Prosta w przygotowaniu baza do zup, którą możesz zrobić w większej ilości, poporcjować, zamrozić i wykorzystać wtedy, kiedy potrzebujesz. Domowa kostka rosołowa to świetny sposób na sprawne przygotowanie zupy dla niemowlaka i całej rodziny.
Domowa kostka rosołowa
Kostki rosołowe to bardzo popularny produkt. Niektórzy nie wyobrażają sobie zupy bez dodania do niej kupnych kostek rosołowych. Ja zachęcam jednak, aby zrezygnować ze sklepowych kostek o kiepskim składzie, a w zamian przygotować domową kostkę rosołową w większej ilości. Smak domowej kostki rosołowej na pewno będzie różnił się nieco od sklepowych kostek, ze względu na to, że domową bazę do zupy przygotowujemy ze świeżych składników i nie dodajemy do niej żadnych polepszaczy.
Skład kupnej kostki rosołowej: sól, wzmacniacze smaku (glutaminian monosodowy, 5′-RYBONUKLEOTYDY disodowe), olej palmowy, skrobia ziemniaczana, aromaty (z PSZENICĄ, SELEREM), całkowicie utwardzony tłuszcz palmowy, cukier, tłuszcz drobiowy 2%, przyprawy, liść pietruszki, suszone warzywa 0,5% (cebula, marchew), regulator kwasowości (kwas cytrynowy), suszone mięso z kury 0,1%, przeciwutleniacz (LECYTYNY).
Dla porównania, w mojej domowej kostce rosołowej znajdziesz tylko świeże warzywa, zioła i przyprawy 🙂
Domowa kostka rosołowa — przepis
Składniki
- 4-5 średnich marchewek
- 2-3 korzenie pietruszki
- 1 mały korzeń selera
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 3-4 gałązki świeżego lub suszonego lubczyku
- 3 łodygi selera naciowego
- 1 pęczek natki pietruszki
- 3-4 liście laurowe
- 5 kulek ziela angielskiego
- 5 kulek czarnego pieprzu
- 0,5 łyżeczki kurkumy
- 3 łyżki oliwy
- 3 łyżki soli (jeśli na kostkach będziesz przygotowywać dania dla niemowlaka, pomiń sól)
Przepis
- Warzywa obierz, umyj. Cebulę opal nad płomieniem kuchenki lub na suchej patelni. Marchew, pietruszkę i korzeń selera zetrzyj na tarce o dużych oczkach lub rozdrobnij za pomocą malaksera. Cebulę pokrój w pióra, a łodygi selera naciowego w kostkę.
- Czosnek oraz zioła i przyprawy (oprócz liści laurowych) umieść w pojemniku blendera. Dodaj oliwę i zblenduj całość na gładką masę. Jeśli ciężko będzie je rozdrobnić, dodaj kilka łyżek wody. Na tym etapie możesz dodać sól.
- Pokrojone warzywa przełóż do dużego garnka. Podlej 2 szklankami wody, dodaj liście laurowe, wymieszaj i duś pod przykryciem na małym ogniu około 30 minut. Po tym czasie dodaj zblendowane wcześniej zioła i przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj i duś jeszcze około 5 min. Następnie masę lekko wystudź, wyjmij liście laurowe i zblenduj masę na gładki przecier. Po całkowitym wystudzeniu masę rozłóż do pojemników na żywność lub do foremek na kostki lodu i umieść w zamrażalniku.
- Jak korzystać z kostek domowych kostek rosołowych?Ja mrożę porcje kostek rosołowych w silikonowych foremkach do muffinek. Po zamarznięciu wyjmuję je z foremek i przekładam do woreczków. W jednej mojej foremce mieści się około 80 g masy. Jedna taka kostka wystarcza mi na uzyskanie 0,5 litra bulionu.
Może Cię zainteresować: Zupa brokułowa dla niemowlaka