Jajecznica na parze to proste, ale bardzo wartościowe danie dla maluszka na początku rozszerzania diety. Do ugotowania jajecznicy na parze wystarczy miska z grubego szkła i zwykły garnek lub garnek do gotowania na parze.
Jajecznica na parze — wartości odżywcze
Jajko to produkt o wysokiej gęstości odżywczej. Oznacza to, że w niewielkiej porcji zawiera mnóstwo substancji odżywczych potrzebnych dziecku do wzrostu i prawidłowego rozwoju. Pokarmy o wysokiej gęstości odżywczej są polecane dla niemowląt, ze względu na to, że maluszki na początku rozszerzania diety zjadają tylko niewielkie ilości jedzenia. Dlatego warto zadbać o to, aby każdy kęs proponowanego dziecku posiłku był bardzo odżywczy. Jajka to przede wszystkim źródło białka i tłuszczów, ale też minerałów takich jak: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk oraz witamin z grupy B, kwasu foliowego, witaminy A, D, E, K, a także lecytyny. Jedno średnie jajko to około 72 kcal.
Jajecznica na parze — od kiedy można podawać?
Pewnie zastanawiasz się od kiedy można podawać dziecku jajko? Aktualny schemat rozszerzania diety mówi, że jajko to produkt, który bezpiecznie można podawać od początku rozszerzania diety. Należy jednak pamiętać, że jajko dla niemowlaka musi być całkowicie ścięte (ugotowane).
Nie ma potrzeby podawania oddzielnie białka i żółtka, można od razu wprowadzić do diety dziecka całe jajko.
Jednak jeśli Twój maluszek jest alergikiem lub obawiasz się o reakcję alergiczną, możesz najpierw wprowadzić żółtko, a za jakiś czas dopiero białko i obserwować reakcję organizmu dziecka. Taki podział jajka na białko i żółtko niestety nie uchroni dziecka przed alergią pokarmową. Dzięki niemu, jeśli wystąpi reakcja alergiczna, będziesz wiedzieć, czy Twoje dziecko toleruje żółtko, czy po nim również występują objawy alergii. Jeśli Twoje dziecko nie może jeść jajek ze względu na alergię, sprawdź mój artykuł: Czym zastąpić jajko?
Jajecznica na parze — jak często podawać?
Mamy często pytają o to, jak często można proponować dziecku jajko. Niestety nie ma jednoznacznych informacji w tym zakresie. Aktualne zalecenia mówią o tym, że na początku rozszerzania diety nie powinniśmy przekraczać ilości 2 jajek tygodniowo. Z czasem można zwiększyć tę ilość i jajka podawać częściej.
Pamiętaj jednak, że najważniejsza w diecie jest różnorodność spożywanych produktów. Dlatego ważne jest, aby nie przesadzić w żadną stronę i zachować umiar. Nie ma potrzeby podawania dziecku codziennie jajka (nawet jeśli je lubi), ponieważ jest tyle innych wartościowych produktów, których maluch może spróbować.
Jajecznica na parze — przepis
Składniki
- 1 jajko
- odrobina masła lub oliwy
- woda
Przepis
- W garnku do gotowania na parze ustaw szklaną miseczkę. Wysmaruj ją oliwą lub masłem.
- Wbij jajko, wymieszaj i gotuj pod przykryciem, aż jajko straci surowość (ok. 10 minut).
- Przemieszaj jajecznicę w połowie gotowania.
- Wystudź i rozdrobnij widelcem.
Notatki
Może Cię zainteresować: Pasta z awokado i jajka