Jajecznica na parze to proste, ale bardzo wartościowe danie dla maluszka na początku rozszerzania diety. Do ugotowania jajecznicy na parze wystarczy miska z grubego szkła i zwykły garnek lub garnek do gotowania na parze.
Jajecznicę na parze możesz przygotować z różnymi dodatkami np. z pomidorem, szczypiorkiem, szpinakiem, czy awokado. Też będzie pysznie!
Składniki
- 1 jajko
- odrobina masła lub oliwy
- woda
Przepis
- W garnku do gotowania na parze ustaw szklaną miseczkę. Wysmaruj ją oliwą lub masłem.
- Wbij jajko, wymieszaj i gotuj pod przykryciem, aż jajko straci surowość (ok. 10 minut).
- Przemieszaj jajecznicę w połowie gotowania.
- Wystudź i rozdrobnij widelcem.
Notatki
*Pamiętaj, że jajko dla niemowlaka musi być całkowicie ścięte, inaczej dziecko może wymiotować po zjedzeniu. **Aktualne zalecenia mówią, że dziecku, które nie ma alergii na białko jaja kurzego, od początku rozszerzania diety można podać całe jajko - nie ma potrzeby oddzielnego podawania żółtka i białka. Więcej na temat jajka w diecie niemowlaka możesz przeczytać tutaj: https://rozszerzaniediety.pl/jajko-dla-niemowlaka/