuchenki lub na suchej patelni. Marchew, pietruszkę i korzeń selera zetrzyj na tarce o dużych oczkach lub rozdrobnij za pomocą malaksera. Cebulę pokrój w pióra, a łodygi selera naciowego w kostkę.
  • Czosnek oraz zioła i przyprawy (oprócz liści laurowych) umieść w pojemniku blendera. Dodaj oliwę i zblenduj całość na gładką masę. Jeśli ciężko będzie je rozdrobnić, dodaj kilka łyżek wody. Na tym etapie możesz dodać sól.
  • Pokrojone warzywa przełóż do dużego garnka. Podlej 2 szklankami wody, dodaj liście laurowe, wymieszaj i duś pod przykryciem na małym ogniu około 30 minut. Po tym czasie dodaj zblendowane wcześniej zioła i przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj i duś jeszcze około 5 min. Następnie masę lekko wystudź, wyjmij liście laurowe i zblenduj masę na gładki przecier. Po całkowitym wystudzeniu masę rozłóż do pojemników na żywność lub do foremek na kostki lodu i umieść w zamrażalniku.
  • Jak korzystać z kostek domowych kostek rosołowych?
    Ja mrożę porcje kostek rosołowych w silikonowych foremkach do muffinek. Po zamarznięciu wyjmuję je z foremek i przekładam do woreczków. W jednej mojej foremce mieści się około 80 g masy. Jedna taka kostka wystarcza mi na uzyskanie 0,5 litra bulionu.

Notatki

domowa kostka rosołowa przepis
słowa kluczowe domowe kostki bulionowe, domowe kostki rosołowa, kostka warzywna domowa, przepis na kostkę rosołową