jajecznica na parze przepis

Jajecznica na parze

Jajecznica na parze to proste, ale bardzo wartościowe danie dla maluszka na początku rozszerzania diety. Do ugotowania jajecznicy na parze wystarczy miska z grubego szkła i zwykły garnek lub garnek do gotowania na parze.

Jajecznicę na parze możesz przygotować z różnymi dodatkami np. z pomidorem, szczypiorkiem, szpinakiem, czy awokado. Też będzie pysznie!
Przygotowanie 10 mins
Danie Drugie śniadanie, Kolacja, Śniadanie
Porcje 1

Składniki
  

  • 1 jajko
  • odrobina masła lub oliwy
  • woda

Przepis
 

  • W garnku do gotowania na parze ustaw szklaną miseczkę. Wysmaruj ją oliwą lub masłem.
  • Wbij jajko, wymieszaj i gotuj pod przykryciem, aż jajko straci surowość (ok. 10 minut).
  • Przemieszaj jajecznicę w połowie gotowania.
  • Wystudź i rozdrobnij widelcem.

Notatki

*Pamiętaj, że jajko dla niemowlaka musi być całkowicie ścięte, inaczej dziecko może wymiotować po zjedzeniu. 
**Aktualne zalecenia mówią, że dziecku, które nie ma alergii na białko jaja kurzego, od początku rozszerzania diety można podać całe jajko - nie ma potrzeby oddzielnego podawania żółtka i białka. Więcej na temat jajka w diecie niemowlaka możesz przeczytać tutaj: https://rozszerzaniediety.pl/jajko-dla-niemowlaka/
słowa kluczowe jajecznica blw, jajecznica dla niemowlaka, jajecznica na parze przepis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating